fbpx

Naujas smegenų stimuliacijos metodas gerina įsiminimą ir mokymąsi
0 (0)

brain-stimulation

Giluminė smegenų stimuliacija nuo seno taikoma insulto, chroniškų skausmų ir proto ligų, tokių kaip depresija, gydymui. Idėja sustiprinti smegenų jautrumą (excitability) paremta neuroplastika, natūraliu proto gebėjimu mokytis ir adaptuotis. Pavyzdžiui, net jei vyresnio amžiaus žmogus ima mokytis užsienio kalbų ar mankštintis, tai pakeičia jo smegenų struktūrą ir teigiamai atsiliepia kognityviniams gebėjimams.

Tyrinėjimai šioje srityje vis dar tęsiasi. Mokslininkai iš Monašo universiteto Australijoje, neseniai pastebėjo, jog skirtingi intervalai tarp impulsų smegenims gali paveikti naujos informacijos įsiminimo gebėjimus.

„Šį metodą mes vadiname transkranialine impulsine stimuliacija (transcranial pulsed current stimulation). Tai kintanti stimuliacija, kai impulsai tarp dviejų elektrodų tai paleidžiami, tai išjungiami. Paaiškėjo, kad tai gali sukelti didelius pokyčius smegenyse ir čia svarbūs tiek impulsai, tiek ramybės periodai. Kuo pertraukos tarp impulsų trumpesnės, tuo labiau smegenys yra sujaudinamos“, – aiškina Dr. Shapour Jaberzadeh.

Tyrėjų nuomone, šis smegenų stimuliacijos būdas (tPCS) labai silpna elektros srove, 1,5 miliampero, yra gerokai efektyvesnis nei ankstesni, tokie kaip tDCS ar tACS. Jis gali gali pagerinti naujų dalykų išmokimą ir tiesiog yra naudingas tvarkantis su įvairiomis užduotimis, atliekant kažkokius judesius (grojant pianinu, pavyzdžiui).

Mokslininkai tikisi, kad jau greitu laiku ši nauja neinvazinė technika bus sėkmingai taikoma gydant insultą, psichikos ligas, malšinant lėtinius ar galvos skausmus bei įvairiais kitais atvejais.

Pagal: PLOS ONE

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.