fbpx

20 dalykų, kuriuos būtina padaryti, kol esate jauni
5 (1)

Vaikystėje laikas eina lėtai: atrodo, kad viskas dar priešaky, o gyvenimas bus amžinas. Ir kuo mes vyresni, tuo greičiau lekia savaitės, dienos, valandos…

Daugelis iš mūsų tik bėgant metams suprantame, kaip svarbu priimti savo trūkumus, mylėti ir save, ir artimuosius, rinktis tai, kas daro mus laimingus, kovoti už tai, kas atrodo svarbu, ir, aišku, mėgautis gyvenimu – vien jau todėl, kad jis vienas, ir pakartoti, bent jau tokį patį, nepavyks. Nereikia laukti „tinkamiausio laiko”, gyventi reikia dabar. Štai dalykų, kuriuos būtina suspėti padaryti, kol esate jaunas, sąrašas. Žinoma, sąrašą galite pildyti iki begalybės…

1. Įgyvendinkite svajonę
Jei jūsų didžiausia svajonė – išmokti groti smuiku ar pilotuoti lėktuvą etc. – dar nerealizuota, nedelskite: su amžiumi troškimas ją įgyvendinti tik stiprėja, o laiko, atvirkščiai, mažėja. Tegul svajonės pildosi!

2. Keliaukite
Būdami daugiau kaip 70 metų vargu ar ryšitės kelionei po nenuspėjamą Afriką ar automobiliu skersai išilgai išmaišysite Europą – tokios kelionės mėgstamos jaunų žmonių. Taigi įprastą kelionę į Prahą palikite vėlesniam laikui ir leiskitės į nuotykius.

3. Rūpinkitės savimi
Kuo anksčiau jūs pradėsite savimi rūpintis, tuo ilgiau truks jūsų jaunystė. Galvoje turimos ne veidą išvagojančios raukšlės, o jūsų organizmo būklė. Ieškokite „savo” kremo, „savo” sporto ir „savo” dietos.

4. Susitaikykit su savimi
Išmintingi žmonės sako, kad laimė – tai tvirtas charakteris ir nieko daugiau. Žinoma, jūs, kaip ir visi, turite trūkumų, bet gamta juk nepagailėjo ir pranašumų. Pamilkite save, nes nesibaigianti savirefleksija atima gyvenimo džiaugsmą, laisvę ir harmoniją.

5. Dalyvaukite labdaringoje veikloje
Dalyvavimas socialiniuose projektuose plečia akiratį ir daro mūsų gyvenimą prasmingą. Kuo jūs jaunesnis, tuo daugiau naudos galite duoti. Dar vienas pliusas: ir ateityje jausitės naudingas bei reikalingas, o tai svarbu kiekvienam pagyvenusiam žmogui.

6. Nekreipkite dėmesio į aplinkinių nuomonę
Klausimas „Ką apie mane pagalvos žmonės?” numarino nemažai puikių darbų ir ne vienam sugriovė likimą. Svetimų žmonių nuomonė neturi daryti įtakos jūsų gyvenimui, antraip brandžiame amžiuje ir patys tapsite niurzgomis ir būsite viskuo nepatenkinti.

7. Išmokite užsienio kalbą
Žinoma, tai ne pats įdomiausias sąrašo punktas, tačiau vienas naudingiausių. Bėgant metams atmintis prastėja, o be užsienio kalbos, patys suprantate, jau ir dabar sunku apsieiti.

8. Įgykite vairuotojo pažymėjimą
Mokytis vairuoti automobilį, aišku, galima ir būnant pensinio amžiaus, tačiau kuo jaunesni esate, tuo didesnė tikimybė, kad vairuoti išmoksite greičiau. Net jei kol kas neturite automobilio, vairuotojo pažymėjimas nepamaišys: juk galite, pavyzdžiui, užsienyje išsinuomoti automobilį ir išmaišyti visą šalį!

9. Įveikite baimes
Baimė pažįstama kiekvienam, ir tai normalu – tai savisaugos instinktas. Tačiau ne visos baimės yra naudingos. Jei dažnai bijote imtis kažko naujo ir pasirodyti „prasčiau nei kiti”, laikas tapti bent šiek tiek drąsesniam. Tiesa, tenka šiuo klausimu nemažai su savimi padirbėti, kartais pasitelkti ir psichologo pagalbą, tačiau užuot baimėms sugriovus jūsų gyvenimą, jūs tapsite drąsiu ir ryžtingu žmogumi.

