fbpx

Aštuoni idealių poros santykių kriterijai
0 (0)

Esame susiję daugybe lygmenų. Žmonės mus traukia fizine išvaizda, vertybėmis, talentais, temperamentu. Kuo mūsų ryšys dvasingesnis, tuo didesnė galimybė sukurti gyvybingus ir dinamiškus santykius.

Svarbu prisiminti, kad santykiai trunka ilgai, o naujos romantiškos draugystės euforija trumpalaikė. Daug santykių problemų kyla todėl, kad prieš pasirinkdami partnerį žmonės nepagalvojo apie savo vertybes, pomėgius ar svajones.

Toliau patekiami aštuoni ryšio lygmenys leidžiantys pamąstyti apie tai kokius santykius norėtume susikurti. (Čia neįtrauktas seksualinis ryšys, kuris pats savaime vertas atskiro straipsnio.)

1. Fizinis ir materialus lygmuo. Užmezgę šio lygmens valdomą ryšį žmonės domisi vienas kito išvaizda, odos spalva, statusu, pinigais, turtu.

Aš noriu žmonos. Noriu turtingos moters. Noriu lieknos, jaunos ilgaplaukės. Noriu moters juodais plaukais ir tamsaus gymio.

Jei paskaitysite pažinčių skelbimus, pastebėsite, kaip mūsų kultūroje vyrauja šis ryšių lygmuo:

Aukštas, stuomeningas, padorus lyderis, sveriantis 174 svarų, 42 metų amžiaus, ieško lieknos moters krikščionės, 32 – 36 metų, smulkių bruožų ir malonios.

Arba: Pasitikinti 5 pėdų 6 colių ūgio 29 metų šviesiaplaukė, ilgakojė moteris ieško aukšto, išvaizdaus, finansiškai apsirūpinusio vyriškio 30 – 35 metų amžiaus kartu linksmai leisti laiką ir romantiškai draugauti.

2. Intelektualinis lygmuo. Protas gali tarnauti ego arba sielai. Kai mūsų protas tarnauja sielai, jis tampa išmintimi. Tada, siekdami išlaisvinti savo kūrybiškumą, gebėjimą spręsti problemas ir bendradarbiauti, išbandome įvairias idėjas ir mokymus.

Idėjos – tik priemonės, bet ne pabaiga. Kai protas tarnauja ego, patikime, kad mūsų idėjos yra tikras ir reikšmingas asmenybės vertės matas.

Informaciją ir žinias naudojame kaip įrankį, kad žmonėms padarytume įspūdį, apgintume įsitikinimus, įrodytume savo jėgą.

Tačiau galima gauti vien tik aukščiausius vertinimus, dėstyti universitete ir neturėti išminties nei atjautos.

Kai protas tarnauja ego, žmonės dažniausiai būna rimti, emociškai šalti ir teisuoliški.

Vyras, 49 metų, 5 pėdų 10 colių ūgio, 170 svarų svorio, geros formos, išsilavinęs, patrauklus, apsiskaitęs, smalsus, lydimas sėkmės ir finansiškai apsirūpinęs, ieško protingos, lieknos moters, ne aukštesnės kaip 5 pėdų 4 colių kartu gyventi name ant ežero kranto.

3. Pomėgių ir interesų lygmuo. Dažnai žmonės suartina panašūs pomėgiai. Pavyzdžiui, abu priklauso turistų klubui arba susitinka šokiuose ar boulingo varžybose. Pomėgis gali būti filmų žiūrėjimas, maisto gaminimas, dalyvavimas sporto, muzikos, kituose renginiuose.

Bendri pomėgiai suteikia didžiulį abipusį malonumą, didina buvimo kartu džiaugsmą.

Jeigu jūsų ir partnerio pomėgiai visiškai skirtingi, reikėtų paklausti savęs, ar norėsite savo mėgstamus pomėgius realizuoti vieni arba su kitais draugais. Ar jums bus priimtina, kad jūsų partneris savo aistromis dalinsis su kitais? Ar abu turėsite jėgų nuraminti vienas kitą, neaukoti tų dalykų, kurie jums teikia malonumą?

Kita vertus, bendri pomėgiai – tai tik statybinė plyta, bet ne tikrų santykių pamatas. Jeigu nėra dvasinio ryšio, poros gali pyktis ir jaustis vienišos netgi prašmatniame kurorte, ant kalno viršūnės ar prancūziškoje kavinėje.

