15 dalykų, kurių nederėtų sakyti naujam pažįstamam
0 (0)

kalba

Nesvarbu, ar prisistatote kažkam darbe, ar kavinėje susitinkate su potencialiu klientu, tai, ką jūs sakote pirmą kartą susitikę su nauju žmogumi, yra labai svarbu, kadangi tie žodžiai palieka įspūdį. Juk sakoma, pirmo įspūdžio neįmanoma padaryti antrą kartą, ir tai tiesa.

„Nuo blogai parinktų ir nesąmoningų žodžių iš tiesų gali nukentėti ne tik pirmas įspūdis apie jus, bet ir jūsų patikimumas, santykiai bei karjeros gerinimo galimybės“ – teigia Darlene Price, knygos „Well Said! Presentations and Conversations That Get Results“ autorė.

D.Price teigia, kad susijaudinus ir nervinantis, dažnas mūsų kalbame nepagalvoję, daug greičiau nei įprastai, ir pasakome daugiau, nei reikia.

Greičiausiai visi vienaip ar kitaip esame pasakę kažką gėdingo, būtent todėl šiuos patarimus reikia turėti omenyje, kai kalbėsite su nauju žmogumi. Šie patarimai padės prikąsti liežuvį ir nepasakyti ko nereikia.

„Nekenčiu šios įmonės“ arba „Mano bosas yra rakštis sėdimojoj“

Niekas nežlugdo pirmo įspūdžio greičiau už negatyvumą, teigia D.Price. Net jei tai, ką sakote, yra tiesa, geriau to nesakyti verslo (ar bet kokioje kitoje) aplinkoje, ypač, kai pirmajame susitikime stengiatės būti ryžtingas.

Jei turite nuoširdų skundą dėl kažko, išsakykite jį žmogui, kuris galėtų kažkaip išspręsti problemą, pavyzdžiui su žmogiškųjų išteklių darbuotoju, bet ne su naujais žmonėmis.

„Kiek uždirbate?“

Žmogaus uždirbamų pinigų skaičius yra labai asmeniškas dalykas. „Labai nemandagu to klausti pirmą kartą susitikus“ – teigia moteris. – „ Jeigu jums tai tikrai įdomu, arba jums svarbu tai žinoti, nedarykite šios klaidos, geriau patys paieškokite tos informacijos.“

„Atleiskite už sutrukdymą“

Kodėl sakote, kad trukdote? Kaip Barbara Pachter, etiketo ekspertė ir knygos „The Essentials of Business Etiquette“, sakė: „Jei iš tiesų apgailestaujate dėl to, ko dar nepadarėte, tai kam tai darote? Prisistatant daug geriau veikia frazė „Atsiprašau, ar turite minutėlę?“

„Už ką balsuosite?“

Pagrindinė etiketo taisyklė – nekalbėkite apie politiką, ypač artėjant rinkimams. „Kad ir kaip stipriai jūs palaikote savo politinę partiją, kandidatą, nereklamuokite to darbe, – teigia Price. – Tačiau jei pašnekovas (arba pašnekovų grupė) užveda šią temą, laikykitės faktų. Venkite emocingų, kontroversiškų, suasmenintų, kritikuojančių ar užsispyrusių pasisakymų.“

Geriau aptarkite kandidato poziciją, tai, kas buvo pasakyta paskutiniuose debatuose, bei naujausias antraštes.

„Ar tikite Dievu?“

Nors ir akivaizdu bei suprantama, kad šios temos geriau vengti, kartais taip pasitaiko. „Visiškai nesvarbu, esate tikintis ar ne, pirmas susitikimas su žmogumi profesiniais klausimais nėra laikas kalbėti apie jų religinius įsitikinimus, nebent esate dvasininkijos narys“, – teigia D.Price.

„Aš gėjus/heteroseksualas“

„Tai nesvarbu, ir tai tik jūsų bei jūsų partnerio reikalas“, – teigia Price. Ji sako, kad diskusija apie seksualinę orientaciją kai kuriuos žmones verčia jaustis nepatogiai, ir tai netgi gali būti suprasta kaip seksualinis priekabiavimas.

„Kada gimdysite?“

Jei darote prielaidą, kad moteris laukiasi, kai ji nesilaukia, kelio atgal nėra. Tai didžiulis įžeidimas. „Be to, šis pastebėjimas (teisingas jis ar ne) yra per daug asmeniškas, kad apie jį užsimintumėte pirmo susitikimo metu, – teigia Price. – Laikykitės profesinių temų, susijusių su jūsų sritimi, nebent moteris pati apie tai užsimins.“

„Tai neįmanoma“

Išsakyti savo susirūpinimus bei juos spręsti yra gerai, tačiau teigti, kad kažkas yra neįmanoma, yra labai neigiamas teiginys ir parodo įsitikinimo trūkumą.

