Mamos nerimas dėl vaiko – ne visada reikalingas
0 (0)

vaiko-raida

Vaikų lyginimas yra labai dažnas reiškinys mamų tarpe. Mamos lygina ne tik savo vaiką su kaimynės ar draugės vaiku, neretai lygina savo abu vaikus, prisiminus, ką pirmas vaikas jau mokėjo būdamas tokio amžiaus. Labai svarbu prisiminti, kad kiekvienas vaikas yra individualus ir vystymosi tempas kiekvieno yra skirtingas. Lyginti linkusios nerimastingos ir hiperglobojančios mamos. Tos, kurios gali priimti vaiko individualų vystymosi tempą, yra pačios ramesnės ir savo nerimo neperduoda vaikui, taigi yra ramesnės ir laimingesnės mamos.

Kuomet mamos pamato ryškų raidos atsilikimą ir tai patvirtina pediatrai, galimas dalykas ir labai dažnas, kad mamos labai nusivilia, joms būna sunku priimti šį vaiko sutrikimą, neretai tai iššaukia depresiją. Jei vaiko vystymasis nedaug atsilieka, nerimastingos mamos pradeda labai pergyventi. Jos visą savo energiją nukreipia į vaiko vystymosi stebėjimą, kankina save įvairiomis negatyviomis mintimis ir negali džiaugtis buvimu su vaiku, negali mėgautis motinyste. Tokiu atveju tai jos padaro ,,meškos paslaugą”, nes ima kaltinti save, kad kažką daro netaip, pradeda perdėtai gailėti vaiko, tampa hiperglobojančios mamos, savo nerimą perduoda kūdikui, o kūdikis, kuris iš mamų gauna neigiamų emocijų, atsilieka raidoje. Gaunasi užburtas ratas.

Reikia tiesiog priimti faktą, kad kiekvienas žmogus yra unikalus, vienintelis ir nepakartojamas. Yra tam tikros raidos normos, jomis reikia domėtis, bet ne liguistai. Patarčiau mamoms apsupti vaikus dėmesiu, teigiamomis emocijomis, sukurti palankią vystymuisi aplinką ir mikroklimatą. Jei kyla nerimas dėl vaiko raidos, patartina kreiptis į specialistus, bet nekankinti savęs abejonėmis ir nešvaistyti laiko skaitant įvarią informaciją mamų forumuose. Taip besielgdamos mamos kelia sau nereikalingą nerimą.

Neretai nieko blogo nepagalvojant mamos, net ir pirmą kartą besimatančios, įžeidžia viena kitą tokiais pastebėjimais: ,,Jūsų vaikas su čiulptuku?” Ar galima panašiai elgtis, lyginti savo vaiko auginimo patirtį su kitos mamos? Vienos formulės nėra dėl tos pačios priežasties – visos mes esame skirtingos ir skirtingai suprantame bendravimo normas. Jei viena nekreips dėmesio į paklausimą kodėl jos vaikas su čiulptuku, kitą mamą tai gali įžeisti. Jei jūs įsižeidėtė pati dėl tokio pastebėjimo ar komentaro, reikia tiesiog susimąstyti, kas Jus taip įžeidė? Kodėl tai temai/klausimui esate jautri? Nereikėtų iš kitų tikėtis pokyčių, bet vertinga pačiai susimąstyti, kodėl vienas ar kitas dalykas žeidžia. Kas slepiasi po šia nuoskauda?

Gal žmogui yra įprasta konkuruoti ir norėti būti geriausiam, todėl ir pagimdžius vaikutį norisi būti tobula mama, pačia geriausia, auginančia tobulą mažylį? Kas yra gera mama, kiekviena supranta savaip ir išskiria svarbiausius sau dalykus, kas įeina į jos įsivaizduojamą tobulą mamos paveikslą. Šiuo metu neretai mamos siekia karjeros, pagimdžiusios skuba į darbą ir neretai per mažai skiria dėmesio bendravimui su vaiku, kuris yra itin svarbus bet kuriame vaiko amžiuje. Bendravimas su vaiku svarbus nuo mažų dienų. Nuo to, koks bus vaiko ir mamos ryšys, priklausys kaip toliau klostysis santykiai – ar jie bus artimi, atviri, draugiški, ar vaikas taps uždaru ir atsiribojančiu.

Kas benutiktų vaiko gyvenime, vaikas turi jausti, kad mama jį visada palaikys ir į ją galima kreiptis pagalbos. Tai suteikia vaikui bazinį saugumo jausmą, bet kad tas saugumas būtų, mamai reikia padirbėti: nuo mažens reikia domėtis vaiku, rodyti jam dėmesį, rūpestį, kad jis jaustų, jog yra mylimas. Kalbantis su vaiku labai svarbu jo dėmėsingai klausyti, domėtis. Vaikai sunkiai pakelia neapibrėžtumą, todėl ribos, rėmai vaikams yra reikalingi. Jei pvz. vaikas pradeda jus mušti, nereikia tiesiog nekreipti į tai dėmesio ir leisti jam taip elgtis, paaiškinant sau, kad jis dar mažas ir nesupranta. Reikia atitraukti jo ranką ir sakyti, kad taip elgtis negalima. Nereikia vengti pagirti vaiko ir sakyti, kad jis yra mylimas.
[psichika.eu]
Psichologė psichoterapeutė Marija Vaštakė / manopsichologija.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.