Keli paprasti būdai patikti žmonėms
5 (1)

girl-1502520_640

Psichologijos profesorius Džekas Šaferis daug metu dirbo specialiuoju FTB agentu ir apmokydavo kitus agentus įtakos ir įtikinėjimo technikos, kuri dažnai neįsivaizduojama be asmeninio šarmo ir sugebėjimo patikti. Pasak jo, yra auksinė taisyklė, kuria naudojantis į jus palankiai žiūrės bet kuris žmogus. Ir skamba ji taip: „Priverskite pašnekovą patikti pačiam sau“.

Kaip to pasiekti? Čia pateikiama 6 puikūs Džeko Šaferio patarimai, kuriuos jis pats ne kartą yra išbandęs darbe ir gyvenime.

1. Padarykite klaidą

Kai Šaferis pradeda vesti kursą lekcijų naujiems klausytojams, jis lyg netyčia daro klaidą kažkokio žodžio tarime ir suteikia studentams galimybę save pataisyti. „Aš apsimetu jog esu sumišęs, dėkoju jiems už dėmesingumą ir ištaisau klaidą“, – sako profesorius.

Šį triuką jis naudoja siekdamas 3 tikslų. Pirma, kai studentai ištaiso dėstytojo klaidą, – tai leidžia jiems jaustis labiau užtikrintai. Antra, jie ima laisviau bendrauti su dėstytoju. Trečia, jie leidžia sau bendrauti.

Ši būdą galima panaudoti, siekiant laimėti bet kurio žmogaus palankumą. Darykite klaidas, rodykite, jog jūs neidealūs, leiskite žmonėms jus taisyti. Ir jie palankiai žiūrės į jus.

2. Kalbėkitės su žmonėmis apie juos pačius

Mes per daug užimti savimi ir labai mažai domimės žmonėmis, su kuriais susitinkame. Tačiau tam, kad patiktume žmonėms, būtina nuoširdžiai jais domėtis.

„Jūs atrasite daugiau draugų per du mėnesius, jei rodysite neapsimestinį susidomėjimą žmonėmis, nei per dvejus metus bandydami sudominti juos savimi“. (Deilas Karnegis – Dale Carnegie)

„Kai žmonės kalba apie save, nesvarbu – privačiai ar socialiniuose tinkluose, veikiami tie patys malonumo centrai smegenyse, kaip ir nuo skanaus maisto ar gavus pinigų“. (Robert Lee Holtz)

Šios dvi citatos parodo, kaip svarbu yra kalbėtis su žmonėmis apie jiems rūpimus dalykus, siekiant laimėti jų palankumą. Domėkitės jų šeima, biografija, vaikais, jų nuomone tuo ar kitu klausimu, ir dėkingumas, dažnai net neįsisąmonintas, jums garantuotas“.

3. Pateikite komplimentą nuo trečiojo asmens

Kartais tiesioginiai komplimentai skamba pernelyg įkyriai. Daugelis žmonių nėra pasiruošę jų priimti arba jaučia diskomfortą. Tokiais atvejais geriau teikti komplimentą nuo trečiojo asmens.

Pavyzdžiui, jūs norite paprašyti buhalterės Jolitos Inovai… kokios nors pagalbos ir įsukate tokią frazę: „..beje, gerbiama Jolita, skyriaus viršininkas pasakė, jog jūs esate pati kruopščiausia mūsų kompanijos darbuotoja“.

Žinoma, nebūtina girti kažkokias profesionalias savybes, galima girti ir asmenines. Pavyzdžiui: „gerb Jolita, skyriaus viršininkas iki šiol prisimena jūsų pyragėlius su svogūnais, kuriuos jūs buvote atnešusi gimimo dienos proga“.

4. Nepamirškite užuojautos

Kiekvienam žmogui malonu žinoti, jog jo įdėmiai klausoma o jo emocijos sukelia atgarsį kituose žmonėse. Žinoma, jeigu žmogus pradeda pasakoti apie tai, jog turėjo sunkią dieną, nevertėtų dejuoti: „Koks siaubas, ach tu vargšeli!“. Ypač, jeigu tai jūsų viršininkas.

Pilnai tiktų įprastas pasisakymas, tipo: „Taip, šiandien jums teko atlaikyti ne paprastą dieną. Kam nebūna“. Jeigu žmogus pasakoja, kad jam pavyko susidoroti su sudėtingu dalyku, galima reziumuoti taip: „Panašu, kad šiandien reikalai pas jus juda puikiai. Tai šaunu!“

Mes turime įtikinti pašnekovą, kad jo jausmai mumyse sukėlė atgarsį ir mes jį suprantame. Tuo pačiu, jeigu jūs siekiate palaikyti žmogų, nereikėtų tiksliai atkartoti jo paties žodžių. Pašnekovas tą gali priimti, kaip kažką visai nenatūralaus.

5. Paprašykite paslaugos

Žinomi Bendžamino Franklino žodžiai: „Tas, kas kartą padarė jums gera, labiau noriai padės jums vėl, nei tas, kuriam jūs padėjote patys“. Šis fenomenas žinomas, kaip Bendžamino Franklino efektas. Žmogus darantis paslaugą kitam žmogui, išauga savo paties akyse. Tai yra, jeigu jūs norite patikti žmogui, tai geriau nedaryti jam paslaugos, o atvirkščiai – paprašyti paslaugos jo paties. Žinoma, nevertėtų piktnaudžiauti pagalbos prašymais.

Kaip šmaikščiai pastebėjo tas pats Franklinas: „Svečiai, kaip žuvys, pradeda skleisti blogą kvapą į trečią dieną“. Tą patį galima pasakyti apie žmones, dažnai prašančius paslaugų.

6. Pasielkite taip, kad žmogus pats save pagirtų

Tarp įprasto komplimento ir meilikavimo labai plona riba, todėl geriau padaryti taip, kad pašnekovas pagirtų save pats. Pavyzdžiui, kažkas pasakoja jums tokią istoriją: „Tam, kad pabaigti šį projektą aš dirbau dieną ir naktį“. Tokiu atveju galima pasakyti: „Taip, čia reikalinga geležinė valia“. Beveik garantuotai pašnekovas atsakys kažką tokio: „Taip, man teko gerokai pasistengti, kad pabaigčiau projektą laiku. Aš žinoma gerai padirbėjau. Čia nieko nepasakysi“.

Sugebėjimas padaryti taip, kad žmogus pats save pagirtų – tai aukštasis pilotažas. Praktikuokite jį, suteikite žmonėms malonumą. Ir jūs būtinai patiksite.

Visi šie patarimai, be abejo, nėra raginimas veidmainystei. Mes tik norime jums padėti teikti džiaugsmą ir malonius pojūčius kitiems žmonėms ir gyventi su visais taikoje.

Šaltinis tayni-mirozdaniya.ru
Parengė infa.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.