fbpx

Tėvai prieštarauja mano santykiams su draugu
0 (0)

neleidzia-draugautiKlausimas: Laba diena, turiu problemą, tėvai prieštarauja mano santykiams su draugu. Seka kiekvieną mano žingsnį kur esu, su kuo esu, tai tikrai erzina. Man yra 17 metų. Dar viena problema tai, kad neturiu draugės su kuria galėčiau pasikalbėti ir išsipasakot.

Erika (vardas pakeistas )

Atsakymas: Sveika, Erika,

Suprantu Tavo problemą – labai daugelyje šeimų tėvai itin akylai prižiūri savo vaikus, kontroliuoja, draudžia. Iš vienos pusės, tai suprantama – jie nori juos apsaugoti, iš kitos pusės – kartais yra perlenkiama lazda, ko pasekoje per didelė kontrolė ir nepasitikėjimas gali sukelti daugybę psichologinių problemų tiek vaikams, tiek tėvams.

Iš Tavo trumpo laiško man sunku spręsti, kodėl Tavo tėvai nepasitiki Tavimi – ar tam yra pagrindo, ar ne. Galbūt esi jiems pamelavusi? Galbūt jie galvoja, kad bendrauji su „negerais“ draugais? Galbūt esi su jais nepakankamai mandagi, ir tokiu būdu jie bando Tave „pamokyti“. Kaip bebūtų, tėvai, kurie nori išlaikyti gerus, šiltus, nuoširdžius santykius su vaikais, turėtų rodyti pasitikėjimą ir supratimą. Žinoma, ir nuo vaikų elgesio bei pagarbos taip pat priklauso, kaip tie santykiai rutuliosis.

Kadangi nežinau daugiau detalių apie šią situaciją – kaip iki jos buvo ateita, ar ta kontrolė visuomet buvo, ar jūs su tėvais atvirai pasišnekat (gal jie, pavyzdžiui, nerimauja dėl Tavo lytinių santykių su draugu?) – tai galiu tik patarti pabandyti su tėvais atvirai pasikalbėti, išsakyti, kaip jautiesi dėl jų kontrolės ir prieštaravimų, paprašyti jų Tavimi pasitikėti, plačiau papasakoti apie savo santykius, paklausti jų, kas juos neramina ir ko jie labiausiai bijo.

Labai linkiu, jog abipusis atvirumas ir nuoširdumas ves jus visus prie didesnio pasitikėjimo ir tarpusavio supratimo. Sėkmės!

Psichologė Rožė Joffė
El.p.: Roza.Joffe@fc.vdu.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.