Tyrimas: vaikų asmenybės bruožus lemia aplinka
0 (0)

Studija, vykdyta Mičigano universitete (The Michigan State University) ir publikuota žurnale „Asmenybė ir socialinė psichologija“ (The Journal of Personality and Social Psychology), padėjo nustatyti, kad vaikų asmenybės bruožai gali būti labiau nulemti aplinkos nei genų.

Mokslininkai, dirbantys psichologijos fakultete, visus mokslo metus tyrė dvi priešmokyklinukų klases ir nustatė, kad 3–4 metų vaikų charakterio bruožai laikui bėgant supanašėja su jį supančios socialinės aplinkos. Tai pirma tokio tipo studija, nagrinėjanti mažų vaikų asmenybės vystymąsi.

„Mūsų gauti rezultatai, kad vaikų charakterio savybės gali būti „užkrečiamos“, paneigia įprastinę nuomonę, kad asmenybės bruožai, charakteris yra giliai mumyse įsišaknijęs ir negalime jo pakeisti. Tai yra svarbu, nes kai kurios žmogaus savybės, kurias, pasirodo, galėtume ir išsiugdyti, nulemia pasisekimą gyvenime, kitos kliudo pasiekti užsibrėžtų tikslų“, – komentavo viena iš tyrimo autorių.

Tyrėjai pastebėjo, kad vaikai, kurie buvo apsupti bendraamžių ekstravertų (tam tikras prigimtinis asmenybės tipas, kurio dėmesys nukreiptas į išorę ir kitus žmones, jie pasižymi gebėjimu lengvai prisitaikyti įvairiose socialinėse situacijose) ar kruopščių vaikų, patys įgijo tokių savybių. Tačiau vaikai, kurių aplinkoje buvo pernelyg nedrąsių ar nelaimingų bendraamžių, šių jų bruožų neperėmė.

„Tėvai praleidžia nemažai laiko auklėdami savo vaikus: bando ugdyti jų kantrybę, moko juos išklausyti, nesielgti neapgalvotai. Tačiau jų pastangos dažnai neduoda vaisių, nes vaikams didesnę įtaką daro jų bendraamžiai“, – sakė mokslininkai.

Parengė vlmedicina.lt

Iliustracija: Annie Spratt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.