10 laimingo gyvenimo patarimų pagal danus
4.3 (9)

Iliustracija: Lesly B. Juarez

Statistika skelbia, kad laimingiausia vieta Žemėje tituluojamas anaiptol ne Disneilendas, o Danija – šalis, kurią užsieniečiai sieja su nesibaigiančiomis tamsiomis žiemomis, marinuota silke, Lego konstruktoriais ir pyragaičiais.

Kokia gi toji laimingo daniško gyvenimo paslaptis? Ar danais gimstama, ar tampama? Helen Russell nusprendžia, kad vienintelis būdas išsiaiškinti danų laimės formulę – vienerius metus praleisti Danijoje ir ten išsiaiškina šiuos kelis dalykus, kuriuos, jos nuomone, danai daro kitaip.

1. Pasitikėkite (labiau).  Tai pirmoji priežastis, kodėl danai yra tokie velnioniškai laimingi. Pasitikėdami jaučiatės geriau ir apsisaugote nuo bereikalingo streso, be to, pasitikėdami kitais žmonėmis skatinate juos geriau elgtis – tai užprogramuota išsipildanti pranašystė.

2. Susikurkite hygge. Prisiminkite paprastus gyvenimo malonumus: uždekite žvakių, paruoškite sau puodelį kavos, suvalgykite pyragaičių. Matote? Iškart geriau.

3. Naudokitės savo kūnu. Minkite dviratį, bėgiokite, šokinėkite, šokite, užsiimkite seksu. Judinkite viską, ką turite. Naudodami kūną fizinei veiklai ne tik padedate organizme skirtis laimės hormonams – endorfinams, bet ir seksualiau atrodote, danišku stiliumi.

4. Skirkite dėmesio estetikai. Susikurkite kuo gražesnę aplinką. Danai tai daro. Taip išugdoma pagarba dizainui, menui ir kasdienei aplinkai. Atminkite sudužusio lango sindromą-neprižiūrimos vietos darosi vis labiau apleistos. Atvirkštinis principas irgi galioja.

5. Atsijokite pasirinkimus. Metai Stiksvilyje mane išmokė to, kad, sumažinus pasirinkimų skaičių, gyventi pasidaro paprasčiau. Pernelyg daug alternatyvų, ką veikti, kur valgyti (cha!) ar ką apsirengti (sveika, Londono drabužine), gali virsti ne privalumu, o našta. Danai – paprastumo be streso ir nesuvaržytos laisvės specialistai.

6. Didžiuokitės. Raskite tai, ką jūs ir kiti gimtajame mieste labai gerai gebate daryti, ir paverskite tai savo nuosavybe. Švęskite pergales futbolo rungtynėse ar šokinėjančių skritinėlių varžybose (net ir krabų lenktynėse). Mojuokite vėliavėlėmis ir dainuokite kiekvienai progai pasitaikius.

7. Vertinkite šeimą. Nacionalinės šventės Danijoje – šeimos ryšių stiprinimo stovyklos. Šeima danams visada yra prioritetas. Santykiai su artimaisiais ir įvairūs ritualai padeda jaustis laimingiems, todėl puoselėkite tai. Jūsų šeimynykščiams nelabai sekasi? Susikurkite savąją šeimą su draugais…

8. Lygiavertė pagarba lygiaverčiam darbui. Atminkite, nėra tokių darbų, kaip moteriškas ar vyriškas, yra tiesiog darbas. Tie, kurie rūpinasi šeima, yra tokie patys svarbūs kaip tie, kurie uždirba duonai-nė vienas neišgyventų be kito. Abi veiklos rūšys – sunkios, nuostabios ir svarbios tuo pačiu metu.

9. Žaiskite. Danai tiesiog mėgaujasi šia veikla. Lego šalyje žaidimai – tinkamas užsiėmimas bet kokio amžiaus žmonėms. Taigi imkitės statyti. Kurkite, kepkite, nupieškite savąją Noelio Edmondsono karikatūrą. Kurkite kuo dažniau (kuo kreiviau gausis -tuo geriau).

10. Dalykitės. Gyventi dalijantis – daug paprasčiau, tikrai, ir, tyrimai rodo, taip gyvendami jausitės daug laimingesni. Negalite paveikti valstybinės politikos,kad ji pasirūpintų daniška socialine apsauga? Tuomet apeikite kaimynus su savo keptu pyragu arba pasikvieskite svečių, su kuriais galėtumėte pasidalyti hygge, ir leiskite reikštis šiltiems, švelniems jausmams.

Pagal Helen Russell „Daniško gyvenimo metai. Atvirai apie laimingiausios pasaulio šalies paslaptis” (2017), 361-363 p.

Įvertinkite!
[Balsavo: 9 Vidurkis: 4.3]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.