fbpx

Naujovė Vilniuje: psichologai konsultuoja nelaimės įvykio vietoje
0 (0)

e-Learning Solutions, LLC / Pixabay

Sostinėje pradėta teikti analogų Lietuvoje neturinti paslauga – profesionalūs psichologai teikia konsultacijas krizę, avariją ar kitą sunkią gyvenime situaciją išgyvenantiems žmonėms čia pat įvykio vietoje.

Psichologai darniai dirba kartu su GMP brigada, atvykstančia į įvykio vietą, teikia skubias konsultacijas ne tik nukentėjusiesiems – prireikus, ir greta esantiems artimiesiems ar patiems darbuotojams dar įvykio vietoje. Kol tęsiasi karantinas, prisitaikius prie situacijos, psichologai konsultuoja nuotoliniu būdu. Tai – Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro drauge su Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stotimi teikiama nauja paslauga.

„Sunkiausiais gyvenimo etapais nėra blogai pasijusti silpnai ar neturėti visų atsakymų: tokiose krizinėse situacijose, kaip auto įvykiai, nelaimingi atsitikimai, artimo žmogaus netektis, natūralu išsigąsti ar pasimesti. Labai gerai, kad Vilniuje pradedama teikti tokia skubi psichologinė paslauga praktiškai įvykio vietoje. Geriausi sostinės specialistai padės ir palaikys tuomet, kai to labiausiai reikia“, – kalbėjo Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Karantinas tik dar labiau išryškino tokios paslaugos poreikį ir paskatino paslaugą pradėti teikti anksčiau, nei buvo planuota – pastebi specialistai, kurie labai reikalingi, ištikus krizinei situacijai, kai vien skubios medicinos pagalbos medikų nepakanka.

„Yra esminis skirtumas tarp plačiai paplitusių paslaugų, kai psichologai ir savanoriai konsultuoja psichologinių sunkumų turinčius žmones psichologinės pagalbos linijose, kurie patys skambina, ir tarp šios paslaugos, kai ji aktyviai pasiūloma staigios nelaimės ar šoko ištiktiems žmonėms praktiškai įvykio vietoje. Kol vyksta karantinas, pagalba teikiama nuotoliniu būdu, kai GMP dispečeriai ar GMP darbuotojai sujungia asmenį, kuriam reikalinga ši pagalba, su mūsų psichologais. Norint gauti šią paslaugą, reikėtų skambinti tiesiog 112 ir susisiekti su GMP dispečeriu“, – sako Sostinės psichikos sveikatos centro direktorius M. Marcinkevičius.

Neatmetama galimybė, jog dabartinėje įtemptoje ir medikams nesaugioje situacijoje ir patiems skubios medicinos pagalbos specialistams gali prireikti greitosios psichologų pagalbos.

Psichikos sveikatos centro psichologai jau trečią savaitę budi 7 dienas per savaitę, po 12 valandų kasdien, kol kas tik dienos metu. Ateityje planuojama pagalbą teikti visą parą. Nors paslauga pradėta teikti visai neseniai, per trumpą laiką jau sulaukta nemažai skambučių dėl įvairiausių krizinių situacijų ir bus teikiama toliau.

Vilniaus greitosios medicininės pagalbos medikai pastebi, kad greta skubios fizinės pagalbos žmogui, neatidėliotinos psichologinės pagalbos reikia ir greta būnantiems artimiesiems. Skubios psichologų konsultacijos ypač reikalingos įvykus nelaimingiems atsitikimams – avarijos, savižudybės, sunkios traumos ar staigios mirties sukrėstiems artimiesiems.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.