32 metų VBV (vienišas baltaodis vyriškis) mėgsta lauko pramogas, žygius pėsčiomis, pietus gamtoje, žirgus, filmus, iškylas ir žvejybą. Ieško moters, kurios pomėgiai būtų panašūs.

4. Vertybių ir gyvenimo būdo lygmuo. Vertybės persmelkia visus ryšių lygmenis. Jos gali būti susijusios su materialiais turtais, vaikų auginimo klausimais, gyvenimo būdu, religija ar dvasiniais tikėjimais bei kitais dalykais, netgi valgymo įpročiais.
Vertybės atspindi, kaip mes leidžiame laiką, kaip prisidedame prie bendruomenės, kaip bendraujame su žmonėmis.

Turime būti sau nuoširdūs dėl vertybių, kurios mums yra svarbios. Jeigu žmogus, su kuriuo einame į pasimatymą, nebrangina tam tikrų mums svarbių vertybių dabar, negalima tikėtis, kad jos kada nors jam taps brangios.

Prisiminkite štai ką: kai rožinis romantinės draugystės spindesys išblanksta, prasideda ilga kasdienybė. Kas bus, jeigu jūs norite gyventi mieste ir turėti vaikų, o jis svajoja gyventi kaime ir auginti ožkas?

Kas bus, jeigu jūs mėgstate keliones pėsčiomis ir stovyklavimą gamtoje, o jam patinka prabangūs viešbučiai?

Jeigu esate pasinėrusi į dvasinę saviugdą, o jūsų partneris tuo visiškai nesidomi – kaip tai paveiks jūsų kasdienius pokalbius?

Ar šie skirtumai gali būti derybų objektas, ar vienas iš jūsų bus priverstas aukoti savo pomėgius ir svajones? Ir katras iš partnerių prisitaikys?

Jeigu esate įsimylėję, visa tai gali dabar pasirodyti ne taip svarbu ar aktualu, gal net tiesiog kaip nuobodžios mintys, tačiau vertybės „sukrautos“ giliai mūsų esybės gelmėje ir laikui bėgant, paprastai, beveik ar visai nesikeičia.

Dėl to svarbu apsispręsti, kurios vertybės yra pagrindinės, o dėl kurių gali būti diskutuojamos arba kurios nėra labai svarbios.

Kartais netgi labai mylėdami vienas kitą galime nebūti gera pora, nes mūsų vertybės ir gyvenimo troškimai yra tokie skirtingi, kad pareikalautų didžiulių abipusių kompromisų.

Dvasinga kaime gyvenanti moteris, 32 metų, muzikė, poetė, veganė, mėgstanti lauko užsiėmimus, filmus ir netikėtumus. Ieško vyro, kurio pomėgiai panašūs, kuris vertina sąžiningumą, humorą, intymumą, šeimą, bendruomenę ir nuotykius.

5. Psichologinis ir emocinis lygmuo. Sveikas psichologinis ryšys reiškia, kad esame nuoširdūs vienas kitam verbališkai ir neverbališkai. Mūsų galimybė būti nuoširdiems susijusi su mūsų prieinamumu ir su emocijų tėkme, su laisve nuo visokių istorijų, kurias esame sukūrę apie save, ir nuo gebėjimo susiderinti tarpusavyje.

Mūsų psichologinė branda – tai mokėjimas išsakyti savo jausmus bei poreikius ir pernelyg nesijaudinti dėl partnerio reakcijos.

Psichologiniam ryšiui susiformuoti reikia laiko. Kaupdami bendrą patirtį, pradedame pažinti vienas kito įpročius, džiaugsmus, aistras ir skirtybes.

Vienas su kitu elgiamės švelniai ir atsispiriame bet kokiai pagundai pasinaudoti savo žiniomis apie partnerio silpnybes.

Nuotykius mėgstantis vyras, 49 metų, 5 pėdų 7 colių ūgio, stabilus, profesionalas. Ieško ypatingų santykių, paremtų sąžiningumu, rūpesčiu ir įsipareigojimu žmogui, gebančiam branginti kasdienes dovanas. Mėgsta žygius pėsčiomis, gerą džiazą, pokalbius, žaismingumą. Vertina atvirumą, šilumą, nuoširdumą, kūrybiškumą ir humoro jausmą.

