Kodėl pildosi ne visi mūsų norai?
0 (0)

norai

Mes visi turime gamtos dovaną, kurią ne visada  mokame pilnai išnaudoti – tai intuicija.

Tai puikus pagalbininkas kai reikia, priimti svarbius sprendimus. Labai dažnas pasaulinio lygio lyderis, vadovas, verslininkas ar investuotojas pasakys, kad ne vieną sudėtingiausių ir rizikingiausių sprendimų savo gyvenime priėmė pasikliaudamas intuicija. Būtent ji pasitarnavo sėkmei, nepaisant to, kad tai kartais net ir kirsdavosi su sveiku protu. Dažnas vėliau kalbintas nesugebėdavo pakomentuoti kodėl taip pasielgė. „Tiesiog jaučiau, kad turi taip būti”, šitaip atskleisdavo savo sėkmes paslaptį.  Vien pats žodis intuicija varo į neviltį mokslininkus, jie niekaip nesugeba ištirti kaip ji veikia, kurioje smegenų dalyje patalpinta ir už ką yra atsakinga.

Kas dėl pasirinkimo tikslumo, tai pradžioje turime tobulai pažinti save ir savuosius poreikius, o visa kita, kas primesta iš aplinkos, palikti šone.

Dabartinis laikmetis yra vadinamas informacijos amžiumi. Tai didelis pliusas, kai reikia ką nors konkrečiai rasti, bet ir minusas, kai reikia priimti optimalų sprendimą, pasitikint savimi. Galimybių ir norų aplink yra daug ir įvairių, visa tai gerai. Manau ne kartą pastebėjote, kad gavę tai ko trokštame dažnai nusiviliame, nėra nusiraminimo ar džiaugsmo. Nupirktas daiktas teikia džiaugsmą pirmas 10 minučių, na porą dienų, tai jau daugiausia, iki pirmo įbrėžimo ir t.t. Tai ženklas, kad noras suformuotas ne iš jūsų vidaus, o primestas iš išorės.

Esame tarp labai didelio kiekio nereikalingos informacijos, krūva reklamos kuri kažką mums komunikuoja siekdama savų tikslų. Aplinkui dominuoja svetima nuomonė, vertybės. Vėl gi, viskas dažnai būna paremta tuo, kad jei to neturi arba darai ne taip – nesi ,,ok”.

Tiesiog verta suprasti, kad mumis, šiuo atveju, taip bandoma manipuliuoti. Dažnai mumis žaidžiama suteikiant netikrą laimės pojūtį.

Gal pastebėjote, kad ir kaip mums patiktų, tarkim naujasis mūsų telefonas, kažkodėl viduje nusimename, kai išleidžiamas naujesnis arba pas kolegą atsiranda kito gamintojo, bet jau kažkuo pranašesnis už mūsų senąjį. Kitas puikus pavyzdys: vis didėjantis savižudybių skaičius tarp miljonierių. Tai rodo, kad kartais net, iš šono pažvelgus, daug turintys žmonės, jaučiasi vis tiek nelaimingais. Santykiai šeimoje būna sunykę, tikrų draugų jau seniai nebeliko, sveikata sušlubavus, žmogus jaučiasi sužlugęs, kai po tiek  darbo ir pastangų supranta, kad suformuoti norai, tikslai ir vertybės yra jam nepriimtinos.

Seniau žmonės buvo nuovokesni, tiesiog buvo mažiau klaidinančios informacijos. Buvo mažiau primetama netikrų norų, taip pat ir mažiau pasirinkimo galimybių. Dabar, kai daug ir ne visai tikros informacijos, skirtingų nuomonių – protas yra kaip niekad sudrumstas. Tai lygiai tas pats, tarsi stiklinė su vandeniu. Įdėkite į ją saują smėlio ir gerai išmaišykite, pakelkite prieš šviesą. Per besisisukantį smėlį nematysite saulės. Dar truputį palaukite ir smėlis nusės, bus viskas skaidru, aišku ir matoma. Lygiai taip ir su nuovoka, ją tenka išgryninti.

