Vyrų jausmų kodas psichologės akimis
0 (0)

vyru-jausmai

„Tai yra mitas, kad vyrai yra bejausmiai“, – tikina daugiau kaip 20-ies metų patirtį psichologijos srityje turinti ir keturias didžiulio populiarumo sulaukusias knygas parašiusi Barbara Markway. Vis tik, anot jos, toks tarp moterų paplitęs stereotipas apie vyrų nejautrumą gali kaip reikiant pakenkti ar netgi visiškai sugadinti santykius.

B. Markway portale „Psychology Today“ pateikia savo per daugelį darbo metų sukauptas įžvalgas ir tikina, kad perlaužti vyrų jausmų kodą nėra taip sunku, pakanka tik suprasti pagrindinę priežastį, kodėl savo jausmus jie užgniaužia.

Vien todėl, kad vyrai nelabai moka išreikšti savo jausmų, nė akimirkai nemanykite, kad jie visiškai nemoka jausti. Dar ir kaip moka! Tik daugeliu atvejų savo jausmus jie išreiškia, naudodami kodus, kurių kilmės net ir patys nelabai supranta.

Savo praktikoje konsultavau vieną porą. Į mane jie kreipėsi netekę vilties, nes neseniai buvo sužinoję, jog jų dukra patiria vaikino smurtą. Tarp sutuoktinių kilo didžiulis konfliktas, nes pykčio apimtas Johnas tą vaikiną rimtai grasino užmušti, dėl ko labai sunerimo jo dukra ir žmona. Jos manė, kad Johnas iš tiesų galėtų imtis tokių priemonių ir kad jis galiausiai atsidurs už grotų.

Tik po keletos praktikos užsiėmimų Johnui pagaliau pavyko atsiverti ir parodyti tikruosius savo jausmus: jis verkė ir prisipažino jaučiantis kaltę, kad savo dukros nesugebėjo apsaugoti nuo smurtaujančio vaikino anksčiau.

Tik išreiškęs savo tikruosius jausmus, Johnas sugebėjo įveikti jaučiamą pyktį savo dukters vaikinui ir padėti savo atžalai daug tinkamesniais būdais.

Vis tik pyktis nėra vienintelis vyrų būdas paslėpti tikruosius savo jausmus. Jie juos gali šifruoti ir bloga fizine savijauta. Tikriausiai ne kartą pastebėjote, kad vyrams pradeda skaudėti galvą ar nugarą tik savaitgaliais arba atostogų metu. Ar kada susimąstėte, kodėl taip nutinka?

Paaiškinimas paprastas – nes šiuo metu jie nedirba ir nuo blogos emocinės savijautos neturi kur pabėgti, o tuomet ji pradeda reikštis ir kylančiais kūno skausmais.

Vyrai neretai slepia ar bando pabėgti nuo savo jausmų, nes taip juos išmokė visuomenė. Juk nuo pat mažens jie auklėjami būti stiprūs, ramūs ir niekada neverkti. O moterys tuo tarpu tikisi ir nori, kad savo jausmus vyrai joms parodytų.

Vis dėlto tai ne visuomet gera mintis, mat į paviršių išlindę ilgai slėpti ir užgniaužti jausmai gali išgąsdinti. Apie tai atlikti ir moksliniai tyrimai, kurie įrodė, kad daugeliu atvejų uždaresniems vyrams derėtų laikytis atokiau nuo moterų, kurios verčia juos visiškai atsiverti ir parodyti tikruosius – užslėptus – jausmus, nes jie to padaryti gali net nemokėti.

Aš pati savo praktikoje esu pastebėjusi, kad vyrai tikrai gali patirti intensyvius jausmus, tačiau jie nemoka ir net nežino, kaip juos tinkamai išreikšti, todėl mūsų stiprioji lytis nuo jų tiesiog pabėga ar palaidoja juos kiek įmanoma giliau. Juk taip juos užgrūdino patys tėvai, nuo pat vaikystės kalę į galvą, kad verkti, pernelyg liūdėti ar skųstis tiesiog yra nevyriška.
.
Parengė: Ji24.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.