Mitai ir faktai apie rūkymą ir metimą
0 (0)

rukymas-faktai

Gegužės 31-oji – Pasaulinė diena be tabako. Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras šia proga griauna plačiausiai paplitusius mitus apie rūkymą.

Dėl tabako vartojimo kas 6,5 sekundės pasaulyje miršta žmogus. Tyrimais įrodyta, kad paauglystėje pradėję rūkyti žmonės (tokių yra daugiau nei 70 proc. ), kurie rūkys du dešimtmečius ir ilgiau, mirs 20 – 25 metais anksčiau nei nerūkiusieji.

Visa tiesa apie sveikatą ir rūkymą

Mitas: Rūkymas mažina stresą bei padeda pasijusti ramiam ir atsipalaidavusiam.
Faktas: Iš tiesų tabako komponentai neatpalaiduoja, bet paprasčiausiai slopina svarbiausias centrinės nervų sistemos sritis. Tačiau pripratęs prie cigaretės žmogus negali be jos atsipalaiduoti ir patenka į užburtą ratą. Tyrimais įrodyta, kad niekada nebandę rūkyti ar šį įprotį metusieji jaučiasi mažiau prislėgti, ramesni bei patiria mažiau streso. Tyrimais įrodyta, kad ilgainiui nikotinas blokuoja smegenų ląsteles ir sumažina galimybę patirti malonumą.

Mitas: Rūkymas padeda išlikti lieknam ir sportiškam.
Faktas: Apsidairykite aplinkui aplink pilna rūkančių storulių, o cigarete slopindami alkio jausmą didinate gastrito ir dvylikapirštės žarnos odos atsiradimo riziką.

Tiesa, jog daugelis žmonių metę rūkyti priauga svorio, tačiau rūkymas yra kur kas kenksmingesnis nei didelis antsvoris. Atminkite, jog rūkymas tikrai nepadarys Jūsų sportiško, o atvirkščiai sumažina kūno fizines galimybes ir ištvermę dėl sumenkusio ištvermės kiekio ir verčia širdį dirbti žymiai sunkiau. Be to, jei rūkote ir sportuojate, nuolat jausite išsekimą užsiimdami fizine veikla, ir po jos.

Mitas: Rūkymas sukelia seksualumo.
Faktas: Rūkantys vyrai du kartus dažniau kenčia nuo impotencijos nei nerūkantys. Šansai pastoti per ciklą sumažėja iki 40 proc.

Mitas: Pradėjus rūkyti paauglystėje nebus ilgalaikių padarinių, jei mesi iki trisdešimties.
Faktas: Rūkymas paauglystėje stabdo plaučių formavimąsi. Tu augi, o tavo plaučiai – ne. Mergaičių kvėpavimo organai formuojasi iki 18 metų ir, jei ji pradeda rūkyti anksti, jos plaučiai tinkamai nesusiformuos. Berniukams yra dar blogiau, nes jų plaučiai formuojasi iki 24 metų ir bet koks pradėjimas rūkyti jauname amžiuje turi išliekamųjų reiškinių.

Mitas: Aš rūkau tik kartais, todėl tai nekelia sveikatai jokios grėsmės.
Faktas: Nepastovus rūkymas taip pat yra pavojingas. Plaučių vėžio tikimybė padidėja dvigubai, širdies smūgio – 50 proc. Žmonės surūkantys nuo vienos iki keturių cigarečių per dieną, daug labiau rizikuoja mirti nuo plaučių vėžio ar širdies ligų nei nerūkantieji.

Mitas: Rūkymas nekenkia dantims.
Faktas: Rūkymas žaloja dantis. Jeigu palygintume rūkančio ir nerūkančio žmogaus dantų būklę ir spalvą – skirtumai būtų akivaizdūs. Cigaretėse yra dervų, kurios kaupiasi ant dantų paviršiaus. Šios dervos lemia dantų pageltimą ir parudėjimą. Rūkymas taip pat silpnina imuninę sistemą, padidėja tikimybė infekcijų atsiradimui bei sunkesniam gijimui. Rūkantiems žmonėms karieso plitimo procesas paspartėja net kelis kartus, dažniau pasireiškia dantenų ligos (gingivitai). Dėl padidėjusio apnašų kiekio ir gigivitų pasireiškimo, rūkantieji dažniau ir greičiau netenka dantų.

