Sąmoningas seksualumas – kas tai?
0 (0)

Pdrobotdean / freepik.com

“Šiuolaikinio seksualumo šerdis slepia rimtų konfliktų. Mes ignoruojame tikrąją savo seksualumo prigimtį, todėl pusė mūsų santuokų žlunga, neatlaikiusios seksualinės frustracijos potvynių, libido žudančio nuobodulio, impulsyvių išdavysčių, seksualinių problem, painiavos ir gėdos. Monogaminiai ryšiai driekiasi prieš mus (ir už mūsų) kaip tolimos trumpalaikės laimės salos šaltoje ir tamsioje nusivylimo jūroje. Ir kiek porų iš tų, kurios sugebėjo likti drauge ilgus metus, atsisakė savęs, paaukodamos savo erotiškumą ant trijų nepamainomų gyvenimo džiaugsmų – šeimos stabilumo, draugystės ir emocinio, jei ne seksualinio, intymumo – altoriaus?” (C.Ryan, C.Jetha “Sekso aušra: priešistorinės modernaus seksualumo ištakos”)

Internete mirgu marga straipsnių apie seksą – antraštės intriguojančios, viliojančios, kad tik paspaustumėte ir palike’intumėte. Daugelis antraščių žino kaip sužavėti: mums siūlo atsakymus į klausimus, ko gi vis tik nori moterys ar kaip priversti vaikiną jus įsimylėti, o gal net pasiūlyti santuoką “iki gyvos galvos”. O kur dar gausybė medžiagos apie sekso mechaniką ir biologiją: hormonai, orgazmai, pozos, žaisliukai … Ir tada lyg žvaigždės danguje, ryškiai sužiba, evoliucijos teorijų šalininkai: pasirodo vyrai mėgsta skleisti savo sėklą kiek įmanoma plačiau ir renkasi moteris, kurių klubo ir juosmens santykis yra tiesiogiai susijęs su vasarą iškritusio sniego sluoksnio storio santykiui su kelio trinkelės aukščiu, nes tai rodo jog šios moterys yra pačios vaisingiausios. Ir vis dėl to, visame šiame gausybės rage, tarp daugybės faktų ir skaičių apie seksą, kažkas yra praleista, kažko vis trūksta, kažkas yra nežinoma …

Pamiršome, jog seksas turi prasmę

Seksas neturi vienos nenuginčijamos reikšmės, kuri tiktų kiekvienai porai arba atskiriems individams. Tai panašu į egzistenciškai amorfinį aktą. Be poreikio gimdyti, seksas, pats savaime, neturi prigimtinės prasmės. Prasmę sukuriame mes. Todėl tai ir yra įdomu. Prasmė nėra ir negali būti apibrėžta, ji tarsi tėkmė, ir kai mes keičiamės, taip pat keičiasi ir mūsų alegorija apie seksą.

Seksas nėra vien tik biologinis, apsikeitimo skysčiais, veiksmas. Tai yra socialinis aktas. Žmonės nuolat vaidina tam tikrus vaidmenis, o seksualinės nuostatos nėra įgimtos. Tai yra tam tikri scenarijai, kuriais remdamiesi mes siekiame tikslo. Tai yra nuolatinė išraiška ir tyrinėjimas to, kas mes esame.
Seksas taip pat yra labai gilus, asmeniškas veiksmas, kupinas neišmatuotų savitumų. Seksas tarsi “Rorschach”testas. Į šį aktą, mes projektuojame tam tikras savo dalis: ilgesį, traumas, jausmus ir paslėptas savo dalis, kurių neišreiškiame kasdieniame gyvenime. Tai, kas jus užveda, pasakoja jūsų istoriją apie jus pačius ir apie tai, kas jūs esate ir kuo jūs tampate savęs kūrimo procese.

Dr. Brandy Engler knygoje “The Men on my Couch” — žvilgsnis į tai, ką vyrai atskleidžia psichoterapijoje ir ką, iš tikrųjų, reiškia jų elgesys — pilna pavyzdžių.

