Kaip veikia greitasis skaitymas?
0 (0)

Greičiau skaityti gali kiekvienas žmogus! Mano akimis žiūrint tradicinis skaitymo būdas – tai kaip lėtas važiavimas užstrigus kamštyje, nors galėtum važiuoti greičiau, bet esi apribotas įvairių dalykų. Tačiau gera žinia yra ta, jog iš to kamščio galima ištrūkti ir daugiau niekada gyvenime į jį nebepatekti! Daugiau nereikės bereikalingai gaišti laiko, varginti akių ar kankintis, kad nieko neprisimenate. Skaityti galima lengvai, greitai ir su dideliu malonumu.

Tradicinį skaitymą palyginus su greituoju skaitymu, mes pamatytume, jog be reikalo gaištame laiką. Tai, ką galėjome perskaityti per valandą, skaitome 3 valandas. Varginame savo akis iki tol, kol vaizdas pradeda lietis. Dėl akių įtampos įsiskausta galva, akys parausta, o jei tai tęsiasi metai iš metų, pradeda silpnėti regėjimas. Nespėjame su darbais, ypač jei turime įprotį į viską iš eilės gilintis ir užduotis atlikti pedantiškai. Kartais matome, jog viską galėtume padaryti ir perskaityti greičiau, bet niekaip negalime atsikratyti įsišaknijusių įpročių. O kai esame pavargę ir turime sėdėti papildomas valandas, darbas darosi dar labiau neproduktyvus.Taip pat daugelis žmonių jaučia vidinį nepasitikėjimą ir nepasitenkinimą, jog greitai viską pamiršta.

skaitymas

Atrodo, jog ką tik skaitei, viską puikiausiai supratai, o kai reikia po 5 minučių draugui atpasakoti turinį, kažkur mintys pradingsta lyg būtų viskas išgaravę. Tada esi priverstas dar kartą skaityti, negana to, jog pirmąjį kartą teko skaityti lėtai, atsargiai ir sugaišant daug laiko. Viską tenka kartoti ir be garantijos, jog po antro perskaitymo prisiminsi geriau. Daugeliui žmonių dėl visų išvardintų dalykų skaitymas nėra malonus ir džiaugsmingas procesas, todėl jie verčiau renkasi televizorių, o ne knygą, ko pasekoje sustoja žmogaus tobulėjimas.

Aš lygiai taip pat esu sugaišęs marias laiko neefektyviam skaitymui. Perskaičiau nemažai knygų, kurių galbūt nereikėjo skaityti ir praktiškai pamiršau 99 % to, ką skaičiau. Net 99 % informacijos, kurią kažkada laikiau puikia investicija į save, konspektavau, pirkau knygas, gaišau laiką, viskas yra pamiršta ir kažkur dingę.

Kaip visa tai veikia? Mes skaitymą suprantame kaip labai paprastą procesą, tačiau skaitymą būtų galima išskaidyti mažiausiai į 9 dalis. Būtent tų dalių visuma ir nulemia skaitymo greitį ir kokybę. Greitojo skaitymo pagrindinė idėja yra imti kiekvieną dalį atskirai ir ją treniruoti. Taip kaip sporte, jei norite turėti raumeningą kūną, greičiausiai žinote, jog nėra tokio pratimo, kuris lavintų ir stiprintų visus raumenis iš karto. Turite daryti skirtingus pratimus, skirtingiems raumenims. Greitasis skaitymas turi tik jam būdingų pratimų, kurie nenaudojami niekur kitur. O kartais tie pratimai pasiskolinami iš kitų disciplinų, pvz.: iš atminties lavinimo pasiskolintas pratimas geresniam teksto įsiminimui.

Iš kokių pagrindinių 9 dalių susideda greitasis skaitymas?

1. Koncentracija – gebėjimas greitai ir maksimaliai susikaupti;
2. Atmintis – kiek kokybiškai ir ilgai prisimenate tai, ką skaitėte;
3. Fotoatmintis – gebėjimas prisiminti nuotraukas, iliustracijas, spalvas, formas;
4. Anticipacija – gebėjimas nuspėti teksto reikšmes;
5. Periferika – skaitymo metu akimis aprėpiamas plotas, kuo jis didesnis, tuo geriau;
6. Artikuliacija – skaitomų žodžių tarimas mintyse;
7. Selektyvumas – gebėjimas analizuoti ir atsirinkti svarbiausią informaciją;
8. Skaitymo įpročiai – regresija, skaitymo planavimas, konspektavimas;
9. Psichologija – ribojantys įsitikinimai, buvimas komforto zonoje, netikėjimas savimi, galvojimas, jog „mano atmintis prasta, mano gebėjimai vidutiniai, man niekuomet nesisekė su knygomis, niekuomet nemėgau skaityti…“ ir pan.

Kiekvienas, norintis išmokti skaityti greičiau, gali tobulinti šiuos komponentus! Kuo labiau tobuliname, tuo labiau didėja skaitymo greitis ir kokybė.

==================================================
Patarimas, lavinantis greitojo skaitymo įgūdžius
==================================================

Pereikime prie praktiškesnių dalykų. Ką galima nuveikti šiandien? Paimkite paprastą knygą ir pabandykite skaityti tik kas antrą žodį. Taip, šuoliuokite tekstu kas antrą žodį ryškiai jį sukirčiuodami mintyse! Nesijaudinkite, jei būsite netikslus ir netiksliai pasirinksite žodžius. Nesistenkite atlikti visko 100 % tobulai. Kartais gausis kas antras, kartais gausis kas trečias žodis, kartais susimaišysite. Tačiau neleiskite, kad tai sulėtintų tempą. Geriau netiksliai, bet didesniu nei įprastai tempu. Šio pratimo tikslas yra pajutimas, jog tuos žodžius, kurių neištarsite mintyse, galite atpažinti vizualiai. To pilnai pakaks, suprasti turinį ir išmokti palaikyti pastovų ritmą. Tai pirmas pratimas, kuris Jus išveda iš komforto zonos!

Pabandykite taip perskaityti bent 10 knygos puslapių. Visą dėmesį fokusuokite tik į tai, jog ištariate mintyse stipriai tik kas antrą žodį ir palaikote spartesnį nei įprastai tempą. Šį pratimą Jums tikrai pavyks atlikti. O dar vieną įdomų ir naudingą pratimą išmoksite kitame straipsnyje.

Greitojo skaitymo treneris ir praktikas,
Aivaras Pranarauskas

Šaltinis:
skaitymas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

3 Responses

  1. diana parašė:

    gal galima greicia ta kita straipsni

  2. Anonimas parašė:

    ,bet ar nedingsta skaitymo malonumas ,taip skaitant,skaitant grožinę literatūra gi reikia mėgautis

  3. leulius parašė:

    Vėjai čia. Nori išmokti greitai skaityti, daug skaityk. Jei skaitai tik delfio antraštes tai jokie psichologiniai pratimai nepadės.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.