Santykių anatomija: ženklai, kurie reiškia tik gera
0 (0)

whisper-408482_640

Aletuzzi / Pixabay

Nelaimingų porų pažįstame visi – net daugiau, nei reikėtų. Laimingos poros apie savo santykius dažniausiai nekalba: vienos – vedamos prietarų („Užpavydės ir nužiūrės!“), o kitos jaučiasi tiesiog nejaukiai – kaip baltos varnos. Ar įmanoma sukurti gerus santykius, jei nė nenumanome, kaip jie atrodo? Iš kur žinoti, kad gyvensime ilgai ir laimingai? Kodėl laimingos poros miegoti eina tuo pačiu metu ir net susipykusios taria „labanakt“? Šįkart – apie gera reiškiančius ženklus tavo santykiuose.

Poros, kurių santykiai klesti

Nors porų santykiai – skirtingi, mokslinių tyrimų rezultatai intriguoja: pasirodo, sveikų, tvirtų ir sėkmingų partnerysčių sąlyga yra ta pati. Psichologijos mokslų daktarė T. E. DiDonato, apibendrinusi aibę mokslinių tyrimų, išskyrė šešis sveikų santykių požymius, leidžiančius numatyti, ar romantiški santykiai klesti ir turi ilgalaikį potencialą. Prieš interpretuodama šį šešetuką noriu priminti, kad jis leidžia ne tik įvertinti savo santykius, bet ir iš dalies pataria, kaip skatinti poros laimę, artumą, meilę bei pasitenkinimą.

1. Padeda vienas kitam augti

Esame kur kas labiau patenkinti savo santykiais, jei partneris remia mūsų pastangas plėsti savo akiratį, priimti naujus iššūkius ir augti. Pvz., moteris, paskatinta partnerio, imasi mokytis sudėtingos užsienio kalbos. Tai ne tik leidžia patirti praturtinantį asmeninio augimo jausmą, bet ir lygiai taip pat praturtina ir „augina“ jų santykius. Kodėl? Nes moteris aiškiai suvokia, jog gera gyventi su vyru, kuris ją palaiko ir, užuot pavydėjęs galimos sėkmės, nuoširdžiai skatina ją tą sėkmę patirti. Tačiau ilgalaikiams santykiams reikalinga aktyvi parama („Brangioji, tu tikrai sugebėsi!“), nes pasyvūs, tarsi beasmeniai komentarai („Gal ir nebloga idėja…“), ištarti nepakeliant akių nuo laikraščio, dažnai sukelia nelauktą šalutinį poveikį: „Nejaugi tau visiškai nerūpi mano ateitis ir planai?“

2. Perima savo partnerio įpročius, pomėgius ir manieras

Ar kada nors pastebėjai, kaip pasikeičia draugai, panirę į naujus romantiškus santykius? Staiga jie pamėgsta iki tol neklausytą muziką, pradeda arba meta rūkyti, atranda meną, politiką ar tikėjimą. Būdami kartu mes perimame ne tik vienas kito įpročius, frazes ar pomėgius, bet ir požiūrį bei tikslus (taip moteris, visuomet svajojusi apie namą užmiestyje, staiga laimingai gyvena didmiesčio centre). Tai vadinama romantiško partnerio perkėlimu į save ir laikoma geru tarpusavio priklausomybės ženklu, prognozuojančiu svarbias klestinčių santykių savybes – artumą, meilę bei rūpinimąsi santykiais.

3. Liečiasi vienas prie kito ne tik sekso metu

Meilūs, su seksu visiškai nesusiję prisilietimai dažnai pernelyg nuvertinami, nors jie labai pagerina santykius. Nustatyta, kad laimingos poros apsikabina ir pasibučiuoja vidutiniškai penkis kartus per dieną (o žmonės, kurie dažnai apsikabina, bučiuoja vienas kitam ne tik lūpas, bet ir veidą, masažuojasi ar kutenasi, apskritai yra laimingesni ir labiau patenkinti savo santykiais). Ne veltui laimingas poras iš kitų porų išskiriantis įprotis yra apsikabinti susitikus po darbo – juk apkabinti tampame jautresni ir švelnesni, mažiau pykstame ir lengviau atleidžiame.

Apsikabinimai gerina fizinę sveikatą ir suteikia gyvybiškai svarbius saugumo, laimės bei pasitikėjimo savimi jausmus. Kitas laimingų porų įprotis – tai vaikščioti kartu ir susikibus už rankų. Laimingi partneriai neverčia vienas kito vytis („Kur bėgi kaip akis išdegęs?!“) arba laukti („Kodėl tu visada velkiesi paskui?“), nes dėl susikibimo rankomis jų eisenų ritmas yra panašus. Įdomu ir tai, jog poros, palaikančios meilų fizinį kontaktą, lengviau atsigauna po konfliktų.

