Norite pradžiuginti savo partnerį? Būkite jam bent šiek tiek dėkingi
0 (0)

skundai-padekosNaujausi tyrimai rodo, kad dėkingumo išreiškimas gali pagerinti jūsų sveikatą ir laimingumą lygiai taip pat kaip ir jūsų santykius. Tačiau ką gero duoda dėkingumas tam žmogui, kuris išgirsta „ačiū“?

Psichologė Sara Algoe sako: „Jei dėkingumas yra iš tiesų naudingas santykiams, mes turėtume matyti jo poveikį savo partneryje.“

Naujuose tyrimuose S. Algoe ir jos kolegos tyrė, ar dėkingumo gavimas iš romantinio partnerio gali paveikti asmens ilgalaikį požiūrį į santykius.

Jie tyrė 77 heteroseksualias poras kurios buvo kartu bent 6 mėnesius (vidurkis buvo 4 metai). Apytikriai 56 proc. jų susitikinėjo, 39 proc. buvo vedę ir 4 proc. buvo susižadėję arba gyveno kaip vedę.

Visi partneriai įvertino pasitenkinimą santykiais ir buvo nufilmuoti išreikšdami dėkingumą vienas kitam už kažką malonaus ką partneris neseniai jiems padarė.

Gavus dėkingumą, dalyviai įvertino kiek jiems atrodė, kad jų partneris suprato ir rūpinosi jais – ką tyrėjai vadina partnerio jautrumu. Prieš tai buvę tyrimai nustatė, kad jautrumas yra itin svarbus intymumui ir susijęs su sveikais santykiais. Po 6 ar 9 mėnesių dalyviai vėl vertino savo pasitenkinimą santykiais. Rezultatai atspausdinti žurnale „Emotion“, parodė, kad gavus dėkingumą dalyviai įvertino savo partnerio jautrumą jų poreikiams ir buvo labiau patenkinti savo santykiais. Šis nepaprastai pozityvus rezultatas buvo vis dar pastebimas po 6 ar 9 mėnesių.

Tyrimo dalyvių buvo prašoma ne tik parodyti savo partneriui dėkingumą, tačiau ir pasidalinti kažkuo geru ar blogu kas jiems nutiko neseniai, atsižvelgiant į tai, kiek jų partneris išreiškė džiaugsmo pasakius jiems gerą naujieną ar paramą pasakius blogą naujieną – abu jie susiję su pozityvia santykių kokybe. Nepriklausomai nuo to, kiek džiaugsmo ar paramos partneris parodė, anot rezultatų, dėkingumo gavimas buvo nepriklausomai susijęs su pasitenkinimu santykiais mažiausiai po 6 mėnesių. Taip parodoma, kad dėkingumas savo nauda yra kažkuo unikalus.

S. Algoe: „Tai, kad mes galėjome parodyti išreikšto dėkingumo poveikį nepaisant kitų poelgių poveikio, pritraukia dėmesį prie išreikšto dėkingumo svarbos kartu audžiant socialinio gyvenimo audinį.“

Šie rezultatai taip pat parodo, kad dėkingumas žmogui ne tik duoda naudos, bet ir skatina artimesnius ir laimingesnius santykius tarp abiejų partnerių. Yra daug tyrimų apie dėkingumo naudą jo išreiškėjui, o šis tyrimas yra pirmasis, kuris rodo dėkingumo naudą santykiams. S. Algoe tyrimą rėmė Dėkingumo plėtimo projektas „Aukštesnio gėrio mokslo centras“ („Greater Good Science Center“). Mokslininkė sako, kad jos būsimos studijos tirs, kurie būtent dėkingumo aspektai veda prie geresnių santykių.

Taigi, kitą kartą, kai jūsų antra pusė atliks kažką gero, padėkokite, nes taip galite prisidėti prie pozityvesnių ir intymesnių santykių.

Šaltinis: Adam Hoffman. Want to Satisfy Your Partner? Give them Some Gratitude. 2013.
Pagal užsienio spaudą parengė: Valdona Judickaitė Žukovskė ir Emilija Stakutytė.
Internetinė pasitikėjimo savimi stiprinimo programa „Lūšis”
dziaugiuosisavimi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.