Atminties technika: locus metodas
0 (0)

Graikų poetas Simonidas, gyvenęs prieš 2500 metų kartą buvo pakviestas į puotą. Ten dalyvavo daugybė žmonių ir salėje įlūžo grindys. Laimė, Simonido tuo metu nebuvo.

Šimtai žmonių žuvo, kūnai sudarkyti neatpažįstamai. Atrodė, kad atpažinti kas yra kas nebeįmanoma… Tačiau Simonidas susivokė, kad tereikia prisiminti kas kur sėdėjo, ir su šia užduotim susidoros.

Tada jam toptelėjo į galvą, kad jei mintyse susikurtų kokios nors vietos vaizdą ir išdėliotų ten visokius dalykus, tai vėliau, kur kas lengviau galėtų juos prisiminti.

Patogumo dėlei, dažniausiai jis įsivaizduodavo savo namus. Bėgant laikui, šis metodas pavadintas locus – lot. vieta. Jei prisiminti reikėdavo daug, buvo naudojama daugiau nei viena vieta, o gerai pažįstami dideli visuomeninei pastatai ir etc.

(Galite pamėginti dabar įsiminti (per 5 min.) šią atsitiktinių žodžių seką jums įprastu būdu, o vėliau grįžti ir pakartoti tai išmėginus locus metodą, tada palyginti rezultatus.)

Kortų malka, Kvarco kristalas, Australijos aborigenas, Saksofonas, Zebras, Sąvaržėlė,
Obelis, Grafas Drakula, Pakelis sviesto, Atsuktuvas, Viščiukas (žalias), Telefonas, Autobusas, Dviratininko šalmas, Grotuvas, Oro balionas Peliukas Mikis, Teptukas, Puodelis arbatos, Senelio skrybėlė, Tarantulas, Futbolas, Kojinių pora, Sardinė „Coca Colos“, Automobilis, Vikingo šalmas, Tabletės nuo skausmo, Juokdarys, Laivas butelyje, Karvė.

***

Locus metodas puikiai tinka norint prisiminti visus kokiame nors filme vaidinusius aktorius. Mintyse galime išsikirpti filmo pavadinimą ir priklijuoti ant savo locus durų, o aktorius apgyvendinti kambariuose.

Jei mūsų sąraše yra 30 dalykų, o kambarių gerokai mažiau, tada viename kambaryje galime įkurdinti daugiau nei vieną daiktą.

Labai ilgoms sekoms įsiminti galima mintyse nusistatyti kiekvieną kambarį apeiti kas valandą. Pirmą valandą tame pat kambaryje padedame vieną dalyką, antrą valandą kitą, trečią valandą dar vieną ir taip toliau.

Jei kažkoks daiktas labai mažas, reikia jį pasididinti, jei labai didelis – susimažinti. Tarkim autobusą – sugrūsti į arbatos stiklinę.

Kai apima nuobodulys, dėmesys išgaruoja, todėl vaizdai kuriuos kuriame mintyse turi būti dramatiški, juokingi, įdomūs, fantastiški, baisūs, vulgarūs ar kvaili. Suteikite daiktams judesį, garsą, veiksmą, pavirskite filmą kuriančiu režisieriumi.

(Dabar galite pamėginti dar įsimint 30 atsitiktinių žodžių sąrašą taikydami locus metodą)

Antrasis locus

Kitas locus variantas gali būti žmogaus kūnas.
Pvz. : dalykas esantis sąraše pirmas, gali būti padėtas ant galvos, kaip kepurė ar karūna, antras ant kaktos, tada akyse, užkabintas ant nosies, įsidėti į burną, kabo ant smakro, aprišęs gerklę, ant dešinės rankos, kažkas gali kabėti ant krūtinės, būti pilve, prie diržo, ant kelių, o kažkas vietoj ar ant batų.

Ką daryti su abstrakcijom?

1. Nupirkti ledų (glaistytų šokoladu).
2. Pataisyti dulkių siurblį.
3. Sužinoti, ką rodo kine.
4. Išnaikinti šuns blusas.
5. Išsiųsti dėdei laišką.

Pagalvojęs apie veiksmą pastebėsi, kad jis visuomet susijęs su vienu ir daugiau objektų. Tad, jei prisiminsi su veiksmu susijusį dalyką, tai atsiminsi ir ką su jais reikia daryti.

Parengta pagal Herbie Brennan knygą „ATMINTIS”

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.