Kaip išmanųjį telefoną paversti psichologinės pagalbos įrankiu
0 (0)

Kadangi vakar iškilo tema apie nemokamos psichologinės/psichoterapinės pagalbos neprofesionalumą ir neprieinamumą Lietuvoje, sugalvojau pasidalinti keliais patarimais kaip nemokamai paversti savo išmanųjį nedideliu psichologijos kabinetu ir padėti sau atrasti veikimo būdus, simptomų palengvinimui.

Visuomenėje vyksta savižudybių prevencijos akcijos, kaip „Tyla žudo”, kurios, realiai, man, žmogui susidūrusiam su suicidinėmis mintimis, nepadėjo nė per nago juodymą. However, kai kuriose iš šių programėlių radau tokios konkrečios praktinės pagalbos, kurios nesulaukiau iš daugybės psichologijos praktika užsiimančių profesionalų. Prieš pabėgdami į savaitgalį, peržvelkite ir pasidalinkite su tais, kuriems tai galėtų būti naudinga, taip pat pakomentuokite, jei turite savų favoritų!

1. Labiausiai verta dėmesio programėlė — MindShift (http://tinyurl.com/pdvsmyo). Ypatingai praktiškai pritaikomi patarimai ir būdai keisti mąstyseną, galimybė fiksuoti savo nuotaikas ir trigerius, sukeliančius nepatogius jausmus, bei vėliau juos reflektuoti. Neįtikėtinai tiksliai paspaudžia tinkamus mygtukus ir apibūdina jausmus, kuriuos man asmeniškai teko išgyventi. Suteikia konkrečius patarimus ir strategijas žmonėms, kenčiantiems nuo:

• Test Anxiety
• Perfectionism
• Social Anxiety
• Performance Anxiety
• Worry
• Panic
• Conflict

2. Kita patogi naudoti ir naudinga programėlė – Personal Progress Tracker (http://tinyurl.com/d4g3zds). Kiekvienam žmogui, turinčiam psichologinių problemų, patartina vesti jausmų žurnalą, kuris čia yra labai patogiai pateiktas, nereikia galvoti ką įrašyti, galima pasirinkti iš esamų kategorijų, priskirtų tam tikrai diagnozei. Taip pat patogu sekti miego, valgymo, sporto režimus ir gauti detalias ataskaitas mėnesio gale.

3. Toliau, programėlė skirta pradėti aktyviai keisti savo veiklą — Lift – Daily Motivation (http://tinyurl.com/pn5jjhx). Galima labai patogiai susikurti planus ir kasdien gauti atitinkamą motyvacijos dozę jų siekti. Tačiau prislėgtiems ir nusivylusiems ji pateikia net daugiau! Yra puikių pavyzdinių planų 10-30 dienų, nuo kasdienio išėjimo iš komforto zonos, socialinės fobijos mažinimo iki pozityvaus mąstymo praktikų.

4. Kita labai panašiu principu veikianti programėlė, tačiau skirta užkietėjusiems geimeriams — Life RPG (http://tinyurl.com/q86tfrt). Ši programėlė turi mažiau skirtingų planų, tačiau daugiau skatinama įgyti pozityvių įpročių, pradėti veikti nuo mažų dalykų, kaip išeiti apsipirkti maisto ar valgyti kasdien bent po vieną daržovę ir pan.

5. Toliau, vėl pozityvią veiklą skatinanti programėlė — Positive Activity Jackpot (http://tinyurl.com/pkdwgu4). Visi sergantys ir sirgę depresija žino, kaip sunku yra prisiversti ką nors daryti, nes daryti paprasčiausiai nesinori nieko ir, natūralu, dingsta visa fantazija, tad ši programėlė — tikras išsigelbėjimas šiuo atveju. Susivedate iš kontaktų žmones, su kuriais norėtumėte kažką nuveikti, atsirenkate mėgstamas veiklas ir sukate loteriją ;} Veiklų diapazonas tikrai didelis.

6. Vartojantiems vaistus — MediSafe Meds & Pill Reminder (http://tinyurl.com/96fvedt). Dauguma susidūrusiųjų su depresija žino, kad vienas iš simptomų yra ir užmaršumas, o vaistų gėrimas vienodu režimu padeda išlaikyti stabilią nuotaiką. Puiki vizuali programėlė, galima net pasirinkti tabletės formą ir spalvą, tad geriantiems daug vaistų nebereiks įsiminti kiekvieno pavadinimo. Galite apie šią programėlę pasakyti ir savo artimiesiems, kad jie žinotų, ką vartojate ir kokią informaciją suteikti medikams (neduokdie!) perdozavimo atveju.

Toliau, programėlės for fun:

7. Turintiems sunkumų priimant sprendimus kartais gali padėti — Random It! (Decision Maker) (http://tinyurl.com/obbla7o). Daugybė kategorijų, kuriose atsakymai jums bus išrenkami randomu. NEpiktnaudžiaukite, bet kartais gali praversti pajudėti iš mirties taško, taip pat vengiant konfliktų tarp žmonių grupės, kurie negali susitarti dėl vieno sprendimo.

8. Turintiems sunkumų keliantis rytais — AlarmMon ( alarm clock ) (http://tinyurl.com/nol9zr6). Kita svarbi progreso ir sveiko gyvenimo būdo palaikymo dalis – reguliarus miego režimas. Kad atsikelti būtų lengviau, šitas linksmas žadintuvas liepia atlikti atitinkamas užduotis ir tik tada žadintuvas išsijungia. Užduotys keičiasi, taip pat galima rinkti įvairius upgrade’us už atliktas užduotis.

psichologine-pagalba

MindShift – Android Apps on Google Play

Parengė:
Agnė Sinkevičiūtė

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

1 Response

  1. Steven parašė:

    Ne visos programėlės yra AppStore, o gaila..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.