4. Akcentuoja teigiamą įsipareigojimo pusę

Įsipareigojimas palaikyti romantiškus santykius yra daugialypis: iš dalies teigiamas (kupinas pasitenkinimo, ramybės), iš dalies neigiamas (kupinas skausmo, nerimo) ir iš dalies ribojantis (kupinas jausmo, tarsi būtum prismaugtas trumpo pavadėlio). Įdomiausia, jog nuo to, kaip poros traktuoja įsipareigojimą, priklauso jų santykių kokybė. Poros, linkusios suvokti savo santykius kaip kupinus teigiamo įsipareigojimo, mano, jog neigiama įsipareigojimų pusė apskritai yra kur kas mažesnė. Tokios poros kur kas rečiau jaučia, kad įsipareigojimai dusina tarsi užnerta kilpa ant kaklo. Šie žmonės tikrai nori, o ne tiesiog mano privalantys palaikyti savo santykius ir yra kur kas labiau patenkinti jais apskritai. Taigi, pozityvus požiūris – tai labai patikimas klestinčių santykių ženklas.

5. Dalinasi savo jausmais

Neužtenka tiesiog kartkartėmis pasikalbėti su partneriu, nes taip mokė mama ir aibė protingų žurnalų. Poros, kurių santykiai klesti, jaučia natūralų poreikį nuolat atskleisti savo jausmus, mintis ir idėjas. Be to, laimingos poros nurodo kalbėjimąsi kaip vieną mėgstamiausių bendrų veiklų. Deja, skubančiame pasaulyje lėtas dviejų žmonių pokalbis yra per dažnai ir pavojingai nuvertinamas. Kadaise prancūzų rašytojas A.Maurois rašė, kad laiminga santuoka – tai ilgas pokalbis, kuris visada atrodo per trumpas, o JAV rašytojas H.Milleris tarsi pritarė teigdamas, jog dažnai skirtumą tarp sėkmingos ir nesėkmingos santuokos sudaro trys keturios kasdien neištariamos frazės.

Taigi, nors dauguma žmonių nesunkiai kitiems atskleidžia savo gyvenimo faktus (na, kada ir kokios profesijos mokėsi, kur dabar dirba), dalytis labai privačiomis mintimis, idėjomis, reakcijomis ir jausmais nėra lengva. Tačiau toks emocinis savęs atskleidimas atidžiam ir susidomėjusiam partneriui – tai garantuotas kelias į gilesnį romantišką ryšį, nes būtent tai sukuria labai svarbų sveikų santykių komponentą – intymumą.

6. Kreipia kur kas mažiau dėmesio į kitus patrauklius žmones

Įdomiausia, jog klestinti meilė tarsi įjungia savotišką apsaugos sistemą, blokuojančią partnerių dėmesį galimoms patrauklioms priešingos lyties alternatyvoms ir padedančią sutelkti dėmesį į dabartinius santykius. Galbūt nuskambės neįtikėtinai, bet savo vyrą labai mylinti daili moteris, kurią pažįstu, niekada nepastebi, kaip akivaizdžiai parduotuvėje ją nužiūrinėja kiti vyrai. Tikrai gali būti, kad jei (sveikos savivertės) žmogui jo santykiai leidžia jaustis vertingam, noras „pasitikrinti savo vertę platesnėje santykių rinkoje“ nė nekyla. Galbūt jūsų porai yra būtent taip?

Įpročiai, kuriuos turi laimingos poros

Apžvelgtas šešetukas – tai bendros ir ilgalaikės santykių tendencijos, tačiau yra ir kasdienių laimės poroje požymių. Žymus psichiatras M. Goulstonas sudarė įpročių, kuriuos turi laimingos poros, sąrašą. Sąrašas, kurį interpretuosiu, atskleidžia, jog genialumas tai paprastumas, o laimė susideda iš mažų dalykų.

1. Miegoti eina tuo pačiu metu

Ši „nereikšminga“ santykių detalė iš tiesų suteikia porai daug gyvybiškai svarbaus artumo. Kai gyvenimas ir namai nurimsta, ėjimas miegoti tuo pačiu metu suteikia artimą akimirką dviese: viena vertus, liečiamasi nedaug pridengtais kūnais, kas jaudina seksualiai. Antra vertus, patogiai įsitaisius ir atsipalaidavus, labai gera šnekėtis, svajoti, planuoti ir kikenti it kokiems mokyklinukams.

