Smegenų išsivystymą lėmė angliavandeniai
0 (0)

25 Mar 2010 --- Foods rich in carbohydrates --- Image by © the food passionates/Corbis

© the food passionates/Corbis

Mūsų smegenys yra gana didelis ir evoliucijos metu smarkiai išsivystęs organas. Juk mes su smegenų pagalba galime tiek daug – skaityti tokius medicininius straipsnius, bendrauti su aplinkiniais, prisiminti, analizuoti, džiaugtis, liūdėti ir t.t. Kitaip tariant, komfortiškai išgyventi. Tačiau tokios mūsų smegenys buvo ne visada. Kažkas jų vystymąsi, augimą ir pajėgumą labai  pakeitė. Mokslininkai mano, kad rado to priežastį ir tai ne kas kita, kaip senovės žmonių mityba. Mityba, gausi angliavandenių, gaunamų iš augalų.

„The Quarterly Review of Biology“ žurnale aprašomas su tuo susijęs tyrimas. Daktarė Karen Hardy ir jos komanda tyrinėjo hipotezę, ar angliavandeniai, ir ypač krakmolas, gali būti ta varomoji jėga, paskatinusi taip išsivystyti smegenis. Smegenų vystymasis buvo lyginamas ne tik su krakmolo suvartojimu, bet ir su evoliucijos metu augančių genų, atsakingų už šio angliavandenio virškinimą, skaičiumi.

Į senovės žmogaus mitybą atsisuko ir šiuo metu itin populiari Paleo dieta. Dietos principas – kopijuoti senovės žmogaus mitybą. Daug mėsos, nieko dirbtiniu būdu pagaminto ar apdoroto, be pačios mėsos, paruoštos kuo primityviau. Daugiausia dėmesio buvo skiriama gyvūnų mėsoje esantiems baltymams bei jų transformacijai apdorojimo metu ir kaip tai padėjo žmogui evoliucionuoti ir išlikti sveikam senovėje. Proteinai, esantys gyvulių mėsoje, ir buvo labiausiai siejami su mūsų smegenų išsivystymu ir tobulėjimu. Tačiau naujasis tyrimas atskleidė, kad angliavandeniai buvo perdėm nuvertinti ir galėjo turėti dar didesnę įtaką nei augaliniai baltymai.

Ką dar mokslininkų komanda išsiaiškino? Pirma, žmogaus organų, tarp jų ir smegenų, vystymuisi geriausiai buvo panaudojama energija būtent iš augalinių angliavandenių. Laktacijos, nėštumo metu tam, kad energijos kiekis būtų palaikomas optimalus, žmonės vartojo augalinės kilmės angliavandenius. Tai leido išgyventi senovės nėščiajai ar žindančiajai, jos kūdikiui.

Trečia, senovės žmogus daug dažniau valgė augalus, vaisius, daržoves, nes juos rasti būdavo lengviau nei sumedžioti žvėrį. Taip išsivystė ir  mūsų virškinimo sistema – paprastuosius angliavandenius lengvai galime suvirškinti. Mat seilių amilazės fermento, virškinančio angliavandenius,  kiekis evoliucijos metu taip pat tik didėjo.

Be abejonės, angliavandeniai svarbūs mūsų smegenims ir dabar. Tad nenuvertinkite jų, kai galvojate apie mitybą, ir drąsiai įtraukite į ją augalinių angliavandenių.

Pagal: Hardy K, Brand-Miller J, et al. The Importance of Dietary Carbohydrate in Human Evolution. The Quarterly Review of Biology. 2015.

Parengė: vlmedicina.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.