Pats sau terapeutas: be rentgeno ir vaistų
0 (0)

meno-terapija

Nors tam, kad taptum meno terapeutu, reikia ilgus metus mokytis ir praktikuotis vadovaujant supervizoriui, kiekvienam įdomu ir pravartu patirti, kas tai yra meno terapija… Siūlau jums vieną paprastą pratimą.

Pasiimkite didelį lapą popieriaus ir spalvotų kreidelių (arba pastelinių dažų). Susiraskite ramią vietą, kad jūsų niekas netrukdytų.

Išsirinkite pirmąją spalvą, kurią naudosite. Plačiais rankos mostais ore pieškite ratus ir linijas. Po kurio laiko nuleiskite ranką prie popieriaus ir užfiksuokite šiuos judesius lape. Tuo metu galite užmerkti akis.

Pasistenkite „išjungti“ tą smegenų dalį, kuri norėtų vertinti piešinio kokybę.

Dabar atitraukite ranką su kreida nuo popieriaus lapo. Keletą sekundžių žiūrėkite į piešinį ir (be jokių vertinimų) pažvelkite į jį iš skirtingų rakursų. Sukinėkite savo piešinį į visas puses, stebėkite, kokias formas jame matote. Pasižymėkite jas.

Dabar pasirinkite vieną iš šių vaizdinių (formų) ir jį pagyvinkite naudodami kitas spalvas, paryškindami linijas. Darykite tai tol, kol vaizdinys taps visiškai aiškus ir pabaigsite savo piešinį.

Stebėkite savo jausmus, kurie kyla piešiant, ir mintis (suvokimą), kurios gali kilti dirbant su pasirinktu vaizdiniu. Neanalizuokite jo, tik sekite, kaip jis sąveikauja su tuo, kas yra jūsų viduje.

Užrašykite 8-10 žodžių, kurie atspindėtų tą patyrimą. Su kiekvienu iš šių žodžių sudarykite po sakinį…

Dabar jūs turite savo sukurtą dailės ir literatūros kūrinį.
Ir ne tik tai…

Diagnostika ir gydymas

Meno terapija – galingas diagnostikos ir gydymo instrumentas. Tačiau šios srities gydytojas nesiunčia rentgenui, neišrašinėja vaistų, neatlieka anestezijos, nedezinfekuoja, neoperuoja, netvarsto žaizdų bintais…

Tai kuo jis tuomet užsiima?

Meno terapeuto vaistai yra menas ir kūryba. Jis išoperuoja skausmą leisdamas jam išeiti lauk. Jo naudojami tvarsčiai – tai muzika, tapyba, poezija, pasakojimai, šokis, ritualai… Instrumentai gali būti įvairūs. Juos sumaniai naudojant žaizda užsigydo save pati.

Yra keletas būdų (jų patikimumas įrodytas), kurie padeda terapeutui suprasti paciento psichinės, emocinės sveikatos būklę ir ją pagerinti. Pacientai, kurie skundžiasi padidėjusiu nerimu ir nemiga (o tai atsiliepia fizinei sveikatai, darbui, santykiams), patys gali sau padėti naudodami meno terapijos metodus. Piešimas, lipdymas ir pan. suteikia ramybės ir veda link gilesnio psichologinių streso priežasčių suvokimo.

Meno terapija naudojama dirbant individualiai, kaip šeimų (porų) santykių terapijos metodas, ji taikoma ir grupėms. Yra žinoma daug vaikų bei suaugusiųjų fizinių negalavimų išnykimo faktų. Jais džiaugiuosi ir savo praktikoje.

Branginkite savo kūrybiškumą

Kas su manimi vyksta? Kas aš iš tikro esu? Ko man iš tikrųjų reikia? Ką aš noriu daryti toliau? Daugelis šiuolaikinių žmonių yra atitrūkę nuo savo vidinio pasaulio, tapę „svetimi“ patys sau. Meno terapija sugrąžina kontaktą su savimi, savo kūnu, savo emocijomis…

Žmogaus sugebėjimas kurti – tai, kas nematoma, paversti matoma, – yra be galo svarbus. Būtent todėl meno terapeutai vis aktyviau stengiasi keisti visuomenės požiūrį į emociškai, psichiškai sužeistus žmones ir jų gydymo taktiką. Meno terapijos tikslas – kad žmogus pajustų pasitikėjimą savimi, kad pasitikėtų kitais ir jaustųsi saugus sąveikaudamas su pasauliu.

Kūryba atskleidžia tas asmenybės puses, apie kurias žmogus nė neįtarė, tačiau kuriomis jis pagrįstai gali didžiuotis.
Jūs esate kūrybingi. Vertinkite, puoselėkite ir branginkite tai.

Psichologė, meno terapeutė Jurgita Valiulienė
Šaltinis: delfi.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.