Nuo pavojų internete saugos kampanijos „Už saugią Lietuvą“ partnerių iniciatyva
0 (0)


Prie Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotos nacionalinės socialinio saugumo kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prisijungė telekomunikacijų bendrovė „Telia“. Bendrovė pristatė saugaus elgesio iniciatyvą „Augu internete“ ir to paties pavadinimo svetainę auguinternete.lt.

Vis daugiau laiko vaikams ir paaugliams praleidžiant virtualiajame pasaulyje, interneto grėsmės tampa itin aktualios. Technologijos atneša ne tik naujų bendravimo formų, bet ir sukuria palankią ir dažnai nekontroliuojamą terpę internete plisti emociniam smurtui, patyčioms, sekstingui, sukčiavimui. Tai skaudi, bet iki šiol sistemingai nesprendžiama problema, paliečianti didelę dalį vaikų ir paauglių, besinaudojančių socialiniais tinklais.

Nors vaikai imlumu technologijoms ir jų išmanymu lenkia suaugusiuosius, tačiau apsisaugoti nuo žalingos informacijos jiems pritrūksta racionalaus mąstymo, savisaugos įgūdžių ir gyvenimo patirties. Tėvai dažniausiai nežino apie savo vaikų veiklą internete, o, susidūrus su tiesioginėmis virtualiojo pasaulio grėsmėmis, nemoka nuo jų apsaugoti vaikų, nežino, kaip elgtis ar kur kreiptis.

Tai patvirtina ir praėjusių metų pabaigoje atlikta SIC apklausa, kuri parodė, kad 88 proc. nepilnamečių naudojasi internetu be suaugusiųjų priežiūros. Labiausiai savo vaikų veikla internete yra susirūpinę tėvai, auginantys 13-14 metų paauglius. Būtent nuo šio amžiaus vaikai tampa užkietėjusiais interneto vartotojais – per parą jie internete dažnai praleidžia po daugiau kaip 5 valandas.

„Vaikus nuo pat mažumės reikia mokyti sąmoningumo, kuo dalintis internete, nes jame viskas lieka labai ilgai. Aš pats gerai apgalvoju prieš skelbdamas internete kiekvieną savo įrašą, nes žinau, kad tik aš pats esu atsakingas už savo turinį“, – sako kampanijos ambasadorius atlikėjas Donatas Montvydas.

Platforma „Augu internete“ visapusiškai patars interneto saugumo klausimais tėvams, mokytojams ir vaikams. Saugaus elgesio įgūdžiai bus formuojami paskaitomis mokyklose, vaizdo transliacijomis, susitikimuose su tėvais. Visa informacija apie vyksiančius mokymus skelbiama svetainėje auguinternete.lt, čia taip pat gausu naudingų patarimų, pradedant nuo to, kaip apsaugoti savo privatumą socialiniuose tinkluose, kaip atpažinti virusu užkrėsta el. paštą ar SMS, baigiant informacija, kur ieškoti pagalbos susidūrus su patyčiomis.  Ši iniciatyva kuriama su „Vaikų linijos“ ekspertų pagalba ir remiantis UNICEF metodologija.

Kova su patyčiomis, smurtu, savižudybėmis ir priklausomybėmis, globos ir įvaikinimo skatinimas – kampanijos „Už saugią Lietuvą“ prioritetai. Daugiau informacijos apie kampaniją galima rasti interneto puslapyje uzsaugialietuva.lt, socialinėje „Facebook“ paskyroje facebook.com/uzsaugialietuva ir naudojant žymą #UžSaugiąLietuvą.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.