Depresiją bus galima įveikti per parą?
0 (0)

Storyset / Premium license

Merilendo medicinos universiteto mokslininkai tikina esą paruošę tikrą bombą. Tai – naujas antidepresantas, kuris depresiją galėtų pagydyti per rekordiškai trumpą laiką. Kokį? Tik per vieną parą.

Depresija – sunkus ir kompleksinis psichikos sutrikimas, efektyviausiai ir gydomas kompleksiškai. Pavyzdžiui, taikomos įvairios psichoterapijos rūšys, paskiriami antidepresantai ar kitos grupės vaistai.

Dažniausiai gydytojų išrašomi selektyvūs serotonino reabsorbcijos inhibitoriai (SSRI). Tačiau tik nuo šio vaisto vartojimo pradžios vidutiniškai praėjus kelioms savaitėms pastebimas būklės pagerėjimas. Per tas kelias savaites gali pasireikšti įvairūs šalutiniai poveikiai, tarp jų – ir didesnis polinkis į savižudybę.

Merilendo medicinos universiteto mokslininkai tikiną sukūrę naują antidepresantą, kuris depresiją galėtų pagydyti per vieną parą. Na, gal visišku pagydymu mokslininkai to nevadina, bet greitu simptomų slopinimu – tai jau tikrai.

Anot Merilendo medicinos universiteto mokslininkų, naujas medikamentas greitai nuslopina pagrindinius ir svarbiausius depresijos simptomus. Tiesa, tyrimai kol kas atlikti tik su gyvūnėliais. Tačiau tyrimo vadovas daktaras Scott Thompson jau nekantrauja pradėti klinikinius tyrimus. Juose dalyvautų depresijos kamuojami pacientai.

Mokslininkas pažymi, kad SSRI veikimo pradžia (3-8 savaitės) gali kainuoti pacientui dar daugiau sveikatos. Be to, apskritai net iki 66 proc. pacientų šie antidepresantai neefektyvūs. Yra įvairių alternatyvų, tačiau dažniausiai tai – senosios kartos antidepresantai su daugybe šalutinių poveikių ir daugiau rizikų bei tokia pačia veikimo pradžios trukme. Tačiau saugesnių, efektyvesnių ir greičiau veikti pradedančių alternatyvų nuolat ieškoma. Ar gali būti, kad šįkart stipriai pasisekė?

Scott Thompson tyrinėjo preparatą, kuris veikia kitus receptorius nei SSRI. Tai – vadinamieji GABA receptoriai. Šie receptoriai sergant depresija dažnai veikia aktyviau. Taigi naujasis preparatas veikia per GABA receptorius ir slopina per šiuos receptorius siunčiamus signalus. Beje, preparatas veikia tik tose smegenų srityse, kurios atsakingos už nuotaiką.

Laboratorinėmis sąlygomis, pasitelkus gyvūnėlius, buvo sukurtas depresiją imituojantis modelis. Pastebėta, kad per dvidešimt keturias valandas preparatas paveikė vieną svarbiausių depresijos požymių – užslopintą malonumo ir laimės pajautimą. Lygiai tą patį požymį pirmiausia veikia SSRI, tačiau veikimo pradžia užtrunka ilgai.

Mokslininkai tikisi, kad klinikiniai tyrimai taip pat neapvils ir sukels revoliuciją depresijos gydymo srityje. Tai ypač aktualu į savižudybę linkusiems pacientams, kuriems greito vaisto veikimo reikia nedelsiant.

Šaltinis: Fischell J, Van Dyke AM, Kvarta MD, LeGates TA, Thompson SM. Rapid Antidepressant Action and Restoration of Excitatory Synaptic Strength After Chronic Stress by Negative Modulators of Alpha5-Containing GABAA Receptors. Neuropsychopharmacology. 2015.

Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.