Naujovių skatinimas
0 (0)

Norėdama gyventi geriau, bet kuri šalis, visuomenė, organizacija ar tiesiog šeima  turi daugiau eksportuoti nei suvartoti importo. Informacinėje eroje svarbi savybė ne tik žengti koja kojon su laikmečio dvasia, bet numatyti nors šiek tiek į priekį. Yra keletas bendrų taisyklių, veiksnių skatinančių organizacijos žmonių kūrybiškumą, naujų idėjų, projektų, produktų generavimą.

Struktūriniai veiksniai.
Pirma. Organizacijoje nėra griežtos hierarchinės struktūros, statuso akcentavimo, ji labiau horizontali, mažiau formalumo, centralizavimo. Valytoja, vairuotojas ar vadybininkas yra vienodai gerbiami, laisvai kalbasi su vadovu, tad drąsiai gali dalinti savo idėjomis ir pastabomis kaip pagerinti darbą, efektyviau siekti bendro tikslo.. Taip sukuriamos sąlygos lankstumui, geresnei adaptacijai ir kryžminimuisi, kas palengvina naujovių diegimą.

Antra. Ilga vadovų kadencija. Tai garantuoja gilią praktinę patirti reikiamą idėjų realizavimui.

Trečia. Organizacijos ištekliai nėra gausūs. Jei ištekliai gausūs organizacija tiesiog aptingsta, sustabarėja, dingsta stimulas judėti, progresuoti. Reikalingas sveikas alkis.

Ketvirta. Atskiri padaliniai intensyviai keičiasi informacija ir bendradarbiauja, dešinė puikiai žino ką daro kairė, jų veiksmai suderinti ir etc.


Kultūriniai veiksniai
Vidinė organizacijos kultūra skatina eksperimentuoti. Apdovanojama ir už sėkmes ir už nesėkmes. Nes bet kokiu atveju tai yra rezultatas, žinios, informacija, žingsnis priekin ko dėka galimi vėlesni nauji atradimai, idėjos, produktai. Deja, yra gana daug organizacijų kuriose žmonės apdovanojami už tai, kad nebuvo nesėkmių ir taip skatinamas savotiškas bailumas, neveiklumas, atsiranda iniciatyvumo stoka.

Personalo veiksniai
Novatoriškos organizacijos aktyviai moko ir tobulina savo narius, į juos investuoja, kad jie žengtų koja kojon kartu su gyvenimu. Duodamos solidžios darbo vietų išsaugojimo garantijos. Todėl darbuotojai gali drąsiai eksperimentuoti, reikštis, bandyti ieškodami efektyviausių sprendimų, nes nebijo būti atleisti iš darbo už klaidas. Organizacijoje skatinami ir apdovanojami savo srities lyderiai, generuojantys naujas idėjas, metodus, produktus, paslaugas.

Daugiau skaitykite: Stephen P. Robbins (2006). Organizacinės elgsenos pagrindai. Kaunas: Poligrafija ir informatika.  320-321 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.