Psichologinės prievartos nepažaboja ir naujasis įstatymas
0 (0)

girl in a noisy place on a white background

Priėmus įstatymą, reglamentuojantį atsakomybę už psichologinę prievartą, Anglijos ir Velso policijos pajėgos baudžiamojon atsakomybėn patraukė vos vieną asmenį, nors smurto šeimoje atvejų nemažėja.

Neveiksmingas įstatymas

Policijos pajėgoms Anglijoje ir Velse nepavyksta pažaboti nusikalstamumo, susijusio su psichologine prievarta. Viešumoje pasirodė pareiškimų apie neefektyvią kovą prieš smurtą šeimoje. Pasak informacijos, gautos iš nepriklausomos teisininkų firmos, susirūpinti verčia pernelyg maži skaičiai asmenų, kuriems praėjusiais metais buvo pateikti kaltinimai įsigaliojus prievartos kontrolės įstatymui.

Trys komisariatai – Kento, Hartfordšyro ir Norfolko – visi pranešė apie dešimt ir daugiau iškeltų bylų laikotarpiu nuo praėjusių metų gruodžio ir šių metų birželio. Tačiau dauguma pareigūnų ėmėsi realių veiksmų tik dėl mažiau nei dviejų asmenų, apie kuriuos buvo pranešta. Remiantis naujuoju įstatymu, per devynis šalies policijos skyrius ketinama nuteisti tik vieną asmenį.

Praėjusiais metais priimta sunkių nusikaltimų įstatymų rinkinio pataisa reiškia, kad prievartinis ar kontroliuojantis elgesys intymiuose ir šeimyniniuose santykiuose yra nusikaltimas, už kurį gresia iki penkerių metų kalėjimo. Šiuo įstatymu siekiama sumažinti psichologines patyčias, įskaitant emocinę prievartą, net jeigu tai ir neperauga į fizinį smurtą. Gyventojų konsultavimo biuras sakė, kad jie prieš dvejus metus padėjo mažiausiai trims tūkstančiams emocinio smurto aukų ir devyniems šimtams finansinės prievartos aukų, bet įsigaliojus naujajam įstatymui buvo nuteista itin mažai pažeidėjų.

Aukų sąmoningumo didinimas

Emma Pearmaine, teisininkų kontoroje Simpson Millar atsakinga už paslaugas šeimoms, sakė, kad pernelyg mažas nusikaltėlių skaičius ypač kelia susirūpinimą vertinant tai, kiek daug žmonių kiekvieną mėnesį ieško pagalbos dėl patiriamo smurto šeimoje. Ji ragino didinti visuomenės sąmoningumą ir naujojo įstatymo supratimą.

„Viena didžiausių problemų, kalbant apie prievartos kontrolę, yra tai, kad aukos nepakankamai sąmoningos. Izoliavimas nuo draugų ar šeimos, apribojimas nuo priėjimo prie banko sąskaitos ir pinigų arba asmeninės medicininės būklės atskleidimas yra smurtas šeimoje, o dabar ir nusikaltimas. Šiuo metu vidutiniškai užregistruojami mažiau nei trys prievartos kontrolės įstatymo pažeidimai viename policijos skyriuje, o jų turėtų būti daugiau, kad žmonės galėtų pasitelkti policiją, kol prievarta dar nevirto fiziniu smurtu“, – kalbėjo teisininkė.

Aštuoni iš dvidešimt dviejų policijos komisariatų kol kas užregistravo tik vieną tokį nusikaltimą. E.Pearmaine pasiūlė, kad reikėtų paruošti daugiau policijos pareigūnų, jog aukos greičiau sulauktų pagalbos. „Prievartos kontrolė gali būti vykdoma daugeliu būdų, svarbiausia – stebėti potencialių nusikaltėlių elgesį, kuris gali būti labai skirtingas. Iš išorės kartais gali būti sunku pastebėti nusikalstamą elgesį, jeigu pareigūnas nežino, kur žiūrėti ar kokius klausimus užduoti. Kokybiškesnis specialistų rengimas ir žinojimas, kaip prievarta gali paveikti aukos gyvenimą, tikriausiai galėtų padidinti užregistruojamų nusikaltimų ir teisiamų asmenų skaičių.“

Surrey grafystės policija pažymėjo, kad dviems žmonėms buvo pateikti kaltinimai dėl prievartos priėmus naująjį įstatymą, kuris tikima tapo efektyvesnis tik po to, kai buvo pradėtas viešinti. Atstovas spaudai sakė: „Policija ėmėsi visų priemonių viešinti įstatymą tiek tarnybos viduje, tiek visuomenėje. Viešumo kampanija prievartos kontrolei šiais metais pradėta Surrey grafystėje kaip dalis tęstinio projekto, skirto mokyti, kad šitoks elgesys yra smurto forma ir gali būti laikomas nusikaltimu. Mes esame įsipareigoję fiksuoti visus pranešimus apie tokio pobūdžio nusikaltimus ir užtikrinti patraukimą baudžiamojon atsakomybėn.“ Viena iš keturių moterų ir vienas iš šešių vyrų patiria smurtą šeimoje per visą savo gyvenimą.

Kokia situacija buvo prieš priimant šitą įstatymą?

Pasak nepriklausomų ekspertų grupės, prieš šiuos pokyčius nebuvo įteisinta jokių specifinių smurto šeimoje nusikaltimų, nekalbant net apie kokį nors įstatymą, kriminalizuojantį kontroliuojantį ir prievartinį elgesį. Smurto šeimoje atvejai dažnai buvo laikomi paprastais užpuolimais – viskas priklauso nuo nusikaltimo pobūdžio. Tokio smurto atvejais nusikaltėliams taip pat grėsdavo baudžiamoji atsakomybė, jeigu įvykis buvo traktuojamas kaip nusikalstama veika, grasinimas nužudyti, priekabiavimas, garsinantis elgesys arba seksualinis užpuolimas. Priėmus naująjį įstatymą aukos nuo šiol turi dvejus metus, per kuriuos nukentėję asmenys gali pranešti apie prieš juos padarytą nusikaltimą.

Tarp kitko

Koks elgesys yra laikomas kontroliuojančiu ir prievartiniu intymiuose ir šeimyniniuose santykiuose?

  • Žmogaus izoliavimas nuo jo draugų ir šeimos.
  • Visapusiškas asmens kontroliavimas: ką jis daro, kur eina, su kuo gali pasimatyti, ką dėvi ir kada miega.
  • Nuolatinis asmens žeminimas, pavyzdžiui, kartojimas, koks jis menkavertis.
  • Primetimas taisyklių ir veiksmų, kurie žemina, atima asmens orumą ar žmogiškumą.
  • Grasinimai atskleisti ar viešai publikuoti asmeninę informaciją.
  • Finansinė prievarta.

Saulė Norvilaitė | lsveikata.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.