6. Kūrybiškumo ir aistros lygmuo. Kūrybiškumas sklinda iš mūsų sielos, jis žadina smalsumą, žavesį, vaizduotę. Kūrybiškumas, kad ir kaip būtų išreikštas – mylintis, žaidžiant, sprendžiant problemas – santykiams suteikia žaismingo jaudulio. Tarsi du žmonės ir jų mūzos susijungtų ir pradėtų darbą, kurio atskirai atlikti neįmanoma. Vienas plius vienas yra kur kas daugiau nei du.

42 metų vyriškis, gerai atrodantis, dailidė, stiprus ir žaismingas. Nori dainuoti, šokti, žaisti ir švęsti gyvenimą drauge. Tyrinėja gyvenimo ribas. Mėgsta meną, teatrą, pasivaikščiojimus, slėptis vienumoje. Vertina šilumą, geranoriškumą ir nuoširdumą.

7. Dvasingumo lygmuo. Dvasiniai ryšiai leidžia partneriams sugerti vienas kitą ir suderinti savo virpesius. Dažnai įgyjame tarsi telepatinių galių ir sugebame nujausti, apie ką kitas galvoja ar ko jam reikia.

Žmonės, siejami dvasinio ryšio, savo sąjungą saugo kaip švytintį brangakmenį. Skirtumai ar konfliktai priimami kaip spręstini dalykai, bet ne priežastimi pulti vienas kitą. Tikslas – sutvirtinti tarpusavio ryšį, o ne siekti asmeninių pergalių.

Kada gyvenimą užtemdo praradimai ar traumos, netikėti ar dideli sunkumai, tokiems partneriams padeda jų ryšys – jie gali apkabinti vienas kitą, bet ne atsiriboti vienas nuo kito. Sąjunga – tai nuolatinis dėkingumo šaltinis. Čia duodame švelniomis akimis, nuoširdžiai ir geranoriškai, nieko neslėpdami, nieko nereikalaudami ir tik iš meilės.

Šie žmonės moka palaikyti puikius santykius ir netgi pakilti virš jų, susilieti į vienį. Jie yra vienas kito širdyje, o jų santykiai – Mylinčiojo širdyje.

Prisijunk prie mano stebuklingos ir paslaptingos kelionės. Dvasinga moteris, dailės mokytoja, 43 metų, žaisminga, kūrybinga. Ieško panašaus žmogaus, vertinančio intymumą, sąžiningumą ir bendrystę, kviečia kartu patirti draugystę, meilę bei dvasinį ryšį. Mėgsta džiazą, klasikinę muziką, teatrą, žygius pėsčiomis, plaukiojimą kanojomis, nuotykius, filmus ir jaukų namelį. Pasakyk, kas tu esi.

8. Esmės lygmuo. Esmė – tai tiesiog buvimas. Gyvename negirdėdami proto balso, be atminties, be asociacijų, be praeities potyrių ir išmoktų dalykų. Nėra jokių atskirybių – tik sąjunga su ramiu vidiniu centru, kuris siejasi su didžiąja visatos tuštuma – energijos lauku, esančiu anapus minčių, anapus ego.

Kai bendravimą valdo esmės lygmuo, esame nuoširdūs, malonūs, atjautūs. Žmones matome tokius, kokie jie yra.

Esmės lygmenyje esame pastovus sąmonės srautas, gyvas kiekvieną akimirką, nesirūpinantis dėl praeities ar ateities. Jei būtume visiškai šiame lygmenyje, tikriausiai nerašytume pažinčių skelbimų. O jeigu vis dėlto parašytume, tai jis skambėtų maždaug taip:

Kas aš esu? Kas tu esi? Keliaukime kartu.

Kuo aukštesnį tarpusavio ryšio lygį pasiekiame (ypač – psichologinį, kūrybiškumo ir dvasinį), tuo labiau priartėjame prie pačios būties esmės: nukrinta mūsų kaukės, atlyžta baimės, mes keliaujame, džiaugsmingai mėgaudamiesi kiekviena dabarties akimirka.

Parengta pagal Charlotte Kasl, Ph. D. Jeigu Buda eitų į pasimatymą. Kaunas: MIJALBA. 90-97 p.
Iliustracija: Octavio Fossatti / Unsplash

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

2 Responses

  1. Ernestas parašė:

    ech.. pritariu straipsniui, yra norinčių damų visokeriopai tobulėt, bendradarbiaut it susijungt ir kartu augti, svajoti… pasikvieskit mane į skype: pullas18finaly :)

  2. Sandra parašė:

    Manau pats svarbiausias sėkmingų santykių kriterijus – neidelizuoti poros santykių

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.