Negaliu apsispręsti kuo būti užaugusiam
0 (0)

Foto: Harman Abiwardani

Klausimas: Aš esu Mindaugas ir man 15 metu. Aš buvau parašęs jums du laiškus, bet man ir vėl reikia jūsų pagalbos.

Žinau kad esu dar jaunas ir turiu daug laiko, bet negaliu apsispręsti kuo būti užaugusiam ir ką rinktis studijuoti. Aš mėgstu poeziją ir literatūrą, tai norėčiau būti arba rašytoju arba poetu, bet taip pat jau apie vienerius metus domiuosi psichologija ir norėčiau ją studijuoti, ir ji mane traukia. Tiesiog norėčiau visus šiuos dalykus studijuoti, bet galiu rinktis tik vieną, bet nežinau tiksliai ką.

Prašau jūsų pagalbos ir patarimo,
Mindaugas (vardas pakeistas)

Komentaras: Labas, Mindaugai. Pirmiausia noriu padėkoti Tau už pasitikėjimą. Džiaugiuosi, kad kalbi ir daliniesi apie tai, kas tau svarbu, tikiu, kad šiuo laikotarpiu klausimas, kokią profesiją pasirinkti, kylą ne vienam jaunuoliui. Iš laiško suprantu, kad šiuo metu Tau neramu ir esi pasimetęs, kokią specialybę studijuoti ateityje. Tavo išgyvenami jausmai ir mintys yra natūralus, nes kiekvienas žmogus, kuris rūpinasi savo ateitimi, susiduria su šiuo klausimu. Net jei ir turi dar daug laiko apsispręsti kuo būti užaugusiam, labai svarbu, kad domiesi įvairiomis specialybėmis, analizuoji, kas tau patinka, sekasi, kokie tavo polinkiai. Tai rodo, kad rūpiniesi savo ateitimi ir nori pasirinkti teisingai.

Laiške rašai, jog norėtum būti ir rašytoju, poetu ir psichologu, bet nežinai, ką tiksliai studijuoti. Pirmiausia siūlau Tau pagalvoti, ko tikiesi iš savo profesijos, iš darbo, kurį norėtum dirbti, kokią matai savo ateitį? Taip pat, kokia veikla dabar tau teikia džiaugsmą, kas patinka, kas padeda realizuoti save, kaip asmenybę.

Susirašyk, kokios yra Tavo vertybės, interesai, pomėgiai, kokios tavo stipriosios ir silpnosios charakterio savybės, kokiais gebėjimais pasižymi, kas sekasi geriausiai, kokie Tavo įsitikinimai, kurie šiai dienai veikia kasdienybėje. Tai gali padėti geriau susidėlioti savo prioritetus ir nuspręsti, kurią iš minimų specialybių norėtum pasirinkti pirmiausia. Sakau pirmiausia, nes tikiu, kad žmogus visada turi galimybę pabaigus vienas studijas, jei dar yra noras, studijuoti ir kitą. Taip pat gali susirašyti savo minimas specialybes, kuom jos Tau patinka, kas traukia, kaip kiekviena iš jų padėtų pasiekti tai, ko nori, kurį darbą dirbdamas Tu galėtum pilnai save realizuoti. Įsivaizduok save dirbantį kiekvieną iš šių darbų. Kada jaustumeisi geriausiai? Nusprendęs, gali apsvarstyti, kokių gebėjimų dar trūksta, ko galėtum dar pasimokyti, kur reikėtų dar pasistengti.

Noriu pastebėti, kad net ir dirbant svajonių darbą, darbą iš pašaukimo, galima susidurti su įvairiais sunkumais, rutina. Siūlau Tau paieškoti galimybių pabendrauti su tais žmonėmis, kurie jau dirba psichologinį darbą, yra rašytojai, poetai. Pokalbis su jau turinčiais patirties šiose srityse, galėtų padėti geriau suprasti šių profesijų subtilybes. Taip pat tai gali padėti Tau pagalvoti, ar nori dirbti tokį darbą apie kokį kalba šie žmonės. Kasmet vyksta atvirų durų dienos bei mugės, kuriose galima susipažinti su įvairiomis profesijomis bei mokslo įstaigomis, kuriose galima tai studijuoti. Turint galimybę, aplankyk jas. Pasitark su tėvais ar žmonėmis, kuriais pasitiki, pasidalink savo nerimą keliančiomis mintimis, gali pasitarti su mokyklose esančiais psichologais ar karjeros konsultantais. Tai, ką mes pasirenkame studijuoti kartais priklauso ir nuo to, kokios profesijos yra vertinamos aplink mus, mūsų šeimos, artimųjų žmonių, draugų tarpe, tačiau linkiu suprasti savo interesus ir pasirinkti tai, kas domina Tave.

Pabaigai norisi su Tavimi pasidalinti man labai patikusia mintimi iš Dainiaus Baltrušaičio straipsnio „Rinkis tokią profesiją, kuri „veš“ ir jus ir kitus“, kad darbas turi būti naudingas ne tik Tau, bet ir kitiems, nes už tai, ką mes dirbame, kažkas turi mokėti pinigus. Natūralu, kad mūsų pasirinkta profesija paprastai tampa mūsų pragyvenimo šaltiniu. Todėl linkiu pasvarstyti šią mintį, ar tai, ką norėtum studijuoti yra suderinta su tai, ko nori Tu, ir tai, ko iš Tavęs reikia kitiems.

Linkiu Sėkmės Tavo pasirinkimuose
Psichologė Rosita Katauskienė
rositakatauskiene@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.