Kas dažniau pasiduoda neištikimybės pagundai?
0 (0)

divorce-619195_640

Stevepb/Pixabay

Dabar mokslininkai jau žino atsakymą į šį klausimą, nors patikėti tuo labai sunku – pasirodo, kuo vienas sutuoktinis labiau priklauso nuo kito finansiškai, tuo didesnė tikimybė, kad jis ryšis neištikimybei.

„Atrodytų, kad žmonės neturėtų „kąsti rankos, kuri juos maitina“, tačiau mūsų rezultatai byloja būtent apie tokią tendenciją. Dauguma santykiuose pirmenybę teikia lygybei, jiems nepatinka priklausyti nuo kito žmogaus“, – teigia tyrimo autorius sociologė Christina L. Munsch. Ir pateikia tokius skaičius: vidutiniškai visiškai nuo vyro finansiškai priklausančios žmonos neištikimybės tikimybė per metus išauga penkiais procentais, o nuo žmonos priklausomo vyro – penkiolika procentų. „Vyras, kuris nėra šeimos maitintojas, dažnai jaučia iškilusį pavojų jo vyriškumui ir bando įsitvirtinti per nesantuokinį seksą. Vyrams, ypač jauno amžiaus, vyriškumo sąvoka tampriai susijusi su seksualinėmis pergalėmis ir dideliu partnerių skaičiumi. Be to, būdami neištikimi, vyrai tarsi atsiriboja nuo juos aprūpinančių partnerių, taip tarsi nubausdami jas“, – teigia Ch. L. Munsch.

Gauti rezultatai grįsti ilgus metus (nuo 2001 iki 2011 metų) trukusiu duomenų tyrimu, kuriame dalyvavo 2750 vyrai ir moterys, esantys santuokoje. Jų amžius svyravo nuo 18 iki 32 metų. Pastebima, kad ir vyrai, ir žmonos į finansinę priklausomybę reaguoja vienodai, tačiau šeimos maitintojo vaidmenyje elgiasi skirtingai. Kuo didesnę bendrų pajamų dalį uždirba moteris, tuo mažiau ji linkusi būti neištikima. Kai žmona visiškai išlaiko šeimą, jos neištikimybės tikimybė tiesiog minimali.

Tyrėjai teigia, kad moters atveju maitintojos vaidmuo prieštarauja visuomenės lūkesčiams, todėl norėdama sumažinti vidinį diskomfortą, ji dažnai kompensuoja tai menkindama savo pasiekimus, paklusdama vyrui, saugo ištikimybę ir labiau užsiima namų ruoša. Visiškai nuo žmonų priklausomi vyrai pradeda labiau linkti į neištikimybę. Neištikimybės rizika mažėja augant jų indėliui į šeimos pajamas.

Tačiau kai šis rodiklis pasiekia 70 procentų, (kitaip tariant, vyras pradeda uždirbti daugiau), jo polinkis į neištikimybę vėl šauna aukštyn. „Šie vyrai supranta, kad žmonos taip stipriai nuo jų priklauso, kad greičiausiai bus priverstos užmerkti akis prieš neištikimybę. Taip pat gali būti, kad jie ieško savo kitos partnerės su didelėmis pajamomis, artimomis jų pačių. Vis dėlto, netikėčiausia mūsų tyrime yra tai, kad finansiškai priklausomi vyrai labiau linkę į neištikimybę, nei šeimos maitintojai, išlaikantys savo žmonas“, – reziumuoja Ch. L. Munsch.

Apie tyrimą „Her support, his support: money, masculinity, and marital infidelity“ daugiau galima rasti leidinio „American Sociological Review“ šių metų birželio mėnesio numeryje.
.
Parengė: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.