Problemų sprendimas
5 (1)

problemu-sprendimas

Ateina momentas, nors jo visai nelaukiam, kai suvokiam, jog mus užslėgė problemos. Problemų sprendimas gali tapti žaviu ir įdomiu užsiėmimu, jei jį priimsim kaip savo galimybių pasitikrinimą. Juk į kryžiažodį nežvelgiame pernelyg rimtais veidais, nepradedame panikuoti prieš spręsdami. Tiesiog imam ir sprendžiam jį nesvarstydami – sugebėsim ar nepajėgsim. Tokį „ėmimo ir sprendimo” būdą galime panaudoti ir susidūrę su problemomis.

Tarkim, dėl kažko susinerviname, apima įniršis, atrodo, jog atsidūrėme labirinto, kuris vadinasi „Įsiūtis” arba „Panika”, viduryje. Ir kol mes esame to labirinto viduryje, natūralu, jog negalime pamatyti, kokiu būdu iš jo išeiti. Kaip elgtis?

Žengiam nors žingsnį į šoną nuo savo problemos ir pamatom, kaip ji mus veikia, įtakoja, kokias mintis sukelia. Aptiksime, jog mus baugina tik mintys ir baisių ateities scenarijų vaizdiniai. Baugu, kol esame savo baimių ir troškimų įkaitai. Tada pats laikas sau pasakyti, jog ,,mano bejėgiškumą sukelia tik pirminė reakcija į problemą”.

Nustojam knaisiotis, kodėl ir kaip tos problemos atsirado, o „imam ir sprendžiam” jas. T.y, susikoncentruojame į problemų sprendimą, o ne kapstymąsi po jas. Nors dažniausiai norisi gyventi su problema nieko nedarant, tarsi teigiant sau: ,,to neįmanoma padaryti, nes…”, ,,tai neįdomu, nes…”

Jeigu užklupo nerimas, panika, geriausia tiesiog sustoti. Jei kažkas vyksta negerai, vadinasi, einu ne ten. Prisipažinkime, jog viską, kuo mes džiaugiamės ar esame nepatenkinti, susikūrėme patys. Jeigu nežinai, į kurią pusę plaukti gyvenimo upe, stabtelėk, upė pati pradės tave plukdyti pasroviui.

Kai pripažįstame susikurtas problemas, pradedame jų sprendimo procesą. Ir kol mes nebūsime pasiruošę judėti kažkokia kryptim, išėjimo nepamatysim – problemos neišgaruos nuo saulės ar vėjo. Reikia nutarti jas išspręsti! :-)

Valdemara Butkevičienė | pokyciudinamika.lt
Asmenybės ugdymo lektorė

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.