Primygtinai patariu, juk tai nereikalauja didelių pastangų ar ypatingos drausmės. Smagu, jog gautas rezultatas bus individualus. Kai būsite geros nuotaikos, susiraskite popieriaus lapą  ir rašymo priemonę. Ant lapo  surašykite viską, ko norite šiuo metu bei apskritai gyvenime. Rašykite daug, nesikuklinkite. Norų gali būti 10, 30 ar 100. Neribokite savęs. O tada prasideda įdomiausia dalis. Pasirinkite dieną, kai būsite laisvesni ir nereikės niekur skubėti. Vakare atsigulkite anksčiau ir ryte anksčiau atsikelkite. Tokioje būsenoje protas būna ramiausias, o ir mintys šviežiausios.

Pasiimkite su savimi tą patį jau prirašytą  popieriaus lapą, rašymo priemonę. Susiraskite ramią vietą, tai gali būti parko suoliukas arba patogus namų krėslas, su rytinės arbatos puoduku. Svarbiausia, kad ten jaustumėtės ramūs ir atsipalaidavę. Tokioje būsenoje, kol protas būna dar ramus, peržvelkite sąrašą,. Užduokite sau klausimą: ar iš tikrųjų visi anksčiau surašyti norai man reikalingi? Ar visi kyla iš mano vidaus?

Paimkite rašymo priemonę ir pradėkite darbuotis – braukykite. Kai manysite, kad baigėte – peržvelkite sąrašą dar sykį. Manau ne ką mažiau laimingi būsite, jei jūsų svajonių namas turės vienu ar keliais aukštais mažiau. Beje, jeigu kartais kiltų naujas arba pasikeistų senas noro suformulavimas, būtinai užrašykite. Svarbiausias dalykas, tai rastas vidinis atsakymas, uždavus klausimą sau, kodėl man to reikia? Kaip tai pakeistų mano, artimųjų ir aplink mane supančių žmonių gyvenimą?

Atkreipkite dėmesį, jei kažkas iš sąrašo yra tiesiog ten todėl, jog norite pasipuikuoti nauju žaisliuku prieš kaimyną ar draugus, galite ramiai išbraukti, tai vienas iš netikrų norų. Tai juk jums primesta konkurencija, o iš jos kyla įtampa. Kur ji yra – savaime mažėja laimės kiekis. Aklas noras paremtas žūtbūtine konkurencija nukelia mūsų laimės projekciją į ateitį ir neleidžia džiaugtis esamu momentu.

Taip patenkame į spątus, primenančius sunkiai tempiamą asiliuko vežimą, su prikabinta morka priešais akis, kuri jį skatina nuolatos tikėtis, kad jau už kelių žingsnių bus išvajota laimės būsena. Jei vis tik braukyti norus sekasi sunkiai – teisingai pajusti itin gerai padeda viena technika.

Tiesiog įsivaizduokite, kad Jums gyventi liko vieneri metai arba dar geriau – mėnuo. Protas pradeda visai kitaip veikti, norai greit susidėlioja pagal tikruosius poreikius.

Taip tęskite, kol lape liks maždaug kokie penki ar dešimt norų. Kai norai aiškūs ir koncentruoti – daug greičiau išsipildo, nes nėra įprasto minčių šokinėjimo, blaškymosi. Esmė paprasta – šiuo pratimu pamatysite, kad ne visada apsimoka klausyti sudrumsto proto. Taip nustatysite tikrus norus, būtent jūsų, kurie iš vidaus. Juos galite persirašyti, pasikabinti jums dažnai matomoje vietoje ir formuoti iš jų gyvenimo tikslus. Tik ties jais ir susitelkite. Taip puikus savęs pažinimo būdas. Nustebsite asmeniniu rezultatu. Supratus ko tikrai norite – to daug lengviau pasiekti. Sėkmės!

Paulius Žvirgždas
www.iveikim.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.