Kuriai lyčiai miego reikia labiau?
0 (0)

miegas

Auksinis miego trukmės standartas – 8 valandos. Tiesa, per pastaruosius metus mokslininkai nemažai triūsė miego klausimais ir dėl to auksinio standarto jau pradėjo dvejoti. Kai kurie jų teigia, kad žmogui užtenka ir 6 valandų kokybiško miego, kai kurie – kad kartais ir 10 valandų negana.

Dvejojantys mokslininkai, kaip visada, turi kuo pasiteisinti ir kaip išsisukti. Anot jų, miego trukmė priklauso nuo individualių žmogaus poreikių ir kiekvienam mūsų yra skirtinga. O šįkart mes akcentuosime ne individualius žmogaus poreikius ir ne auksinį miego trukmės standartą, bet miego poreikio skirtumus, priklausančius nuo lyčių.

Ir tie skirtumai po ne per seniausiai atlikto tyrimo tapo akivaizdūs – moterims miego reikia daugiau. Duke universiteto (JAV) mokslininkai nustatė, kad per maža miego trukmė moterims tiesiog sukelia stipresnes fizines ir protines pasekmes nei vyrams. Maža to, dėl miego stokos moterys dažniau nei vyrai suserga širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, depresija, kitomis psichinėmis būklėmis.

Eksperimento metu klinikinis psichologas ir miego ekspertas Michael Breus it pro didinamąjį stiklą tyrė, kaip miego stoka veikia abi lytis ir kuri lytis pajėgesnė susidoroti su miego stokos sukeltomis pasekmėmis. Rezultatai vienareikšmiškai parodė, kad moterims miego trūkumas dažniau sukelia pyktį, nerimą, nedarbingumą, o vėliau – ir lėtines būkles.

Kodėl taip nutinka? Tikėtina, kad prisideda įvairūs biologiniai ir psichologiniai parametrai. Pavyzdžiui, svarbu tai, kad moterys stipriau naudoja savo protinę energiją, jų smegenys dirba intensyviau. Galbūt jos dažniau kalba, galbūt jos daugiau dalykų gali atlikti vienu metu, galbūt jos labiau linkusios jaudintis. Kad ir kuris veiksnys dominuotų, moterys savo smegenis nuilsina stipriau. Jei vyrai savo smegenis naudotų tokiu pačiu intensyvumu, jiems taip pat reikėtų kelių papildomų miego valandų.

Po dienos darbų ir mąstymų kokybiškas miegas regeneruoja smegenis, leidžia joms atsigauti. Ypač toms sritims, kurios atsakingos už mintis, atsiminimus, kalbėjimą. Kuo daugiau smegenis naudojame, tuo labiau joms reikia poilsio ir tuo mus stipriau veikia miego trūkumas.

Jei jau prakalbome apie miego mokslą, pravartu sužinoti ir apie Case Western Reserve medicinos universitetą (JAV). Praeitais metais atlikto universitete tyrimo metu paaiškėjo, kad miego trūkumas sukelia spartesnį odos senėjimą.

Taigi, vyrai, leiskime savo damoms miegoti ilgiau dėl jų grožio ir sveikatos.
..
Šaltinis: vlmedicina.lt
Pagal: news.com.au

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.