Naujųjų metų tikslus pasiekia tik kas dešimtas europietis
0 (0)

tikslai

Tyrimai rodo, jog tik 11% Europos gyventojų pasiekia savo užsibrėžtus Naujųjų metų tikslus. Kaip teigia vartotojų elgsenos ekspertai, dažniausia to priežastis – pernelyg nerealistiški lūkesčiai. Tiesa, egzistuoja trys auksinės taisyklės, padėsiančios išvengti šios klaidos, o technologijos saviugdos procesą tik palengvins.

Prasidedant metams dauguma žmonių kovoja su Naujųjų išvakarėse užsibrėžtais tikslais: dažnas nori maitintis sveikiau, kiekvieną rytą keliauti į sporto klubą ar per dieną nužingsniuoti 10 tūkst. žingsnių. Tačiau daugelis dar suklumpa pačioje metų pradžioje ir tikslai telieka tikslais. Kaip rodo „Microsoft“ atliktas tyrimas, Europoje[1] tik 11% respondentų sugeba įgyvendinti savo Naujųjų metų ketinimus.

Tereikia laikytis trijų auksinių taisyklių

Londono ekonomikos ir politikos mokslų mokyklos profesorius Paul Dolan, reguliariai konsultuojantis pasaulines korporacijas vartotojų elgsenos klausimais, teigia, kad svarbiausiu motyvu, nesugebant pasiekti savo ketinimų, dažniausiai tampa nerealistiški tikslai, kurių žmonės negali greitai įgyvendinti ir nebetenka motyvacijos. Populiariausiu pavyzdžiu galima laikyti visišką greitojo maisto atsisakymą tam tikram laikotarpiui. Žmogus, po mėnesio suvalgęs vieną mėsainį, jaučiasi jau patyręs nesėkmę bei praranda motyvaciją toliau bandyti.

P. Dolan teigia, kad yra trys auksinės taisyklės, padėsiančios išvengti tokios situacijos. Pirma, būtina susikurti tokią aplinką, kuri skatintų siekti savo tikslų. Pavyzdžiui, susirasti kolegą sportuoti kartu. Tokiu būdu bus sunku atsisakyti sporto, nes nenorėsit nuvilti kito žmogaus. Antra, niekada nesustokite planuoti. Išsiaiškinkite, kaip ir kada sieksite to, ko norite ir įsitikinkite, kad nuolatinis planavimas taptų įpročiu. Trečia, išsikelkite mažus ir realistiškus tikslus. Didelį tikslą bus lengviau įgyvendinti, kai jį išskaidysite į daug mažų uždavinių. Kiekvieną kartą, padėjus varnelę prie įvykdytos užduoties, pasieks naujas motyvacijos pliūpsnis siekti tolimesnių tikslų.

Gelbsti ir technologijos

„Naujametiniams tikslams pasiekti gali būti naudojamos ir technologijos, kurios padeda planuoti laiką ir palengvina gyvenimą. Pavyzdžiui, susirašyti visus tikslus, juos išskaidyti į daug mažų užduočių ir suplanuoti kalendoriuje pagelbės „OneNote“ [ar Google kalendorius] programėlė. Sąrašą visada turėsite po ranka, nepriklausomai ar naudojate telefoną, planšetinį ar kitokį kompiuterį. Taip pat savo užduočių sąrašu galėsite dalintis su draugais ar sporto klubo partneriais, todėl progresą galėsite stebėti kartu“, – teigia Ainis Kavaliauskas, „Microsoft Lietuva“ vadovas.

Taip pat dažnam turbūt pažįstama situacija, kai praleidžiate sporto treniruotę, nes sunku ištrūkti iš biuro ar nesinori su savimi neštis kompiuterio į salę, jei planuojate darbus užbaigti anksčiau. A. Kavaliauskas pastebi, kad šiais laikais to daryti nebereikia: „Didžiąją dalį biuro darbų galima nudirbti išmaniaisiais telefonais ir debesų kompiuterijos sprendimai arba, turinti naujuosius „Lumia 950“, pasinaudoti jų „Continuum“ funkcija, leidžiančia prie jų prijungti monitorių ir turėti beveik pilnavertišką įprastą kompiuterį. Taip pat kartais susiduriame ir su problema, kad gal mieliau pažiūrėtume naują serialą nei praleistume valandą treniruoklių salėje. Bet juk su išmaniaisiais įrenginiais tą patį serialą galite pažiūrėti keliaudami viešuoju transportu ar net mindami dviratį pačioje sporto salėje. Tereikia skirti šiek tiek laiko tikslų pasiekimo planavimui ir juos įvykdyti bus kur kas paprasčiau.“

[1] Tyrimas buvo atliktas Austrijoje, Belgijoje, Danijoje, Suomijoje, Airijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Norvegijoje, Lenkijoje, Portugalijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Šveicarijoje lapkričio 10-19 d.

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.