Trūksta energijos – galbūt vartojate per mažai vandens?
0 (0)

Vangumas ir noras dieną praleisti lovoje nebūtinai tinginystės ar artėjančio gripo požymis – galbūt jūs tiesiog suvartojate per mažai vandens? Apie galimą skysčių trūkumą liudija ir daugiau nemalonių požymių, tokių, kaip suprastėjęs virškinimas, raumenų tempimas ar galvos skausmas. Vis dėlto, ekspertai atkreipia dėmesį, kad tinkamam organizmo funkcionavimui vien įprasto vandens nepakanka ir pataria vartoti tokį, kurio sudėtyje yra aktyviųjų mineralų.

„Žmogaus kūno ląstelės yra apsuptos skysčiu, vadinamuoju elektrolitu, kurio netekdamos ir nebegalėdamos normaliai funkcionuoti, žūsta, todėl būtina nuolat atstatyti pašalinto vandens kiekį, – įspėja LSMU Farmakognozijos katedros profesorė Nijolė Savickienė. – Tinkamiausias vartoti vanduo, kurio sudėtis artimiausia mūsų kūno audiniuose esančio elektrolito struktūrai – praturtintas tokiomis mineralinėmis medžiagomis, kaip natris, kalis, kalcis ar magnis “.

Pasak profesorės, jonizuotų, arba aktyvintų, mineralų poveikis organizmui itin reikšmingas. Kalcis svarbus raumenų ir nervų judrumui. Magnis mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje, dalyvauja kaulų struktūros išlaikyme, šios medžiagos deficitas sukelia mėšlungį. Be to, esant magnio trūkumui sunkiai įsisavinamas kalis, reguliuojantis skysčių balansą organizme. Kasdieninę mitybą papildžius aktyviaisiais mineralais subalansuojama skysčių pusiausvyra, žmogus jaučiasi energingesnis.

Maistas arba makro mityba yra pagrindinis energijos šaltinis, tačiau vien to nepakanka. Net ir švieži vaisiai ar daržovės prieš patekdami į skrandį praranda nemažą dalį gyvybiškai svarbių medžiagų, tad propaguojantiems sveiką gyvenseną, būtina papildyti mineralų atsargas. Vis dėlto, verta atkreipti dėmesį, kad dirbtiniu būdu išgaunamus mineralus organizmas sunkiau pasisavina, tad norint gauti rekomenduojamą dienos normą, tektų nemažai jų suvartoti. Specialistų teigimu, greitesnis ir pigesnis būdas išlaikyti reikiamų medžiagų balansą – mineralais praturtintas ir iš natūraliai susiformavusių gręžinių išgaunamas vanduo, priskiriamas mikro mitybai. Organiškų maisto produktų ir vandens duetas – sveikos gyvensenos pagrindas.

„Vanduo, kaip energijos ir geros savijautos šaltinis, turintis net gydomųjų savybių, vertinamas jau seniai, o Birštono kurorto mineralinių vandenų unikalumus minimas dar XIV amžiuje. Per milijonus metų susiformavę požeminiai vandenys mus pasiekia be priemaišų, praturtinti organizmui svarbiausiomis medžiagomis. Turėtume didžiuotis šia gamtos dovana – dirbtiniu būdu išgauti tokios elementų sudėties paprasčiausiai neįmanoma“, – sako bendrovės „Birštono mineraliniai vandenys“ prekės ženklo „Vytautas“ vadovė Julija Misiūnaitė.

Kada ir kaip reikėtų vartoti mineralinį vandenį? Norint sužinoti, kokia vienkartinė rekomenduojama vandens norma, specialistai pataria savo kūno svorį padauginti iš 3,3 ml, taigi, jeigu sveriate 75 kg, reikėtų išgerti 250 ml vandens. Svarbu atkreipti dėmesį, kad gali skirtis net ir rekomenduojamas gėrimo laikas. Pavyzdžiui, atlikus mokslinius tyrimus su mineraliniu vandeniu „Vytautas“ nustatyta kad 0,5-1 val. iki valgio geriamas mineralinis vanduo slopina skrandžio sulčių sekreciją todėl turintiems sumažėjusią sekreciją vandenį patariama gerti likus vos 10-15 min. iki maisto arba jau pradėjus valgyti. Neturintiems problemų su skrandžio sultimis – 30-40 min. yra tinkamas laiko tarpas, per kurį organizmas pasiruošia būsimam maisto virškinimui.

Mineralai – gyvybiškai svarbūs normaliam žmogaus organizmo funkcionavimui, tad atlikdami profilaktinius tyrimus nepamirškite pasitikrinti reikiamų medžiagų kiekį kraujyje. Apie vitaminų ir mineralų trūkumą įspėja ir pats organizmas – jeigu jaučiate energijos stygių, raumenų tempimą ar galvos skausmą, galbūt kurį laiką apleidote sveiką mitybą ar pamiršote išgerti vandens?

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Emilija parašė:

    Iš dalies sutinku, kad vanduo su mineralinėmis medžiagomis yra pats tinkamiausias žmogui. Labai esu dėkinga už simptomų išrašymą, kuriais galima remtis, įtariant sau per mažą vartojimą vandens. Tačiau visgi manau, kad gausiai mineralų turinčio vandens galima gauti ir iš vaisių bei daržiovių jų natūralioje fizikinėje ir cheminėje būsenoje. Galbūt man tik taip atrtodo, tačiau panašu, kad straipsnis yra šiek tiek reklaminio pobūdžio, rekomenduojama rinktis kaip tik „Vytauto” mineralinį vandenį, kurio struktūra, laikui bėgant, šaltiniuose susiformavo natūraliai.

  2. Anonimas parašė:

    Pritariu Emilijai. Straipsnyje yra reklamos požymių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.