Kas yra meilė?
0 (0)

Iliustracija: Jill Wellington / Pixabay

Dažnai mąstau, kaip apčiuopinti tai, kas neapčiuopiama? Turbūt ir Tau kartais iškyla klausimas: ,,Kas yra meilė? Kaip Tu sau paaiškini?

Kai apsibrėždavau, jog meilė yra neapykantos priešprieša, ji tapdavo kažkokia menka, nepilnavertė.  Nors lyg ir atrodė, kad  būtų logiška – juk yra diena ir naktis, gėris ir blogis, džiaugsmas ir skausmas. Tačiau šitam meilės suvokimui pritrūkdavo tos gelmės, kuri tvyro žodyje, kažkoks nepilnumas jausdavosi. Ir taip blūdinėjau, kol pačią meilę paskyriau savo suvokimo atskaitos tašku.  Kadangi meilė yra pasaulį varanti jėga, ji nebegali būti nei kieno nors priešprieša, nei kieno nors dalis. Kaip neina apsakyti horizonto, įrėminti dangaus, taip neina apibrėžti meilės.

Net jeigu kyla neapykanta, joje klajoja meilė. Keista, kaip taip gali būti? Neapykanta kyla tik tada, kai jaučiam meilės trūkumą, kai ji nuklaidžioja kažkur ir kažkodėl. Mes juk tampame pikti ir nelaimingi tik tuomet, kai jaučiamės neišmylėti. Nemeilės sau  ištakos dažnai glūdi savęs sumenkinime ir nepasitenkinime vaikystėje. Mane ši emocija nukėlė į 6-tuosius gyvenimo metus. Tada lankiau meninę gimnastiką. Treniravausi salėj ir viena akim stebėjau besitreniruojančius suaugusiuosius, atliekančius sudėtingas kompozicijas. Atrodė, jog širdy per maža jausmo, kuris išreikštų mano susižavėjimą. Tą neapsakomą akimirką širdy nusprendžiau, jog aš nevykėlė, nes man to nepavyksta padaryt. Ir jeigu tik kada gyvenime pasikartodavo situacija, jog kažkuo labai susižavėdavau, susikibdavau parankėm su menkavertiškumo jausmu. Meilė sau užplūdo tik emociškai išlipus iš šliaužtukų :) Kaip būtų tobula, jei esant meilės nepakankamumui, gydytojai galėtų išrašyti meilės papildų. Jei nusikaltėliams būt skiriama meilės spinduliuotė :-)

Kas yra meilė? Meilė yra nuolatinė būsena, o neapykantą pasirenkame patys tada, kai nebenorime jausti meilės. Kamuojamės skausme tada, kai atsisakome mylėti. Atrodo, juk labai kvaila pačiam pasirinkti kančią, bet mes taip elgiamės :D Kodėl atsisakome mylėti ir būt mylėtini? Širdies nebelinguoja meilė, kai manomės esą vertingesni už kitą, kai skeliame pasaulį tarsi malką – į dvi dalis – į gerą ir į blogą. Kuri gėlė geresnė –  rugiagėlė ar rožė? Kairė ar dešinė akis reikalingesnė? Meilė sau ir kitiems įsiviešpatauja, kai mylime visus ponus ir ponias, gyvenančius mumyse (puikybę, išdidumą, neapykantą, pyktį ir kitus).  Leisk sau prisiminti įsimylėjimo akimirką, pirmas dienas, mėnesius, metus… Tiesiog gera būti, tylėti ir žiūrėti kažkur, net nesvarbu kur.  Neapsakomai gera iš meilės jaudulio drebančiom rankom lankstyti ir plukdyt gyvenimu svajonių laivelius. Gera, nes nesinori nieko keisti, auklėti ir tobulinti :)  Lengva pamilti kažką, bet žymiai sunkiau mylėti.

Neįmanoma meilės patirti, įgyti ar surasti, jos niekur nėra kaip atskirtybės. Ar gali surasti save kituose? Meilė yra mumyse, tereikia leisti sau ją jausti, tiesiog sutikti, kad nuostabus širdies žiedas išsiskleistų.

Tai kas yra meilė? Viskas yra meilė ir meilė yra viskame.

Valdemara Butkevičienė | pokyciudinamika.lt
Asmenybės ugdymo lektorė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.