Būtent ėjimas miegoti kartu leidžia užmigti su labai jaukiu bendrystės jausmu. Kas nutinka porai, einančiai miegoti skirtingu metu? Kad ji praleidžia progą patirti suartinantį bendrystės jausmą, akivaizdu visiems. Tačiau nepatyrę bendrystės mes patiriame… vienatvę. Vienas jau saldžiai knarkia įsitaisęs lovos vidury, konfiskavęs visą antklodę, o kitas pyksta: ir per knarkimą užmigti negalima, ir vietos lovoje nebėra, ir dar antklodę atsikovoti reikia. Taigi, vietoj jaukaus bendrystės jausmo ilgainiui pradedama miegoti su pykčiu ir vienatvės jausmu. O jei miegai apskritai išsilaksto, naktinėti pradedama „Facebooke“ – juk ten kompanijos visada atsiranda…

Jei vienas partnerių dirba pamaininį darbą, poroms tenka įdėti labai daug pastangų, kad nueitų miegoti kartu. Realus atvejis: vyras kas antrą naktį lieka nakvoti savo nedideliame viešbutyje, nes reikia priimti ir išlydėti svečius, prižiūrėti tvarką. Užuot nakvojusi atskirai, moteris važiuoja miegoti drauge į jų miegamąjį, įrengtą skalbykloje.

Perskaitei teisingai: kas antrą naktį ji renkasi jaukią bendrystę drėgnoje skalbykloje, o ne vienatvę gražioje dvigulėje lovoje. Taigi, laimingos poros miegoti eina kartu, net jeigu tai kainuoja labai daug pastangų. Tačiau jei pora nėra ardoma darbo grafiko ir tikrai galėtų eiti miegoti kartu, bet to nedaro, norom nenorom kyla klausimas, kodėl pora nesirenka artumo ir bendrystės.

2. Turi bendrų pomėgių

Kartais žmones suveda bendri hobiai, o kartais poros aukoja asmeninius pomėgius dėl naujų, bendrų užsiėmimų. Deja, dažnai hobiai nepelnytai nuvertinami: manoma, kad tai laiko ar pinigų švaistymas, ir nė nesusimąstoma, kokią didelę naudą iš tiesų jie suteikia. Pirma, hobiai neabejotinai padeda įveikti stresą (kuo mažiau streso poroje, tuo daugiau laimės) ir išsprendžia varginančius ginčus, ką veiksite savaitgalį.

Antra – hobiai padeda su kuo nors susitapatinti. Gal ir keista, bet žmogus taip jau sukurtas: jis nori jaustis pasaulio dalimi. Būtent bendras hobis padeda porai jaustis to paties (sporto, meno ar pan.) pasaulio dalimi. Čia žemai lenkiuosi pažįstamai išmintingai moteriai, kuri, pajutusi bendrumo su partneriu stoką, rado juos vienijantį hobį – tenisą. Patikėk, kiekvieną savaitgalį jie žaidžia iki nukritimo!

3. Yra atlaidesni vienas kitam

Negalėdamos išspręsti kilusio ginčo, laimingos poros pirmenybę teikia ne priekaištavimui ar nepasitikėjimui vienas kitu, o pasitikėjimui ir atlaidumui. Laimingos poros, užuot su apmaudu išrėžusios: „Turbūt tu specialiai negrįžai namo laiku!“, sako: „Tikiu, jog užtrukai darbe ne savo noru. Juk žinai, aš greitai atleisiu už tai, kad nepaskambinai.“

4. Dėmesį sutelkia į tai, ką partneris daro gerai

Laimingos poros koncentruoja dėmesį į gerąsias vienas kito savybes ir akcentuoja ne „nėra“ („Jis nėra tvarkingas“), o „yra“ („Jis yra patikimas“). Laimingos poros žino, jog tie, kas ieško, visada randa, tad kam ieškoti blogybių?

5. Kasryt taria „myliu“ ir „geros dienos“

Kasdien grumiamės su įvairiais iššūkiais: tiesiog žudančiais transporto kamščiais, piktais viršininkais ar klientais, ilgomis eilėmis prekybos centruose ir panašiais nemalonumais. Jei iš namų išeiname tvirtai žinodami, jog esame mylimi ir kitam rūpi, kad mūsų diena būtų gera, tą dieną iš tiesų būname kantresni ir tolerantiškesni.

6. Dienos metu tikrina vienas kito „temperatūrą“

Laimingi partneriai skambina vienas kitam, norėdami sužinoti, kaip sekasi, parodyti rūpestį, ilgesį ir „pamatuoti temperatūrą“ – būtent tai leidžia nuspėti, ko gi tikėtis susitikus. Pvz., jei diena partneriui buvo siaubinga, gali įtarti, jog vakare greičiausiai jis nebenorės eiti į kiną (ir taip išvengti nemalonios staigmenos). Be to, gali suspėti padaryti ką nors, kas parodytų tavo norą paguosti ir palaikyti savo vyrą!

