Mesti rūkyti moterims geriausia po mėnesinių. Kodėl?
0 (0)

mesti-rukyti

Nors rūkančių vyrų daugiau nei rūkančių moterų, statistika skelbia ir ką kita – moterys lengviau pripranta ir tampa priklausomos nuo alkoholio, medikamentų, rūkalų ir joms daug sunkiau sekasi mesti rūkyti. Tačiau šįkart galime padrąsinti, nes turime žinią, kada mesti rūkyti gali būti lengviau.

Monrealio universiteto (Kanada) mokslininkai nustatė, kad metant rūkyti nemenką vaidmenį suvaidina ir moters menstruacinis ciklas. Tiksliau, moteris turėtų pasiryžti mesti rūkyti tada, kai baigiasi ovuliacija ir estrogeno bei progesterono koncentracija kraujyje mažiausia. Tuomet organizmas mažiausiai reikalauja nikotino.

Adrianna Mendrek iš Monrealio universiteto Psichiatrijos departamento teigia, jog nekontroliuojamas poreikis rūkyti yra stipresnis folikulo fazės pradžioje. Hormoniniai estrogeno ir progesterono koncentracijos pokyčiai aktyvina nervinius procesus, kurie sukelia norą rūkyti.

Dalyvauti tyrime mokslininkų komanda pasikvietė tiek vyrus, tiek moteris, kurie surūko daugiau nei 15 cigarečių per dieną. Kiekvienas dalyvis turėjo užpildyti klausimyną ir buvo ištiriami magnetinio rezonanso tomografu rodant tam tikrus paveikslėlius. Dalis paveikslėlių buvo neutralūs, dalis galėjo sužadinti dalyvių norą rūkyti. Be to, moterys pereidavo du magnetinio rezonanso tomografijos skenavimus – vieną folikulinės fazės pradžioje, kitą – iškart po ovuliacijos. Taip pat buvo matuojamas moterų estrogenų ir progesterono kiekis kraujyje abiejų fazių metu.

Mokslininkai siekė nustatyti, ar įtakos nekontroliuojamam nikotino poreikiui ir įpročio rūkyti atsikratymui gali turėti skirtingi vyrų ir moterų hormoniniai pokyčiai. Ir nustatė, kad nervinė moterų aktyvacija keliose smegenų žievės srityse folikulo fazėje buvo didesnė, o kai kuriose smegenų žievės dalyse nervinis aktyvumas ženkliai sumažėdavo iškart po ovuliacijos.

Mokslininkai teigia, jog stresas, pyktis, depresiškumas ir kiti panašūs faktoriai užima pirmą vietą tarp tų faktorių, kurie skatina vis daugiau ir daugiau moterų pasaulyje rūkyti. Tačiau nemažą įtaką, pasirodo, turi ir neurobiologiniai mechanizmai. Nors jų pažaboti savaime negalime, galime juos pasitelkti svarbiam tikslui ir uždaviniui – metimui rūkyti.

Taigi, kodėl nemetus rūkyti iškart pasibaigus menstruacijoms, kada turime didžiausią sėkmės tikimybę?

Šaltinis: vlmedicina.lt

Pagal:
Potvin S, Bourque J, Dinh-Williams L, Mendrek A. Sex Differences and Menstrual Cycle Phase-Dependent Modulation of Craving for Cigarette: AnfMRI Pilot Study. Psychiatry Journal. 2014.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.