Lynn Taylor, knygos „Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behaviour and Thrive in Your Job“ autorė, yra sakiusi, kad jei komentarai bei klausimai neatspindi pozityvaus ir pasitikinčio elgesio, geriau jų vengti.

„Ar girdėjote…?“

„Skleiskite gandus ir tapsite ženklinamu „gandų nešiotoju“, – businessinsider.com yra sakiusi Vicky Oliver, „Bad Bosses, Crazy Coworkers & Other Office Idiots” ir “Power Sales Words“ autorė.

„Skleisdami gandus atrodysite blogiau nei žmogus, kurį apkalbate, – teigia Rosalinda Oropeza Randall, etiketo ir mandagumo ekspertė bei knygos „Don’t Burp in the Boardroom“ autorė. – Ir spėkite, kas blogai atrodys, kai jūsų kalbami dalykai pasieks žmogų, apie kurį kalbate.“

„Man patinka jūsų suknelė“

„Pirmo susitikimo metu venkite komentuoti žmogaus išvaizdą ar jų daiktus – net jei komentarai pozityvūs, – siūlo Price. – Tai per daug asmeniška ir visai ne vietoje. Net kai geriau pažinote žmogų, atsargiai rinkite žodžius.“

Dėl skirtingo viršininko ir pavaldinių bendravimo bei statusų hierarchijos darbo vietoje saugiausia yra apskritai vengti komentarų, susijusių su išvaizda. Nebent žinote, kaip tie komentarai bus priimti.

„Geriau nuoširdžiai pagirkite asmenį už jo darbą, pavyzdžiui, „Man labai patiko jūsų prezentacija“. Arba „Sveikinu viršijus pardavimų planus“. Arba „Jūsų vadovavimo projektui įgūdžiai yra neįkainojamas išteklius šiai komandai“, – teigia Price.

„Aš skiriuosi“

Jei jums sunkus gyvenimo periodas, gali sukilti noras pasidalinti tuo su nauju kolega arba klientu. Tačiau taip elgtis visiškai nedera, teigia Price.

„Pirmą kartą susitikus su žmogumi, ar verslo diskusijų metų, stenkitės neminėti savo asmeninių nelaimių“ – siūlo ji. Kai kalbate apie savo asmeninius rūpesčius, suteikiate žmonėms priežastį jumis abejoti.

„Aš manau…“

Kartais sakyti „Aš manau“ yra priimtina, bet tik tada, kai tikrai nesate kažkuo užtikrinti. „Naudodami „Aš manau“, rizikuojate pasirodyti neapsisprendę, – teigia B.Pachter. – Jei kažką tiksliai žinote, tiksliai ir sakykite: „Susitikimas vyks 15:00.“

„Aš toks pavargęs“

Taylor sako, kad labai svarbu parodyti energingumą, ypač kai labiausiai matosi (ir yra stebimi lyg pro mikroskopą) jūsų požiūris ir darbo etika.

„Kai kalbėjome telefonu, maniau, kad atrodysite kitaip“

Pokalbio pradžioje neduokite žmogui suprasti, kad esate nustebę, nusivylę, ar sutrikę dėl to, kad žmogus neatitiko jūsų susikurtų lūkesčių, sako Price.

„Aš… Aš… Aš…“

Price teigia, kad susikoncentravimo į save reikia vengti bet kokiuose pokalbiuose. „Aš“ yra labai mažas žodelis, tad nedarykite jo didžiausiu žodžiu jūsų žodyne. Niekas nesižavi žmogumi, dominuojančiu pokalbyje arba per daug kalbančiu apie save, ypač pirmo susitikimo metu.

Norėdami išvengti į jus koncentruoto pokalbio, parodykite nuoširdų susidomėjimą kitais pokalbio dalyviais užduodami tinkamus klausimus bei klausydami. „Kaip pasirinkote apskaitininko/-ės profesiją?“, „Kas atvedė jus į šį miestą?“, „Kokie, jūsų nuomone, yra didžiausi iššūkiai mūsų srityje?“

„Mes visi norime patobulinti savo gebėjimą kurti pozityvų pirmą įspūdį, ypač per sakomus žodžius, – sako D.Price. – Pati efektyviausia priemonė yra susitelkti į kito asmens interesus, nes „beveik visus pokalbių nesklandumus sukelia dėmesio trūkumas“.

Parengė Ji24.lt
Foto: Giovenna Sipalay

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.