7. Viešumoje didžiuojasi savo partneriu

Laimingi partneriai garsiai išreiškia žavėjimąsi vienas kitu (pvz., didžiuojasi partnerio gerosiomis savybėmis, sumanymais ar pasiekimais). Jie gindie nemenkina vienas kito sakydami: „Kaip čia valgai!? Nečepsėk!“ Ir iš tiesų nuoširdžiai žavisi partneriu, nors kartais aplinkiniai ir nesupranta, kodėl. Kartą mano vyras, retas svečias virtuvėje, pasikvietė kompaniją ir pirmą kartą gyvenime gamino cepelinus.

Teisybės dėlei turiu prisipažinti, jog niekada nesu gaminusi cepelinų, tad jo ryžtas ir patiekalas man buvo pagarbios nuostabos vertas stebuklas. Matyt, labai garsiai apie tai kalbėjau, nes kitą dieną sulaukiau keisto draugės skambučio: „Klausyk, o jūs gal esate susitarę viešumoje vienas kitą girti? Cepelinai toli gražu nebuvo tobuli – dalis išsileidę, skirtingų dydžių, o tu visą vakarą sėdėjai ir aimanavai, kaip skanu, kaip gražu, kaip nuostabu.“ Trumpai sutrikau, o vėliau pamąsčiau: jei iš tiesų nuoširdžiai didžiuojuosi savo partneriu, neverta paisyti, kad galbūt iš šalies atrodau juokinga, nenatūrali ar keistoka. Jis yra vertas žinoti, kad juo didžiuojuosi, ir visiškai nevertas, jog tai nuslėpčiau. Tačiau baimė (ką kiti pagalvos) santykiams visada atneša nuostolių.

8. Net susipykę taria „labanakt“

Turbūt kiekvienas mūsų yra patyręs tokį neskanų jausmą, kai po įvykusio barnio einama miegoti grėsmingai tylint, o pyktis arba principai (!) nebeleidžia ištarti „labanakt“. Tokiomis akimirkomis vis dėlto ištartas „labanakt“ reiškia labai daug – tai reiškia, kad, nepaisydamas to, kas įvyko, jūs norite išsaugoti ir tęsti santykius. Tai reiškia šiokį tokį nusiraminimą, kad nors šią akimirką esate nepajėgūs išsiaiškinti ar susitaikyti, išliekate pagarbūs vienas kitam. Ištartas „labanakt“ tarsi ramina, kad tai, kas nutiko, dar nėra aklagatvis. Galų gale, ištartas „labanakt“ reiškia, kad tai, kas yra tarp jūsų, yra kur kas daugiau nei bet koks pavienis liūdinantis konfliktas.
Vieta kito laimei – maždaug taip apie gera reiškiančius ženklus santykiuose rašo mokslininkai. Ką dar pridėčiau nuo savęs? Geras ženklas, jei:

* neabejoji, kad tavo antroji pusė – tai geriausia, kas galėjo nutikti;
* jaučiatės priimami tokie, kokie esate;
* kartu juokiatės;
* laikote vienas kitą geriausiu draugu;
* jus velniškai traukia grįžti namo ir noriai kartu leidžiate laisvalaikį;
* esate rimtai nusiteikę ginti vienas kitą nuo aplinkinių piktadarių;
* jaučiate, kad kartu išlaikėte bent vieną svarbų gyvenimo egzaminą;
* palaikote vienas kitą;
* turite bendrų tikslų ir svajonių;
* nuo santykių pradžios labai suartėjote;
* nevarginate vienas kito manipuliacijomis;
* jūsų santykiams neprieštarauja abiejų tėvai;
* dažnai dėkojate vienas kitam;
* jaučiate, kad palaikydami šiuos santykius tapote geresniais žmonėmis;
* dažniau siekiate būti ne teisūs, o tiesiog laimingi;
* mažomis kasdienėmis smulkmenomis parodote, kad net būdami atskirai vienas apie kitą galvojate;
* turite tik jums žinomą žaismingą tarpusavio kalbą;
* suteikiate vietos vienas kito laimei, nes, kaip kadaise A.A.Milne‘o knygoje sakė neprilygstamasis Mikė Pūkuotukas, meilė – tai (…) duoti vietos laimei to, kurį tu myli
.
Psichologė Liepa T. Raškevičienė / lrytas.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.