Nori motyvuoti darbuotojus? Suteik galimybę tobulėti ir dalintis žiniomis!
0 (0)

nfq-akademija_testas

Tyrimų skaičiai intriguoja – 89 proc. kompanijų galvoja, jog darbuotojai jas palieka dėl pasiūlyto didesnio atlyginimo, bet tik 12 proc. iš tikrųjų išeina būtent dėl to! Taigi, darbuotojų motyvacijos, įsitraukimo ir pasitenkinimo skatinimo temos šiuo metu ypač „ant bangos”.

Tinkamas atlyginimas yra būtina sąlyga, tačiau darbuotojai vis labiau nori dirbti su įdomiais, reikšmingais projektais, galimybės mokytis ir tobulėti. Ne mažiau jiems svarbu pripažinimas ir pagarba, įmonės vertybės. Tyrimų bendrovės „Gallup“ duomenimis, net 49,5 proc. darbuotojų yra neįsitraukę, o 16,5 proc. visiškai apatiški savo darbui. Kaip didinti darbuotojų įsitraukimą? Galimybė dalintis žiniomis – viena iš priemonių!

Nuo galimybės mokytis bei tobulėti priklauso organizacijos konkurencinis pranašumas, o sėkmingai įgyvendinta žinių dalinimosi sistema lemia darbuotojų norą jomis dalintis. Tai yra labai svarbus aspektas kiekvienoje modernioje organizacijoje. Tik nereikėtų painioti dalinimosi žiniomis su dalinimusi informacija. Nes tai visiškai skirtingi dalykai!

Klausimais, kodėl dalintis žiniomis darbuotojams naudinga? Ir kaip juos skatinti tai daryti?

Nemažai organizacijų supranta, jog dalintis žiniomis darbuotojai nenori ir susiduria su realybe, jog patirtis įgyta vienoje organizacijos dalyje nepasiekia kitos. Tikėjimas, jog visi žmonės yra socialios ar net altruistinės būtybės būtų per ne lyg optimistiškas ir nesutaptų su realybe. Vis dėlto, daugelis žmonių turi įgimtą socialinio kontakto poreikį. Tad žinojimas, jog esi vertinamas kolegų bei vadovų neretai paskatina dalintis žiniomis.

„NFQ Technologies” vadovas Paulius Insoda dalinasi patirtimi, kaip prieš penkerius metus startavusi „NFQ Akademija” sukūrė darbuotojams galimybę mokyti kitus, paskatino dalinimosi žiniomis kultūrą bei atsako, kodėl darbuotojai noriai besidalinantys žiniomis yra tokie vertingi?

Labiau vertinami ir mėgstami kolegų

„Pastebime, jog darbuotojai, kurie linkę dalintis sukaupta patirtimi ir žiniomis neretai yra komandų lyderiai, ir nebūtinai oficialūs. Jie yra mėgstami, nes moka gerbti mažiau žinančius, geranoriškiau priima kiekvieną naują idėją ir nuomonę. Kolegos linkę jiems išsipasakoti, dalintis linksmomis istorijomis, nes jie puikiai moka išklausyti.”

Pilkieji kardinolai – bendruomeniškumo kūrėjai

„Tokiems kolegoms žmonės labiau linkę pasipasakoti, išreikšti jausmus, tad jie labai prisideda prie bendruomeniškumo organizacijoje kūrimo, moka kurti palaikančią ir bendradarbiaujančią aplinką. Pastebėjome, jog „NFQ Akademijos” lektoriai ir mentoriai, kolegos dėstantys universitetuose, vedantys vidines ar viešas paskaitas yra entuziastingesni ir rūpestingesni.”

Išsiskiria geriau išlavintais tarpasmeniniais įgūdžiais

„Didžioji dalis mūsų komandų dirba su tarptautiniais projektais, daug bendrauja su partneriais ir kolegomis nuotoliniu būdu, tad gerai išlavinti tarpasmeniniai įgūdžiai (angl. „soft skills”) labai svarbu. Kolegos, mėgstantys dalintis žiniomis, labai gerai komunikuoja su įvairiais žmonių tipais, susikalba tiek su studentais, tiek su aukščiausio lygio vadovais.”

Smalsūs – dažnai žino daugiau už kitus

„Būdamas dėstytoju, turi būti pasiruošęs atsakyti į įvairiausius klausimus. Todėl tokie kolegos daug žino ir patys mokosi nuolatos. Save jie dažnai vertina gan savikritiškai ir domisi labai daug dalykų. Kiekviena įmonė turėtų vertinti tokius darbuotojus, nes jie įkvepia kitus.”

Moka spręsti kritines situacijas

„Kai kurie „NFQ Akademijos” dėstytojai užsiima šia veikla nuo pat jos įkūrimo. Tokie kolegos ypač moka greitai „perjunginėti pavaras” ir reaguoti krizinėse situacijose. Mat vesdami paskaitas jie turi nuolat jausti pulsą, ar visi viską suprato vienodai, kantriai aiškinti situaciją įvairiomis perspektyvomis.”

Programinės įrangos kūrimo organizacijose jaunoji karta sudaro nemažą bendruomenės dalį, neretai jiems lipinama nelojalių darbuotojų etiketė. Dažnai keisti darbus jiems yra visiškai normalu – jie vertina prasmingą karjerą, laisvę rinktis ir yra kūrybiški individualistai. Tad organizacijos sugebančios užtikrinti tokių darbuotojų įsitraukimą, stipriai pagerina jų lojalumo rodiklius. Nemažai „NFQ Akademijos” lektorių paskaitas veda nuo pat jos įkūrimo pradžios, semestro metu prie projekto dirba maždaug 30 įmonės darbuotojų. Dalis jų dėsto paskaitas, kiti – mentoriauja, padėdami studentams įgyvendinti jų vystomus projektus.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. imones analize parašė:

    Labai įdomus straipsnis. Žinių dalijimasis ir bendradarbiavimas darbo komandoje yra tikrai svarbus. Žinoma dar labai svarbu santykiai su kolegomis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.