Brandi asmenybė pagal G. W. Allport
5 (2)


Iliustracija: Derek Owens / Unsplash

Brandi asmenybė pagal Gordon Willard Allport (1897-1967). Žmogaus brendimas – tai visą gyvenimą trunkantis procesas. Nebrandžių žmonių elgesys kyla dėl neįsisąmonintų motyvų, dažniausiai ateinančių dar iš vaikystės.

Psichologiškai brandi asmenybė apibūdinama 6 bruožais:

1. Plačios „aš“ ribos. Aktyviai dalyvauja šeimos, darbo ir socialiniam gyvenime. Turi hobi, domisi politika. religija ar tuo, kas jam labiausiai reikšminga.

2. Gali palaikyti šiltus santykius. Draugiškas intymumas, gili artimųjų meilė be savininkiškumo jausmo ar pavydo. Užuojauta, sugebėjimas toleruoti kitų kitoniškumą.

3. Emocinė branda ir savęs priėmimas. Teigiamas požiūris į save. Nejausdami pykčio gali priimti nuviliančius ir erzinančius reiškinius bei savo trūkumus. Gerai tvarkosi su savo emocinėm būsenom (pykčiu, kalte). Neišlieja emocijų ant kitų.

4. Realistiška patirtis, suvokimas ir lūkesčiai. Mato daiktus tokius, kokie jie yra, o ne tokius kokių jie norėtų.

5. Sugeba pažinti save ir turi humoro jausmą. Suvokia savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Humoras neleidžia pasijusti per daug reikšmingu ir pasipūtusiu. Humoras – tai sugebėjimas pasijuokti iš paties brangiausio, nenustojant to branginti.

6. Turi savo gyvenimo filosofiją. Sugeba matyti bendrą vaizdą, nes sugeba iš savo gyvenimo patirties išskirti tai, kas reikšmingiausia. Tai vertybių sistema, turinti pagrindinę temą.

Įvertinkite!
[Balsavo: 2 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.