Namų interjero ritmas perimtas iš gamtos – išorinei ir vidinei harmonijai
0 (0)

scale-and-proportion

Mokslo jau seniai įrodyta, kad netgi paprasčiausias gamtos vaizdas, ar jis būtų matomas pro langą, ar nutapytas ant sienos kabančiame paveiksle, teigiamai veikia mūsų kūną ir protą. Kas gamots vaizduose yra taip ypatinga, kas mus taip tinka ir patinka? Ar galima būtų šį ypatingumą kažkaip persikelti į namų erdvę? Mokslininkai ieško atsakymų ir į šiuos klausimus.

Viena iš prielaidų, kas mums gamtos vaizduose taip atliepia, tai – natūralūs fraktalai, kurių gamtoje yra išties daug. Pagrindinė fraktalų savybė yra savęs atkartojimas, panašumas į  save, kai išdidinta maža struktūros dalis atrodo identiška didesniai daliai arba yra labai į ją panaši. Natūralaus fraktalo pavyzdys galėtų būti papartis: mažesni lapeliai panašūs į didesnius lapus, o šie – į visą lapą.

12_50_1-fern_webFraktalai gali būti kuriami, braižomi pagal specialias matematines formules. Įdomu, kad dirbtinai sukurti fraktalai gali būti labai panašūs į gamtoje esančius. Ir, kas bendra tiek natūraliems, tiek sukurtiems fraktalams, jie paprastai labai traukia akį.

Fraktalai gamtoje mus džiugina įvairiais metų laikais – tiek savo žaluma pavasarį, žydėjimu vasarą, tiek čežančiais lapais rudenį ir šalnų raštais žiemą.

Šiam visam gamtos savipakartojimo šokiui būdingas tam tikras, kiekvieną kartą vis kitoks, ritmas. Būtent pasikartojantį ritmą mes galime persikelti ir į savo namų interjerą ir taip sukurti juose sau tinkantį gamtą atliepiantį pasaulį. Save pakartojantys raštai, ritmai gali būti labai įvairūs – tiek turintys gamtos motyvų, tiek ir visai į juos nepanašūs. Svarbu, kad šis ritmas kartotųsi, tik ne per daug įkyriai. Didesnio motyvo mažesnė dali gali atsikartoti skirtingose sienų, grindų, baldų, užuolaidų vietose, paveiksluose, namų puošybos elementuose, daiktuose.

Čia tik keli pavyzdžiai, kaip gali atrodyti save pakartojantis namų interjero ritmas. Jūs galite susikurti tokį, kuris labiausiai tiks Jums. Galbūt Jums tinkanti namų ritmo apsuptis padės ir viduje pajausti didesnę harmoniją.

Psichologė Irma Skruibienė
skruibis.lt/Irma / namuterapija.lt / namupsichologija.lt

 

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.