Tyrimų išvados: marihuaną rūkančių žmonių intelekto lygis dažnai yra žemesnis
0 (0)

hippie-738189_640

Marihuanos rūkymas paauglystėje neturi tiesioginės įtakos pažintinių gebėjimų vystymuisi, tačiau kanapių vartotojai dažniau pasižymi mažesniu intelekto lygiu, atskleidė tyrimas.

Vis dėlto, taip yra ne dėl kanapėse esančių veikliųjų medžiagų, o dėl aplinkos, kurioje rūkaliai augo. Tokios išvados pasirodė praėjusio mėnesio žurnale „Psichofarmakologija“. Jos parodė, kad 2235 britų paauglių imtyje, intelekto lygis buvo mažesnis tarp tų, kurie bent 50 kartų rūkė marihuaną iki 15 metų.

Tačiau tyrimas taip pat atskleidė, kad paaugliai, kurie anksti pradeda vartoti marihuaną, dar vaikystėje kenčia nuo elgesio sutrikimų, jaučia depresijos simptomus bei kartu vartoja kitas narkotines medžiagas – ypač cigaretes ir alkoholį. Kanapių vartotojai yra 17 kartų labiau linkę rūkyti ir cigaretes, kas taip pat gali daryti didelę įtaką protinių gebėjimų rezultatams. Mat, tie, kurie niekada nebandė kanapių, tačiau rūkė cigaretes, taip pat demonstruoja blogesnius mokymosi bei rezultatus.

Aiškiau tariant, tie, kas rūko tiek tabako gaminius, tiek kanapes gali tai daryti dėl „socialinių aplinkybių paauglystėje“, kurie galbūt kyla dėl elgesio sutrikimų ar problemų šeimoje. Tai, savo ruožtu, gali turėti neigiamą poveikį intelektui ir pasiekimams moksle.

Remiantis šiuo tyrimu, buvo atlikta antroji Nacionalinės mokslų akademijos studija, kurioje mokslininkai ištyrė, kaip marihuana veikia brolius dvynius, kuomet vienas dvynys buvo reguliarus vartotojas, o kitas – ne.

Tyrimo autoriai maždaug dešimtmetį stebėjo 2000 paauglių gyvenančių Los Andžele ir Minesotoje. Kaip ir ankstesniame tyrime, jie nustatė, kad tie, kurie paauglystėje rūkė marihuaną, demonstruodavo vidutinį ar mažesnį intelekto lygį (arba IQ). Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad marihuanos nevartojantys broliai dvyniai taip pat pasižymėdavo žemesniais pasiekimais moksle. Tad ir šie rezultatai patvirtina faktą, jog labai svarbūs yra išoriniai veiksniai, kaip antai santykiai šeimoje ar genetika.

Be to, jie pažymėjo, kad dalyviai, kurie pradėjo marihuaną vartoti vėliau gavo mažesnius intelekto koeficiento (IQ) testų balus, nei juos tyrus paauglystėje. Vėliau mokslininkai patvirtino, kad būtent sumažėjęs bazinis IQ gali padidinti tikimybę pradėti rūkyti marihuaną.

Tyrimo autoriai nori atkreipti dėmesį, kad jų studija skiriasi nuo daugumos ankstesnių darbų šia tema, nes jos tiriamas laikotarpis buvo kur kas ilgesnis (jie tyrimo dalyvius vaikystėje ir jau suaugus). Šis metodas suteikia daugiau patikimų duomenų, nes jis leidžia mokslininkams nustatyti, kaip įvairūs veiksniai daro įtaką vaiko vystymuisi ilgoje perspektyvoje, įskaitant įvairius faktorius (tokius kaip narkotikų vartojimas, padėtis šeimoje ar psichologinė būklė), neapsiribojant vien marihuanos vartojimu.

Parengė technologijos.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.