Laimės hipotezė: dešimt geriausių idėjų iš praeities, kaip tapti laimingam
5 (1)

„Ką turiu daryti, kaip gyventi, kuo tapti? Daugelis mūsų užduodame sau šiuos klausimus ir šiuolaikiniame pasaulyje netrunkame rasti atsakymus. Išmintis šiandien tokia pigi ir jos tiek daug, kad ji mus plūste užplūsta iš kalendorių puslapių, arbatos pakelių ir masinių elektroninių laiškų, kuriuos mums siunčia geranoriški draugai. Esame tam tikra prasme panašūs į Jorge Luiso Borgeso „Babelio bibliotekos“ gyventojus. Toje begalinėje bibliotekoje saugomos knygos apima visas įmanomas raidžių kombinacijas…“

Šios knygos užmojis yra platesnis nei daugumos psichologijos leidinių. Vadovaudamiesi senovės išmintimi ir šiuolaikiniu mokslu – galėsime atrasti pusiausvyrą, teigia autorius, psichologijos profesorius Jonathan’as Haidt’as.

Kodėl vieniems žmonėms pavyksta rasti gyvenimo prasmę, tikslą, save realizuoti, o kitiems – ne?

Dėstymo metais Haidt’as suvokė, kad kai kurios idėjos skirtingose kontekstuose kartojasi. Apibendrindamas savo dvidešimties metų mokslinius tyrinėjimus, dėstytojo patirtį ir įvairių kultūrų išminties perlų analizę profesorius sudarė dešimties labiausiai paplitusių žmonijos psichologijos idėjų sąrašą. Aprašo jas kaip derančias tarpusavyje, besijungiančias į vieną nuoseklią visumą ir sudarančias tai, ką vadiname žmogaus laime, dermės su savimi ir aplinka jausmu.

***

Žmogiška, šmaikšti ir guodžianti knyga. Žavinga senovės kultūrų įžvalgų ir modernios psichologijos sąsaja.
The Times of London

Kelios ištraukos:

„Pirmoji tiesa teigia pagrindinę šios knygos idėją – protas susideda iš atskirų dalių, kurios kai kada konfliktuoja. Panašiai kaip raitelis, jojantis ant dramblio – sąmonė, racionalioji proto dalis, tik iki tam tikros ribos kontroliuoja dramblio elgesį. Šiandien mes jau žinome šio susiskaldymo priežastis ir bent kelis būdus, kurie padėtų raiteliui ir drambliui veikti išvien ir pasiekti geresnių rezultatų.” 7 p.

„Žmonės, kurie teigia didžiausią reikšmę teikiantys pinigams, šlovei ar grožiui, paprastai yra mažiau laimingi ir net gi prastesnės sveikatos nei tie, kurie siekia mažiau materialistinių tikslų [Belk, 1985; Kasser, 2002; Kasser ir Ryan, 1996].” 105 p.  

„Dievas sukūrė angelus iš proto, bet be geidulių, gyvūnus iš geidulių, bet be proto, o žmoniją iš proto ir geidulių. Tad kai žmogaus protas įveikia geidulius, jis yra geresnis už angelą, bet kai jo geiduliai nugali protą, jis yra blogesnis už gyvulį.” 191 p.

Mahometas [Iš Hadith, cituota iš Fadiman ir Frafer, 1997,6]

Knygos citatų santrauką rasite čia

Pagal šią knygą rengti rašiniai: Savikontrolės eksperimentas, Emocinis gruntavimas, Laimės pagrindas: šešios dorybės, Meditacija, Ultrasocialumas

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.