Dešimt žingsnių, kaip užkirsti kelią klastingai smegenų ligai
0 (0)

smegenu-liga

Kodėl vieni žmonės gali sustoti gerti alkoholį, o kiti – ne? Tai pirmiausia susiję su cheminiais procesais smegenyse. Žmonės neatsitiktinai ieško cheminių medžiagų – kai kuriems patinka, kaip jos veikia smegenis.

Priklausomybė nuo alkoholio yra smegenų liga, nes alkoholis pakeičia jų struktūrą ir veiklą. Taip po ilgai trukusių tyrimų teigė JAV Nacionalinio narkotikų vartojimo instituto (NIDA) mokslinė vadovė Nora Volkow.

„Pripratimas prie alkoholio panašus į kitas lėtines ligas, pavyzdžiui, širdies.

Abiejų šių ligų pasekmės sunkios, o negydomos jos gali tęstis visą gyvenimą. Norint jų išvengti būtinos profilaktikos priemonės“, – įspėjo N.Volkow.

Išeitis vienintelė – mažinti alkoholio vartojimą arba visiškai jo atsisakyti, nors iš pradžių tai gali atrodyti neįmanoma. Galbūt tai nebus lengva, tačiau verta pamėginti, rašo kadagana.lt.

Ką galite padaryti, kad pakeistumėte savo elgesį, susijusį su alkoholio vartojimu?

1. Suburkite palaikomąją komandą – rinkitės žmones, šalia kurių būdami apie save galvojate gerai ir kurie palaiko jūsų sprendimą keisti alkoholio vartojimo įpročius.

2. Venkite blogos įtakos – laikykitės atokiau nuo žmonių, kurie negerbia jūsų apsisprendimo nevartoti alkoholio. Toks patarimas gali reikšti, kad su kai kuriais draugais rečiau matysitės.

3. Venkite tam tikrų vietų ir situacijų, kurios gali pažadinti norą skubiai išgerti.

4. Nepirkite svaigalų ir nelaikykite jų namie, kad nebūtų pagundos išgerti.

5.Išmokite pasakyti „ne“ arba „gana“ – prieš kokį nors renginį, kuriame bus vaišės, nuspręskite, kiek taurių galite išgerti. Tada lengviau bus ištarti: „Ne, ačiū, man užtenka.“

6. Leiskite savo draugams, šeimos nariams ir bendradarbiams žinoti, kad ketinate būti blaivus ar mažinti alkoholio vartojimą. Paprašykite, kad jie jus palaikytų, o ne skatintų gerti kartu.

7. Galvokite apie piktnaudžiavimo alkoholiu padarinius, kad įsitikintumėte – jūs pasirinkote teisingą kelią.

8. Susiraskite naujų pomėgių – užsiimdami širdžiai maloniais dalykais jausitės kur kas geriau.

9. Atkreipkite dėmesį į sunkumus – dažnai alkoholio vartojimą skatina konfliktai ar blogi santykiai, analizuokite priežastis, kodėl taip atsitinka.

10. Sveikiau gyvenkite: racionaliai maitindamiesi pradėsite geriau galvoti apie save; mankštinkitės – fizinio krūvio metu išsiskiria geros nuotaikos hormonų endorfinų, mažėja įtampa, gerėja savijauta, stiprėja paskatos mažiau gerti. Daugiau miegokite: tai apsaugo nuo nuotaikos svyravimo. Venkite streso – išmokite planuoti savo dienotvarkę, išbandykite kitus streso valdymo būdus, pavyzdžiui, jogą, meditaciją, mankštą.

Šaltinis: lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.