Kaip atsibusti 6 valandą ryte ir jaustis puikiai?
0 (0)

Milžiniškas gyvenimo ritmas, dešimtys atsakomybių ir noras spėti visur – kartais aplinka, o dažnai ir mes patys reikalaujame iš savęs maksimumo. Siekdami profesinių bei asmeninių tikslų ir norėdami išlaikyti darbo ir poilsio balansą, vadovaujamės daugybe skirtingų produktyvumo metodikų, kurias neretai vienija vienas iš įpročių – kėlimosi anksti ryte.

Nors kėlimasis anksti ryte yra laikomas puikiu būdu padidinti savo produktyvumą ir iškart pajausti jo teikiamas naudas, šį ilgalaikį įprotį išsiugdyti reikia nemažai pastangų ir žinių. Tiesa, kiekvienam iš mūsų suvokimas, kas yra ankstyvas rytas, yra skirtingas, tačiau čia pakalbėkime apie tokį laiką, kuomet atsikėlus dar turite bent vieną valandą papildomai, kurią galite skirti sau – skaitymui, mokymuisi, sportui, laikui su artimaisiais ar tiesiog dienos darbų planavimui. Vieniems tai bus 7 valanda, bet kitiems tai gali būti ir 5 valanda ryto.

“Koks yra tavo tikslas ir kodėl manai, jog kėlimąsis anksti ryte padės tau jį pasiekti?”,- nuo tokio klausimo pradėti skatina asmeninio efektyvumo projekto STRONG.lt iniciatorius, tarptautiniams IT projektams vadovaujantis Tomas Lekavičius. Pats atsikeliantis ir 5, ir 6 valandomis, aktyvaus gyvenimo būdo entuziastas pabrėžia, kad nors bet koks pokytis prasideda nuo įkvėpimo bei noro, verta nepamiršti, jog siekiant kokybės, tas noras turėtų peraugti į tikslą, giliau suvokiant savo veiksmų prasmę. Tik supratus ankstyvo kėlimosi prasmę ir ką tai reiškia asmeniškai jums, galima vadovautis patarimais, padėsiančiais įdiegti norimą įprotį.

“Kai kalbama apie kėlimąsi anksti ryte, kaip neretai ir apie bet kokį kitą asmeninio produktyvumo pokytį, pamirštama, jog vien tik valios pastangomis ilgai disciplinos laikytis nepavyks” – teigia Tomas Lekavičius. Nesuvokiant aiškaus tikslo, kodėl Jums konkrečiai kėlimasis anksti ryte yra reikalingas, bus žymiai sunkiau sutvirtinti norimą dienos režimo pokytį. Vien tik nors įtikti produktyvumo madai ar pasigirti draugams nėra pakankamai stipri motyvacija.

Nepaisant to, kad pabudimas anksti ryte iš šalies gali atrodyti kaip lengvai suprantamas įprotis, neapsigaukite. Yra daugybė kintamųjų, kurie unikaliai veikia kiekvieną iš mūsų. Kadangi pradžia dažnai būna sunkiausia, verta pasidalinti konkrečiais pirmaisiais žingsniais, nuo ko galite pradėti:

1. Suprasti kėlimosi anksti ryte prasmę ir išsikelti aiškų tikslą. Tai padės užtikrinti įpročio ilgalaikiškumą, o ne tik vienadienius rezultatus. Apibendrinti tikslai, tokie kaip “šiek tiek pasportuosiu” ar “pasimokysiu kažko naujo” šiuo atveju netinka, geriau orientuotis į konkrečius tikslus, tokie kaip “perskaitysiu 10 konkrečios knygos puslapių”, “prabėgsiu 5 kilometrus šalia esančiame parke”, “paruošiu sau ir savo šeimai sveikus bei maistingus pusryčius iš šiandien pirktų produktų” ir pan.;

2. Pagal savo prioritetus bei gyvenimo sąlygas nustatyti ėjimo miegoti ir kėlimosi ryte laiką. Galbūt teks eiti keliomis valandomis anksčiau miegoti, o gal pakoreguoti savo rytinį tvarkaraštį. Svarbu suprasti, jog einant miegoti po vidurnakčio, keltis 6 valandą ryte gali būti per didelis iššūkis, todėl verta pasitikrinti, kad gaunamos bent 6-8 valandos miego kiekvieną naktį (laikas svyruoja kiekvienam iš mūsų, vieni jaučiasi puikiai su 6 valandomis miego, o kiti vos pabunda ir po 8 valandų). Pasak Tomo Lekavičiaus, raktas į šią problemą yra eksperimentai ir savo savijautos stebėjimas po skirtingo kiekio valandų miego. Nedidelis lapelis šalia lovos padės Jums sekti kasdieninį progresą;

3. Pasiruošk rytui iš vakaro. Susidaryk užduočių sąrašą, pasiruošk produktus skaniems ir sveikiems pusryčiams, netoli lovos pasidėk rūbus, kuriuos rengsiesi pabudus ir pan. Šio patarimo pagrindinė mintis yra ta, jog anksti ryte reikia sumažinti pasirinkimų ir sprendimų skaičių, kad visą energiją galėtum sutelkti į norimas atlikti užduotis. Mažiau blaškymosi ir dėmesio švaistymo – tolygesnis ir lengvesnis pokytis.

4. Žadintuvą pasidėk kuo toliau nuo savęs. Geriausia – kitame kambaryje. Jokiu būdu nedėk jo šalia lovos! Toks paprastas metodas gali būti lemiamas veiksnys nebegrįžti miegoti, o išeiti iš miegamojo ir kibti į savo užsibrėžtą tikslą.

5. Nepamiršk, kad tai yra disciplina, kurią, kaip ir kūno raumenis, galime treniruoti. Pirmieji rytai bus sunkūs. Net pirmosios savaitės gali būti sunkios. Tačiau palengva treniruojant savo discipliną pastebėsite, jog valios pastangų tam reikia vis mažiau ir mažiau ir kėlimasis anksti ryte tapęs malonia ir efektyvia dienos pradžia. Nepamirškite save apdovanoti ir nuolatos prisiminti, kodėl keliatės anksti ryte ir kodėl tai teikia Jums vertę.

“Toks kasdieninis įprotis gali būti priimamas kaip nauja mada, tačiau jis kuria didžiulę vertę ir naudą jeigu moki juo naudotis tinkamai. Tūkstančiai profesionalų iš viso pasaulio pradeda savo dieną anksti siekdami daugiau gyvenimo kontrolės, pasitenkinimo ir papildomo laiko tam, kas iš tiesų svarbu”,- neabejoja Tomas Lekavičius.

Todėl bandykite skirtingus metodus, kėlimosi laiką, pusryčių variantus, motyvacines priemones, ir galiausiai susikursite savo kėlimosi anksti ryte procesą, kuris džiugins ir suteiks energijos visai likusiai dienai.

Tomas Lekavičius | STRONG.lt
Pokyčių treneris

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.