Kaip įpratinti vaikus valgyti jų nemėgstamą, bet sveiką maistą?
0 (0)

maistas

Pastaruoju metu didžiausia mitybos problema yra per didelis išrankumas ir siekis valgant patirti malonumą, – teigia “New Republic”.

Šiomis dienomis netgi tampa madinga ypač pabrėžti savo valgymo ypatumus. Neretai toks išrankumas padidina atskirtį tarp šeimos narių ir draugų – juk valgymas yra viena iš bendravimo priemonių. Na, bet jeigu jūs laikotės ypatingos dietos arba esate pernelyg išrankus maistui, mamos paruošti tradiciniai šeštadienio pietūs jūsų ne tik nesuvilios, bet ir papiktins.

Jaunoji karta dažnai pasirenka maistą, kuris teikia malonumą, yra skanus ir gražiai įpakuotas. Jie vartoja daug perdirbto maisto – sausų pusryčių, bulvių traškučių, trapučių ir pan.

Kodėl yra taip sunku rinktis paprastą, sveiką, mažai apdorotą maistą?

Britų istorikė rašytoja B. Wilson ką tik pasirodžiusioje knygoje „Maisto kąsneliai“ (Food Bites), kaip tik ir bando įminti mįslę, kaip ir kodėl susiformuoja blogi maitinimosi įgūdžiai vaikystėje, kurie lydi ir suaugusį žmogų. Įvairių skonių kukurūzų spragėsius, keptas bulvytės, kramtomos gumos skonio ledus mėgsta ne tik vaikai, bet ir jų tėvai. Nors perdirbtas maistas dažnai nebūna labai išvaizdus, tačiau aiškiai išreikštas jo skonis nukonkuruoja natūralius maisto produktus. Be to, nuo vaikystės lydinti maisto reklama formuoja maisto pasirinkimą ne pagal jo naudingumą sveikatai, bet jo vartojimo patrauklumą. Žinoma, tėveliai labai džiaugiasi, kai jų nevalgus vaikas noriai valgo žvėrelių formos virtinukus ar geria gėrimą, kurio pakuotė papuošta mėgstamo filmo herojaus atvaizdu. Taip, nuo vaikystės formuojamas išrankumas maistui tampa suaugusiųjų kasdienybe. Neretai britų jaunuoliai koledžą renkasi pagal tai, kokią picą ar mėsainį gamina arčiausiai koledžo esantis restoranas.

Ar galima kaip nors pakeisti įsišaknijusius maitinimosi įgūdžius ir mitybos racioną praturtinti naudingesniais (nors ir ne tokiais skaniais) produktais?

Knygos autorė primena unikalią mažų kąsnelių sistemą, pagal kurią vaikams yra siūloma dvi savaites kiekvieną dieną suvalgyti po vieną žirnio didumo nemėgstamo maisto gabaliuką. Tokiu būdu jūsų vaiko ir šeimos racioną gali papildyti tokie naudingi maisto produktai, kaip brokoliai, cukinija, smidrai ir pan.

Be to, ši sistema davė puikių rezultatų gydant autizmo negalią turinčius vaikus. Vaikai, kurie pripažindavo tik vieną maisto produktą, ilgainiui priprato net prie 65 skirtingų skonių.

Taigi norint keisti maitinimosi įgūdžius svarbu apsiginkluoti kantrybe ir judėti pirmyn – kad ir mažyčiais žingsneliais.

Parengė vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.