Psichologinės konsultacijos – iš tavo jaukių namų, kad ir kurioje šalyje jie bebūtų
0 (0)

konsultavimas-internetu

Vis daugiau ir daugiau lietuvių pasiryžta bandyti susikurti laimę ar bent kiek patogesnį gyvenimą svetur. Kiekvieno mūsų priežastys gali būti skirtingos – nuo didesnių karjeros galimybių iki paprasto arba minimalaus pajamų šaltinio susiradimo. Tačiau sunkumai, su kuriais susiduriame svetimoje šalyje, dažnai yra daugiau ar mažiau bendri mums visiems.

Vieni dažniausių sunkumų, su kuriais susiduriame, gyvendami svetur:

  • Skurdus vietinės kalbos mokėjimas.
  • Darbo, atitinkančio kvalifikaciją, patirtį, lūkesčius, radimas.
  • Svetimos kultūros papročių, įpročių išmokimas.
  • Sunkumai integruojantis į tos šalies bendruomenę.
  • Didelis atstumas nuo šeimos narių, draugų, likusių gimtinėje.
  • Šaknų, namų, savos aplinkos jausmo praradimas.
  • Identiteto problemos, susijusios su buvimu svetimu. Vietos neradimas: jau nebe Lietuvoje, tačiau vis dar ne užsienio šalyje. Kur yra mano namai, kur aš priklausau iš tikrųjų?
  • Užsienio šalies neigiamas požiūris į lietuvius.
  • Bendravimas su tautiečiais ar jų vengimas (svetur).
  • Sudėtingesnės, nei įprasta, santykių problemos ir kt.

Gyvenant emigracijoje sunku rasti su kuo mes galėtume pasidalinti šiais sunkumais, su kuo mes galėtume kalbėtis atvirai. Net jei ir mokame šalies kalbą, tos šalies specialistas negalės pilnai suprasti visų mūsų problemų, nes jis paprasčiausiai gimė kitoje kultūroje. Visi tie jausmai, kuriuos mes vadiname lietuviško identiteto sąmoningumu, yra specifiški mūsų tautai. Psichologinis konsultavimasis internetu yra patogus būdas pasiekti psichologinę pagalbą Jūsų gimtąja lietuvių kalba, jaukioje savo namų aplinkoje, nesvarbu kurioje šalyje bebūtumėte.

Internetas jau tapo svarbia šiuolaikiško žmogaus gyvenimo dalimi. Vis dažniau naudojamės internetu darbo klausimais, įsigijant pirkinius, ieškodami informacijos, palaikome ryšius su savo artimaisiais ar net užmezgame naujas pažintis.

Psichologinis konsultavimas internetu sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Prasidėjęs prieš kelis dešimtmečius šis modernus psichologinės pagalbos teikimo būdas (angl., online consulting, web theraphy, telehealth) tampa įprastu reiškiniu, pripažįstamu net ir (prieš tai buvusių skeptiškais) pasaulinio garso psichologijos autoritetų. Tačiau, suprantama, Lietuvoje – tai vis dar yra naujas reiškinys, todėl nieko keista, kad kartais kyla klausimų ir diskusijų. Psichologiniu konsultavimu internetu užsiimu jau penkeri metai, todėl gerai žinau visus šio konsultavimo privalumus ir trūkumus.

Psichologinis konsultavimasis internetu yra tinkamas, kai:

  • Jūsų gyvenamoje vietoje nėra psichologo ar gyvenate užsienyje (negalite gauti psichologinės pagalbos gimtąja kalba).
  • Jums reikalinga skubi psichologo konsultacija.
  • Turite įtemptą darbo grafiką, auginate vaikus.
  • Siekiate išlaikyti anonimiškumą. Anonimiškumas leidžia jaustis saugiau – lengviau kalbėtis asmeniškomis, jautriomis temomis.
  • Gąsdina pirmas susitikimas su psichologu. Skype programa leidžia pasirinkti bendravimo būdą: konsultacija raštu, konsultacija balsu, ar konsultacija balsu su web kamera. Šia programa paprasta naudotis.
  • Nesate mobilus dėl negalios, panikos priepuolių ar gyvenimo būdo.
  • Turite ryškių kalbos ar/ir klausos sutrikimų.
  • Nenorite būti suvaržytas vietos ar laiko. Galite bendrauti su psichologu, būdamas patogioje savo namų aplinkoje su savo rytiniu kavos puodeliu ar keliaudamas.

Suprantama, psichologinis konsultvimas internetu turi ir savų trūkumų:

  • Bendravimas tik raštu gali sulėtinti terapinį procesą, nes yra nepasiekiama vertinga nežodinė informacija, tokia kaip balso tonas, kūno kalba, mimika.
  • Akių kontakto nebuvimas. Įprastai yra žiūrima į ekrane matomą veidą, tačiau ne į kamerą tiesiogiai (ji įprastai yra monitoriaus viršuje). Todėl žvilgsniai nesusitinka.
  • Galimas interneto ryšio nepatikimumas. Dėl netikėto pokalbio nutrūkimo yra sugaištamas laikas, atkuriant ryšį (perskambinant) ar kartojant, kas buvo neišgirsta.

Pradėjau konsultuoti lietuvius emigrantus internetu dar Lietuvoje 2010-ais metais. Vėliau, pati emigravusi, buvau susidūrusi su dauguma anksčiau minėtų sunkumų, kovojau savas vidines kovas. Todėl, kaip psichologė, galiu gerai suprasti į mane besikreipiančius, galiu padėti efektyviau spręsti iškylančias problemas. Taip pat žinau, jog trumpalaikė ar ilgalaikė emigracija gali tapti ir puikia dirva asmeniniam augimui. Suprantama, asmeniškai nesusidūrus su psichologiniu konsultavimusi internetu, gali būti sunku apsispręsti ar toks konsultavimosi būdas yra tinkamas būtent Jums. Dėl šios priežasties, besidomintiems, siūlau trumpą (15-20 minučių) nemokamą pirmąjį susitikimą, kurio metu aptariamas pats konsultavimosi procesas ir darbo kartu galimybės.

Neužsiverkite, neizoliuokite savęs. “Labiausiai slegia tai, kas lieka nepasakyta„ Mitch Albom.

Psichologė Radvilė Ramonaitė – Nagy
www.PsichologasInternetu.lt
FB: PsichologasInternetu.lt
El. p. radvilenagy@gmail.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.