Naujausio tyrimo duomenys atskleidžia narkotinių medžiagų vartojimo įpročius 55 Europos miestuose
0 (0)

Nuo Berlyno iki Vilniaus ir nuo Helsinkio iki Barselonos – naujausio tyrimo duomenys atskleidžia narkotinių medžiagų vartojimo įpročius 55 Europos miestuose.

Europos vandens nuotekų tyrimų grupė kartu (SCORE) kartu su Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centru (EMCDDA) paskelbė naujausius Europos miestų nuotekų tyrimų rezultatus. Pirmą kartą, Narkotikų tabako ir alkoholio kontrolės departamento iniciatyva, iki šiol didžiausiame Europos projekte, tiriančiame narkotinių medžiagų vartojimo paplitimą, analizuojant nuotekas, dalyvavo ir Lietuva.

Departamentas, siekdamas taikyti inovatyvius Europos tyrimo metodus, bendradarbiaudamas su UAB „Vilniaus vandenys” pateikė nuotekų mėginius projekto vykdytojų SCORE laboratorijai Belgijoje. Nuo Berlyno iki Vilniaus ir nuo Helsinkio iki Barselonos, visą savaitę buvo renkami sudėtiniai paros mėginiai, kurie buvo užšaldyti ir išsiųsti analizei į laboratoriją. Nuotekų mėginiuose buvo ieškomi nelegalių sintetinių narkotikų – amfetamino, kokaino, MDMA (ekstazi) ir metamfetamino pėdsakų, 2017 m. tyrime iš viso dalyvavo 56 Europos miestai, 19 šalių ir apėmė daugiau kaip 43 mln. gyventojų populiaciją.

Tyrimas parodė, kad kokaino vartojimas yra didžiausias Vakarų ir Pietų Europos miestuose, ypatingai Belgijos, Olandijos, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės. Didžiausias amfetaminų vartojimo paplitimas nustatytas Šiaurės ir Rytų Europoje. Didesnis metamfetamimų vartojimo paplitimas užfiksuotas Kipre, Rytų Vokietijoje ir Šiaurės Europos miestuose. Tradiciškai Čekijos ir Slovakijos gyventojai yra dažnesni šių medžiagų vartotojai. Taip pat tyrimas atskleidė, kad 2011-2016 m. Europoje sparčiai augęs MDMA vartojimas 2017 m. stabilizavosi. MDMA paplitimas buvo didžiausias Belgijoje, Vokietijoje ir Olandijoje.

Remiantis šio tyrimo rezultatais, kokaino, MDMA ir amfetamino vartojimo paplitimas Vilniuje yra tarp mažiau šių medžiagų vartojančių Europos miestų, tačiau metafetaminų vartojimo paplitimas patenka tarp 10 daugiausiai šios medžiagos vartojančių šalių. Verta pastebėti, kad kokainas yra antra populiariausia iš tirtų medžiagų, ko neatskleidžia apklausos būdu vykdomi tyrimai.

Nuotekų analizė rodo nelegalių narkotikų vartojimo skirtumus savaitės dienų eigoje. Daugiau nei trijuose ketvirtadaliuose miestų nustatytos didesnes kokaino ir MDMA koncentracijas savaitgalį (penktadienį-pirmadienį). Tuo tarpu amfetamino vartojimas buvo tolygus visą savaitę. Vilniaus miestas šiuo atžvilgiu taip pat ne išimtis.

Epidemiologija, grįsta nuotekų tyrimu, yra sparčiai besivystanti mokslo sritis, kuri padeda nustatyti populiacijos nelegalių narkotikų vartojimo tendencijas beveik realiu laiku. Nuotekų mėginiai leidžia vertinti nelegalių narkotinių medžiagų vartojimo kiekius bei susidariusius metabolitus. Nuotekų tyrimu grįsta epidemiologija tampa labai naudingu narkotikų stebėsenos įrankiu, todėl labai svarbu, kad šis tyrimo metodas būtų taikomas Lietuvoje bei taptų atspirties tašku tolesniems tyrimams ir tendencijų vertinimams, bei teiktų palyginamą informaciją Europos ir kitų tyrimų kontekste.

Daugiau informacijos emcdda.europa.eu

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.