Kolegės vyras skaudina artimuosius, kaip jai padėti?
0 (0)

moteris

Klausimas: Norėčiau padėti savo kolegei, kuri yra laiminga ir graži moteris (gyvena santuokoje, turi tris vaikučius, savus namus, o esant galimybei, įgyvendina savo svajones), tačiau viskas nėra taip gražu ir matant kartais ją  liūdną dėl asmeninių santykių, bei nežinodama kaip jai padėti, norėčiau paprašyti specialisto konsultacijos. Esant galimybei, prašau nenurodyti mano vardo ir pavardės, tiesiog įvardinti anonimu. Situacija yra tokia:

Moteris santuokoje gyvena daugiau nei dešimt metų, turi tris vaikučius, tačiau vyras kartais elgiasi kaip ketvirtas vaikas, t. y. kartais jo elgesys tampa ūmus ir nepaaiškinamas, jis gali išlieti nežinia iš kur atsiradusias neigiamas emocijas ant žmonos ir vaikų, vien dėl to, kad tuo metu jie buvo kartu ar netoliese,  o po trumpo laikotarpio už tokį savo elgesį atsiprašinėti. Jis suvokia, kad elgiasi netinkamai ir tokiu elgesiu skaudina artimuosius, tačiau tokiomis „užtemimo” minutėmis jis negali susivaldyti. Toks elgesys labai skaudina artimuosius. Kaip padėti tokiam žmogui, kuris yra brandaus amžiaus (~40 m.), išsilavinęs, turintis darbą, laisvalaikio praleidimo būdus, susitvardyti – t. y. pradėti elgtis bent kiek brandžiau ir neišlieti neigiamų emocijų brangiausiems žmonėms.

Dėkoju,
Viktorija (vardas pakeistas)

Komentaras: Labas Viktorija,

Ačiū Tau už laišką. Džiugu matyti, kad rūpiniesi savo kolege ir nori jai padėti, tačiau geriausia pagalba būtų tuomet, kada ji pati kreiptųsi pagalbos arba tai darytų jos vyras. Kreipiasi tas, kas turi problemą ir nori ją spręsti.

Sprendimas iš trečio asmens yra neefektyvus, nes tuomet lieka nežinoma daugelis žmogaus, kuris turi problemą, vidinio pasaulio aspektų, kurie leidžia geriau suprasti tikrąsias iškilusių sunkumų priežastis. Iš Tavo laiško sunku suprasti, kuriam iš jų – kolegei ar jos vyrui, reikia pagalbos.

Galbūt jiems abiems yra gerai taip, kaip yra, tik Tu tame matai problemą. Šeima yra pati atsakinga už tai, kas joje vyksta ir jei ten yra problemų, vienas iš sutuoktinių kreipiasi pagalbos arba kreipiasi abu pas šeimos/poros psichologą. Tokiu atveju pagalba yra efektyviausia, nei problemos sprendimas per trečiuosius asmenis.

Ką Tu gali padaryti dėl savo kolegės gerovės, tai išklausyti, palaikyti ar patarti, jeigu prašo patarimo, tačiau jos problemos nėra Tavo atsakomybė, ir Tau nereikia jų išspręsti. Taip pat galit pasikalbėti ir aptarti galimybę kreiptis pagalbos pas psichologą. Svarbu, kad ji pati priimtų sprendimą. Ji gali parašyti laišką su problemos aprašymu ir išsiųsti adresu info@psichika.eu su prierašu „Specialistui“, kreiptis pas psichologą konsultacijoms ar paskambinti į „Pagalbos moterims” liniją. O galbūt pasikalbėjusi su Tavimi, nuspręs pasitarti su savo vyru ir kartu nueis pas šeimos ar poros psichologą.

Tavo išklausymas, palaikymas, buvimas šalia sunkiausiais momentais, padrąsinimas yra geriausia, ką gali padaryti. O kaip ji elgsis toliau, tai yra jos reikalas.

Sėkmės!
Psichologė Ramvydė Vitartaitė
el. paštas: ramvyde@gmail.com
Foto: GIN think

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.