Aštuonkojo formos maistas
0 (0)

Vadinkit mane nepatiklia, nuoseklia ar užsispyrusia, bet straipsnius apie “britų mokslininkai nustatė” dažnai einu tikrinti. Apie vieną tokią istoriją, kuri, beje, ir apie psichologiją, ir apie maistą.

Dėkite daržoves į 3D printerius, kad vaikai mieliau jas valgytų – sako straipsnis (1). Ū, galvoju, kokia gera mintis. Trumpai tariant, mokslininkai sumaišė bananų, pupelių, grybų ir pieno masę (sveika, Matrica...) ir iš jos 3D printeriu spausdino aštuonkojus, kuriuos vaikai mielai valgė. Na, jeigu ilgam neapsistosim ties aštuonkojo sudėtimi, mintis visai įdomi. Galima būtų daryti prielaidą, kad vaikai, išmokę kvapo-formos-spalvos-skonio derinį, vengia viso jo, o ne atskirų jo elementų (tik greičiausiai tos masės skonis nepanašus nei į bananų, nei į pupelių, nei į grybų… – o tada tai jau panašu į tėvų taktiką “paslėpti” daržoves košėse, blynuose ar sriubose). Galima daryti ir kitą prielaidą – kad forma nugali visa kita – o tai taip pat panašu į japoniškas bento dėžutes su besišypsančių pandų formos sumuštiniais.

Google Scholar man pasiūlė tik vieną straipsnyje minimos profesorės Severini straipsnį (2). Jame, deja Matricos košės nebėra, bet yra kitas įdomus receptas – užkandis iš kviečių ir vabaliukų (didžiojo milčiaus, kuris gyvena grūduose) miltų. Šiaip jau tūlas pasaulio pilietis (išskyrus kelias vietoves) virpėtų vien pagalvojęs apie vabalų valgymą, nesvarbu, kiek straipsnių yra perskaitęs apie tai, koks tai puikus ir ekologiškas baltymų šaltinis. Bet kai iš jų prispausdini aštuonkojų ir besišypsančių pandų, ypač kai negalvoji iš ko jos padarytos… Juk skirti “maistą” nuo “ne maisto” išmokstame ir įprantame, kartu su daugybe kitų dalykų ankstyvoje vaikystėje. Ir kaip čia vėl nepridėjus, kad ir brokolių galime išmokti nevalgyti, ypač jeigu vaiko mylimas tėtis priduria – “aš ne karvė, žolės nevalgau” (tikra anonimizuota citata).

O kaip jūs išmokote, kas yra “maistas”? Skanaus, ir nebegalvokite apie vabalus jūsų sumuštinyje. Liuks, dabar jau nebeužmiršit :)

Nuoširdžiai jūsų,
Šaukštas Proto | saukstas.proto@gmail.com

Iliustracija: Henrique Félix
Šaltiniai independent.co.uk, journals.lww.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.