Stojant į aukštąsias mokyklas 2018 m. – papildomi balai už brandos darbą ir savanorystę
0 (0)

9559463171_fdf561e57f_c

2018 m. stosiantieji į aukštąsias mokyklas galės gauti papildomų balų už brandos darbą ir savanorystę. Olimpiadų ir konkursų sąrašas bus bendras stojant į visas studijų sritis. Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė patvirtino 2018 m. konkursinio balo skaičiavimo principus.

2018 m. stojant į aukštąsias mokyklas keisis papildomų balų skaičiavimo tvarka. Stosiantieji galės gauti 0,25 papildomo balo už pirmųjų dviejų konkursinių dalykų brandos darbus, įvertintus ne mažiau kaip „9″. Pavyzdžiui, stojantysis į istorijos studijų programą, parengęs istorijos arba geografijos brandos darbą ir gavęs jo įvertinimą „9” arba „10”, gaus ketvirtadalį balo.

„2017-2018 mokslo metais įvedamas brandos darbas teikia daugiau galimybių mokymuisi ir pravers kaip įrankis mokinių kompetencijoms pamatuoti. Brandos darbas brėžia naują kryptį matuojant mokinių pasiekimus. Jis sudarys prielaidas atsiskleisti įvairesniems mokinių gebėjimams, kurių negalima patikrinti egzaminu”, – sako švietimo ir mokslo ministrė A. Pitrėnienė.

Ketvirtį papildomo balo taip pat gaus atlikusieji tarptautinę ar nacionalinę savanorišką tarnybą, kuri trunka ne mažiau kaip 3 mėnesius, yra reglamentuojama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir patvirtinama pažymėjimu. Ši savanoriška veikla yra atliekama akredituotose pelno nesiekiančiose organizacijose, veikiančiose socialinėje, kultūrinėje, švietimo, ekologinėje srityse.

„Jaunų žmonių įsitraukimas į savanorišką veiklą sudaro jiems sąlygas ugdytis pilietiškumą, didinti visuomeninį aktyvumą, be to, dalyvaudami šioje veikloje jie įgyja ar patobulina dalykų, asmenines, socialines ir kitas kompetencijas, kurios papildo asmens pasiekimus, patvirtintus brandos atestatu ar kitu stojant įskaitomu dokumentu. Tyrimai rodo, kad asmenys, dalyvavę savanoriškoje veikloje, tinkamiau pasirenka studijas, profesiją, lengviau ir greičiau integruojasi į darbo rinką”, – pabrėžia ministrė A. Pitrėnienė.

Maksimalus konkursinis balas galės sudaryti ne daugiau kaip 12,5: iš brandos egzaminų – 10, iš kitų pasiekimų maksimalus priedas – 2,5.

Papildomi balai kaip ir anksčiau bus pridedami nacionalinių ir tarptautinių olimpiadų ir konkursų laureatams, už karo tarnybą, taip pat profesinių mokyklų absolventams, baigusiems mokyklą su pagyrimu arba turintiems vienerių metų darbo stažą.

2018 m. olimpiadų ir konkursų sąrašas bus bendras stojant į visas studijų sritis. Anksčiau stojant į menus nebuvo pridedama balų už akademinių dalykų olimpiadas, o už menų olimpiadas nepridedama balų stojant į kitas sritis. Keičiant pasiekimų vertinimo tvarką siekiama, kad į visas sritis ateitų įvairiapusiškai išsilavinę stojantieji.

Geriausiųjų eilės sudarymo esminiai principai 2018 m. išlieka tokie patys kaip anksčiau. Stojančiųjų į aukštąsias mokyklas konkursinis balas apskaičiuojamas pagal pasirinktą studijų kryptį atitinkančių keturių dalykų brandos egzaminų rezultatus.

Kaip numato 2015 m. patvirtinti minimalūs rodikliai stojantiesiems, 2018 m. abiturientai, pretenduojantys į valstybės finansuojamas studijų vietas, turės būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros, užsienio kalbos, taip pat matematikos brandos egzaminą: pagrindiniu lygiu (nuo 35 balų) – jei stoja į socialinius, fizinius, biomedicinos ir technologijos mokslus, patenkinamu lygiu (nuo 16 balų) – jei stoja į humanitarinius mokslus, stojantiems į menų studijas matematikos brandos egzamino laikyti nereikės.

Stojantiesiems į menų studijas ir meno pedagogiką vietoj vieno brandos egzamino kaip ir anksčiau reikės laikyti stojamąjį egzaminą. Stojantiesiems į sporto ir sporto pedagogikos studijas vieną egzaminą atstoja sporto pasiekimų įvertinimas. Stojantiesiems į pedagogines studijas privalomas motyvacijos įvertinimas.

Geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilės sudarymo 2018 metais tvarkos aprašą galima rasti čia: e-tar.lt.

Švietimo ir mokslo ministerija

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.