Kaip bendrauti su vaiku, turinčiu dėmesio ir hiperaktyvumo sutrikimą?
0 (0)

Auginti vaiką su dėmesio ir aktyvumo sutrikimu (DTHS) gali būti tikras iššūkis. Bendravimas, paprastai, yra sunkus, tačiau sykiu ir esminis dalykas, rašoma portale Child Development Advice And Parenting Help For Parents [čia].

Kelios strategijos, kaip sustiprinti šį emocinį ryšį

1. Pastebėkite, kai vaikas tikrai girdi Jus ir skiria dėmesį. Daugumai žmonių reikalingas akių kontaktas, kad jie pajaustų, jog juos girdi. Visgi, šių vaikų protas operuoja greitai. Jie gali nesugebėti užmegzti ar išlaikyti akių kontakto su Jumis. Tai nereiškia, kad jie neklauso Jūsų. Priešingai, daugybė vaikų yra nenuoramos, kai jie klausosi. Atkreipkite dėmesį į vaiko siunčiamus ženklus.

2. Nurodykite jiems trumpai ir paprastai. Vaikus lengvai apima jausmai. Kai juos mokote ko nors arba prašote, kad jie ką atliktų, instruktuokite juos žingsnis-po-žingsnio. Visgi, nesakykite visų žingsnių vienu metu. Nupasakokite jiems vieną ar du paprastus žingsnius, ir tik kai jie atliks šiuos, nupasakokite trečią.

3. Kurkite bendravimo strategijas. Bendraujant su vaiku, Jums gali prireikti kūrybingumo. Pavyzdžiui, sukurkite „klausymosi kamuolį“. Pasakykite vaikui laikyti kamuoliuką, arba perduoti jį Jums kai jis klausosi Jūsų. Jūs taip pat galite sukurti vizualinius signalus, pagal kuriuos vaikui būtų lengviau suprasti, ką Jūs norite kad jis ar ji nuveiktų. Kai ateina laikas miegoti, parodykite jiems lovos piešinėlį arba duokite pliušinį gyvūnėlį, su kuriuo jis ar ji miega.

4. Leiskite jiems pasirinkti. Vaikai labai greit pajaučia tėvus, ypač kai girdi, kad tėvai kalba „šalia jų“, bet ne su jais. Visgi, kai duodate vaikui pasirinkimą, jam yra lengviau Jūsų klausytis. Jie dažnai leidžia sau sulėtinti tempą ir pasverti pasirinkimo vriantus, kad galėtų priimti patraukliausią sprendimą. Pavyzdžiui, kai ateina metas miegoti, Jūs galite pasakyti vaikui „Laikas miegoti. Kokią pižamą tu vilkėsi šiandien, – mėlyną ar raudoną?“.

5. Naudokite vizualines pagalbines priemones. Vaikai su dėmesio ir aktyvumo sutrikimais gerai reaguoja į vizualinius stimulus. Vietoj to, kad sakytumėte, ką jiems reikia padaryti prieš gulantis miegoti, sukurkite plakatą, kur būtų nupiešta veiksmų seka, kurios tikitės.

6. Kalbėkite švelniai ir likite ramūs. Kai Jūs tampate įsitempę, ar pakeliate balsą, tai gali vaiką paveikti stimuliuojamai. Tai prieštarauja Jūsų tikslui, ypač jei vaikas jau yra susijaudinęs ir nusiminęs. Su vaiku kalbėkite tyliai ir likite ramūs. Jei vaikui pasireiškia pykčio priepuolis, ar ažitacija, atsitraukite ir įtraukite juos į veiklą, kuri ramina bei juos domina. Pastatykite bokštą iš kaladėlių, spalvų, arba drauge imkitės dėlionės. Jūsų ramybė gali ir nuteiks juos ramiam buvimui.

7. Paaiškinkite savo lūkesčius. Kai Jūsų vaikas žino, ko iš jo tikitės, jie bus linkę elgtis geriau. Teigiamo elgesio apdovanojimas taip pat padeda sustiprinti bendradarbiavimą.

Auginti vaiką su dėmesio ir hiperaktyvumo sutrikimu reikalauja kūrybingos tėvystės. Įsiminkite vaiko rodomus ženklus, ir dalykus, kurie jį išveda iš pusiausvyros. Stebėkite jų mokymosi stilių, ir pastiprinkite šį stilių bendraudami. Jei Jums sunku, prisijunkite prie tėvų grupės. Pokalbiai su kitais tėvais gali ne tik leisti Jums įveikti situaciją emociškai, bet ir gauti naudingų patarimų.

Parengė Inga Polikevičiūtė | Vaikų psichologė
El.p. vaikupsichologei@yahoo.com, tel.: 8 603 54862

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.