Tyrimas: atidedame ne tik šeimą, bet ir antrąsias puses
0 (0)

dabarties-jaunimas

Pastebima tendencija, jog dabartinėje Lietuvos visuomenėje ne tik šeimos kūrimas, bet ir antrųjų pusių susiradimas atidedamas. „Matome pakankamai didelę grupę žmonių iki 30 metų, kurie gyvena vieni. Ne tai, kad jie negyvena poroje su kažkuo, bet labai didelė masė žmonių neturi jokio partnerio, net nevaikšto į pasimatymus. Tendencija – ne tik šeima atidedama, bet ir žmonių gyvenimas porose vėlėja“, – sako bendrovės OMD Lietuva, kuri atliko gyventojų vertybinį tyrimą „The Future of Lithuania“, vadovas Darius Gricius.

Tai jis įvardina kaip prioritetų kaitą, nes jaunimas, anot jo, labiau koncentruojasi į įsitvirtinimą darbo rinkoje bei į savęs paieškas. Pasak D. Griciaus, jaunimas turi didesnį polinkį į laisvesnį gyvenimą:

„Tie prioritetai – pamatyti pasaulio, pakeliauti, daugiau leisti sau. Dažnai prioritetai yra ne šeima, ne partneris, bet draugai, draugų grupė. Jeigu prieš 15 metų draugų grupė ir jos svarba baigdavosi ties paauglystės pabaiga, tai dabar ji išsitempia į stipriai ilgesnius metus“, – kalbėjo jis.

D. Gricius taip pat pastebi, kad tyrimas parodė, jog vyresni žmonės išlaisvėja ir pradeda užsiimti naujomis veiklomis:

„Ta grupė, kurios namus palieka vaikai – 50-mečiai ir vyresni – išlaisvėja, jų kultūrinis gyvenimas praplatėja, atsiranda skirtingų poreikių, skirtingų naujų užsiėmimų, hobių. Žmonės ieško savęs, naujų veiklų – tame tarpe ir kultūrinio gyvenimo“, – teigė jis.

Tyrimo „The Future of Lithuania“ rezultatai gauti apklausus apie 3 tūkst. žmonių.

Parengė Ieva Kazlauskaitė, laida „Ryto espresso“
Šaltinis: ziniuradijas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

4 Responses

  1. Jolanta parašė:

    Nieko nuostabaus. Dabar pati paauglystė išsitempė iki trisdešimties. Reikia džiaugtis, kad peraugę nebrendylos nepuola kurti šeimų.

  2. ... parašė:

    O aš manau, kad tokie laikai ateina – ir feminizmas tam įtakos turi, jei šnekant apie moteris, bet taip jau yra, kad labai gera idėja plinta, kad geriau būti vienam, nei su bet kuo, ir žmonės ieško kitų būdų save realizuoti. Šiuo atveju jie lieka vieniši ne todėl, kad nesubrendę, bet dėl to, kad subrendę labiau nei kiti – nepasiduoda baimei likti vieniems ir geriau pasirenka tokį gyvenimą, tai gyvenimą su savęs nevertu partneriu, kuris veda į kančią.

  3. ... parašė:

    *nei gyvenimą su savęs nevertu partneriu

  4. neieškokit teisibes nera parašė:

    paimkim žinias, dienraščius, žurnalus, radiją, muziką, televiziją, filmus ir serialus – Šeima, verta didžiosios raidės – juose neegzistuoja. Tėra intrigos, meilės trikampiai, nusivylimai, kančia, nėra vaizduojamas savitarpio supratimas, vienas kito palaikymas šeimoje. Santuokos priesaika ir atsidavimjas vienas kitam apskritai yra stratosferinis reiškinys.

    Tad ar įmanoma 30% jaunų žmonių atsilaikyti prieš tokią masiškai formuojamą nuomonę? Paimkim belenkurį straipsnį-filmą-serialą-laidą ir paieškokime jame – kokia ten vaizduojama šeima.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.