Mobingo problema turi būti sprendžiama ne tik tuomet, kai įvyksta tragedija
5 (3)

Premium license

Lietuvos psichologų sąjunga ir Vilniaus universiteto Suicidologijos tyrimų centro mokslininkai nuoširdžiai užjaučia artimuosius ir Lietuvos medikų bendruomenę skaudžiomis aplinkybėmis netekus brangaus žmogaus ir kolegės.

„Moksliniai tyrimai ir klinikinė praktika rodo, kad savižudybės priežastys yra kompleksinės ir niekada nebūna vienos savižudybės priežasties. Taip pat žinome, kad psichologinis smurtas gali būti labai reikšmingu savižudiško elgesio rizikos veiksniu”, – sako Lietuvos psichologų sąjungos Krizių ir katastrofų psichologijos komiteto pirmininkė profesorė Nida Žemaitienė.

Atkreipiame dėmesį, kad po tokio sukrečiančio ir skaudaus įvykio kaip savižudybė visada kyla noras greitai surasti kaltininkus ir juos nubausti. Tačiau tokiose situacijose svarbu ištirti ir išsiaiškinti visas aplinkybes. Itin žalinga linčo teismo atmosfera, kuomet pradedami viešai persekioti įtariamieji asmenys, nebelaukiama ikiteisminio ar kitų tyrimų išvadų.

Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai reikalingi esminiai pokyčiai, užtikrinantys ne tik mobingo prevenciją, bet ir galimybes saugiau apie jį pranešti bei savalaikis ir efektyvus tokių pranešimų tyrimas, užtikrinant pranešėjo saugumą ir pagalbą jam. „Labai svarbu užtikrinti sveikesnes sąlygas visiems sveikatos apsaugos specialistams, kad jie, išgyvendami emocines krizes, sulauktų tinkamos pagalbos, o kolegos ir šių žmonių artimieji galėtų juos pastebėti ir tokiai pagalbai nukreipti”, – teigia Lietuvos psichologų sąjungos prezidentė Valija Šap.

Praeitais metais buvo sukurtas planas, kaip pagerinti emocinį klimatą medicinos įstaigose, tačiau jis nepradėtas įgyvendinti iki šiol. Toks jo įgyvendinimo sustojimas rodo, kad nuslūgus krizei emocinės gerovės klausimai sveikatos sistemoje nustumiami į šoną iki tol, kol vėl ištinka nauja krizė. Tikimės, kad dabar bus pradėti realūs įgyvendinimo darbai, galintys įnešti pokyčių į sistemą ir nebus apsiribota tik naujo plano sukūrimu. Anot Vilniaus universiteto Suicidologijos tyrimų centro vadovo Pauliaus Skruibio, „labai svarbu, kad į mobingo atvejus būtų principingai reaguojama visuomet, o ne tik tuomet, kai įvyksta tragedija. Tik tada šios problemos sprendimas pajudės iš vietos“.

Įvertinkite!
[Balsavo: 3 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.