Mitas: „Lengvų” cigarečių rūkymas apsaugos mano sveikatą.
Faktas: „Lengvos” cigaretės tokios pat pavojingos kaip bet kurios kitos stipresnės. Rūkydami „lengvesnes” cigaretes rūkaliai įtraukia daugiau dūmų bei pirštais užkemša specialias skylutes, esančias ant filtro, kurios skirtos dūmams išsklaidyti, todėl „lengvųjų” poveikis sveikatai lieka toks pat kaip ir „stipriųjų”.

Mitas: Aš rūkau tik cigarus (kaljaną, žolelių cigaretes), todėl man negresia joks pavojus.
Faktas: Cigarai, pypkės, kaljanas yra tokia pat žalinga rūkymo rūšis, nes žmogus įkvepia dūmų. Tabako dūmų įkvėpimas bet kokia forma yra pavojingas. Jame didelė koncentracija toksinų bei vėžį sukeliančių medžiagų.

Mitas: Geriausia pasikliauti valia norint mesti rūkyti.
Faktas: Pasikliauti vien valios pastangomis – mažiausiai sėkmingas būdas. Nikotino pakeitimo terapija ir receptiniai vaistai padidina šansus atsikratyti žalingo įpročio. Vartodami vaistus ir gaudami pagalbą sėkmės tikimybę padidinate keturgubai.

Mitas: Aš galiu surūkyti vieną cigaretę ir toliau laikytis nerūkymo programos.
Faktas: Jei tik tai būtų tiesa. Nelaimei, tyrimai rodo, kad viena cigaretė veda prie kitos ir net to nepastebint reguliariai rūkoma vėl.

Mitas. Aš niekada nesugebėsiu kovoti su nikotino badu.
Faktas: Nikotino bado simptomai, į kuriuos įeina ir nuotaikų pokyčiai, susikaupimo problemos bei apetito padidėjimas gali būti kontroliuojami nikotino pleistrais, kramtomąja guma bei kitais vaistais.
Straipsnyje panaudota LR sveikatos apsaugos ministerijos ir Lietuvos širdies asociacijos informacija.

Daugiau informacijos:
Rasa Vaitkienė, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro psichologė. Tel. (8 37) 45 47 17, el.p. rasa.vaitkiene@kaunovsb.lt
Justina Klimavičiūtė, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistė. Tel. (8 37) 45 47 17, el. p. justina.klimaviciute@kaunovsb.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

6 Responses

  1. Linas parašė:

    Pasiteisines budas mesti – akupunktura. Nerukau jau nuo pernai rugsejo 8 d. Kartais susinervinus atsiranda mintis patraukti, bet po to iskart pasidaro gaila iskovoto laiko ir nebesinori nubraukti visko del kazkokios nelemtos situacijos :) Siaip, toks jausmas, kad niekada nebuciau gyvenime rukes. Salimais rukancio dumai nei smirda, nei nesmirda. Visi juokesi, kad vaziuoju „badytis” ir sake, kad nepades. Bet pabuvus „eziuku” valanda laiko noras rukyti isgaravo. Akupunktura dare Ramoska Druskininkuose, kainavo juokingus 100 lt. Sekmes visiems metantiems, jus galite! ;)

  2. laima parašė:

    Norint mesti rukyti, visiskai pakanka valios pastangu. Pati tai padariau ir sekmingai nerukau jau 20 metu, nors rukymo „stazas” buvo apie 14 metu.

  3. Andrea parašė:

    Be abejones, uztenka valios pastangu, jei tik pats sau tvirtai nusprendi, kad nori mesti rukyti. Pati meciau, norejau neberukyti, stazas apie 17 metu.

  4. Žygis parašė:

    Nu nežinau, pradėjau rūkyti paauglystėje, po „2 metų stažo” mečiau vien valios pastangomis. Mečiau ne su mintimi „ai, gal reikėtų mesti”, bet su mintimi „aš esu pakankamai stiprus mesti rūkyti” ir nežinau, tai padėjo. Dabar galbūt prie rūkančių draugų dūmai nors ir smirda, bet labai retais atvejais gal ir norisi užsitraukt, bet neleidžia tas ilgas nerūkymo metas, nesinori, kad dėl vienos sumautos cigaretės šitiek nerūkymo metų nueitų veltui :))))

  5. Aurimas parašė:

    Patarčiau perskaityti knygą „Lengvas būdas mesti rūkyti”, nors ir atrodo pavadinimas skamba banaliai, bet žinokit, tikrai lengvas būdas, perskaiciau per kelias dienas, ir kad ir kaip bebūtų keista – dingo noras rūkyti. Jau penkti metai nerūkau, ir net juokas ima kai kiti dėjuoja, kad mesti sunku. :)

  6. Anonimas parašė:

    Kus rasti tą Ramošką Druskininkuose?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.