Pavyzdžiui, Markas: jausdamasis įstrigęs, išnaudotojiškame ofisiniame savo darbe, jis prisiimdavo“dominuojančiojo” vaidmenį BDSM klubuose, šitaip bandydamas susigražinti savo autoriteto jausmą. Arba Dovydas, kuriam taip stipriai reikia nuolatinio patvirtinimo, pastiprinimo, dėl kurio jis vertė save rinkti moterų telefono numerius baruose, po to, kai jis jau pradėjo susitikinėti su savo “svajonių moterimi”.

Nėra dviejų vienodų istorijų. Todėl, kai klientas ateina į konsultaciją, nesvarbu, ar tai dėl priklausomybės nuo pornografijos ar dėl to, kad jis apgaudinėja žmoną su prostitute – niekada neteisiu. Man pasidaro smalsu. Įdomu, ką jis jaučia, kuo jis nori būti.

Aš jus patikinu, visa tai turi prasmę, visada. Vienas dalykas, kuris man išryškėjo konsultacijų metu, yra tas, kad seksas retai kada būna tik seksas.
Psichologė Karen Horney, Freudo amžininkė ir viena pirmųjų, nagrinėjanti socialinį sekso aspektą, savo knygoje „Self Analysis“ (1942 m.), aprašė dešimt neurotinių poreikių, labiausiai motyvuojančių tarpasmeninę raišką. Kalbant apie seksualumą, šie poreikiai gali padėti paaiškinti viską, pradedant nuo to, su kuo mes pasirenkame miegoti ir kiek partnerių norime turėti, iki ištikimybės ir to, kas mus užveda. Štai sąrašas:

1. Neurotinis prisirišimo ir patvirtinimo poreikis;
2. Neurotinis partnerio, kuris pasirūpins visu tavo gyvenimu, poreikis;
3. Neurotinis poreikis apriboti savo gyvenimą nuo kitų;
4. Neurotinis galios poreikis;
5. Neurotinis poreikis išnaudoti kitus;
6. Neurotinis prestižo poreikis;
7. Neurotinis asmeninių pasiekimų poreikis;
8. Neurotinis autonomijos ir nepriklausomybės poreikis;
9. Neurotinis tobulumo ir neprieinamumo poreikis.

Šie poreikiai nėra patologiniai – mes visi juos turime. Karen Horney pastebėjo, kad poreikis tampa neurotiškas, tik kai susiformuoja trumparegystė ir būtinybė šio poreikio atsikratyti. Dėl to, seksas įsiskverbia į psichologiją – norime to ar nenorime.

Tai nėra susiję su teisimu ir, be jokios abejonės, ne visi sublimuotos erotikos atvejai yra nesveiki ar destruktyvūs. Seksą galime naudoti norėdami aišreikšti emocijas, netgi mūsų labai natūralius sadistinius ir mazochistinius impulsus. Tai yra erotinis intelektas, o ne sveiko ar nesveiko sekso moraliniai apibrėžimai.

Naujas postrepresijos poslinkis nukreiptas į sąmoningą seksualumą; intelektualų, atspindintį seksualumą. Todėl, užuot aklai atmetus ar nepgalvotai priimant, svarbu atsakyti į iškylančius klausimus. Ką man reiškia seksas? Kaip galiu panaudoti seksą, asmeniniam augimui? Norėdami išreikšti save? Patirti nuotykių? Mažiau bijoti? Labiau geisti? Labiau mylėti? Ir kaip man susisiekti su šiuo asmeniu?

Šiuos klausimus sunku įvertinti, tačiau jie atspindi šiuolaikinio seksualinio tyrinėjimo būdo tiesą. Reprezentuoja seksualumą, kuris yra daugiau nei jo hormonų, orgazmų ir pozų suma. Tą, kuris yra socialinis, emocinis ir nuolat skleidžiasi.
Ir siekia būti atrastas …

Pagal Dr. Brandy Engler, Psychologist and author of The Men on My Couch, The Women on My Couch

Parengė psichologė Renata Kupšytė
Tel.nr.: +370 678 10 589

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.