10. Pamilkite tėvus
Jaučiate nuoskaudą tėvams? Pykti ir aiškintis santykius beprasmiška: gimdytojų nepasirinksi, todėl susitaikykite su esamais ir mylėkite juos. Tai taip pat pagerins ir jūsų santykius su vaikais.

11. Nepamirškite fotosesijos
Smagu pasakoti anūkams, kaip gerai jūs atrodėte būdami jauni, tačiau dar geriau, kai turite „įrodymų”. Tegu žino, kad buvote nepakartojami, nors kodėl „buvote” – juk ir tebesate!

12. Atleiskite sau ir kitiems
Taip, mes padarome klaidų. Visi jų pridaro, tačiau asmeninės klaidos atrodo tikra katastrofa. O juk dažnai daug ką galima pataisyti. Atleiskite sau už viską ir iškart, dabar ir visados. Nuolatinis kaltės jausmas veda į depresinę būseną. Kuo vyresni daromės, tuo daugiau pretenzijų reiškia mus supantis pasaulis: jei neišmoksite atleisti sau jaunystėje – neišmoksite to niekada.
Atleiskite ir kitiems – pykčio laikymas skatina raukšlių radimąsi ir sukelia neurozes.

13. Neneikite savo amžiaus
Laimingi laikai – nebūtinai jaunystės, laimingas gali būti bet kuris gyvenimo periodas. Kuo anksčiau tai įsisąmoninsite, tuo laimingesnis ir laisvesnis bus jūsų gyvenimas.

14. Taupykite pinigus
Kuo anksčiau išmoksite protingai planuoti savo finansus, tuo didesnė tikimybė, kad turėsite aprūpintą senatvę ir finansinę nepriklausomybę.

15. Saugokite prisiminimus
Kruopščiai kaupkite asmeninio gyvenimo archyvą. Netingėkite sudėti nuotraukų į albumą ir brūkštelti keletą eilučių – juk tai vizualūs praeities momentai. Kada nors su sutuoktiniu vartysite albumą ir galvosite: „Visa, kas mums nutiko, buvo ne šiaip sau.”

16. Išsaugokite draugus
Šeima – svarbiausia gyvenime, tačiau ir be draugų gyventi būtų liūdna. Senstant palaikyti ryšius su bičiuliais darosi vis sunkiau, todėl nepamirškime skirti jiems dėmesio ar pasiūlyti pagalbą užpuolus negandoms. Esant reikalui, jie atsilygins jums tuo pačiu.

17. Turėkite pomėgių
Darbas, deja, ne visada būna mėgstamas ir, jei bent kol kas negalite jo pakeisti, pasistenkite suprasti, ką tikrai norėtumėte daryti. Galbūt kurti interjero dizainą, siūti, komponuoti puokštes? Skirkite savo pomėgiui laiko, eikite į kursus, skaitykite susijusias knygas. Viena vertus, visai galimas daiktas, kad mėgstamas dalykas gali tapti profesija ar verslu ateityje, o kita vertus, tikrai turėsite kuo užsiimti būdami pensininkai.

18. Išmokite sakyti „ne”
Jei norite būti savo gyvenimo šeimininkais, būtina išmokti kai kada atsakyti žmonėms. Jūs visiškai neprivalote daryti to, kas jums nepatinka, nepatogu, nenaudinga ar tiesiog neįdomu. Pasakyti „ne” sunku būna iš pradžių, užtat vėliau darosi lengviau ir paprasčiau dėl to gyventi.

19. Pažinkite savo seksualumą
Tiesiog yra dalykų, kuriuos galite patirti tik būdami jauni. Jei nesiryšite dabar, galbūt neteks jau niekada.

20. Leiskite laiką su šeima
Šeimyniniai pietūs su seneliais, dėdėmis ir tetomis – gal ir ne pats smagiausias dalykas pasaulyje. Tačiau kai mes suprasime, kad giminystės ryšys – tai dalis mūsų, gyvenimas taps paprastesnis. Be to, po 40-50 metų patys džiaugsitės, kai į svečius užsuks anūkai ir proanūkiai…
… niekas nėra toks senas, kad nedrįstų tikėtis dar vienos dienos. O viena diena – tai gyvenimo žingsnis… Kiekvieną dieną reikia praleisti taip, tarsi ji nutrauktų dienų virtinę, įkūnytų ir užbaigtų visą gyvenimą. (Lucijus Anėjus Seneka. Laiškai Liucijui)

Šaltinis: ve.lt
Iliustracija: StockSnap / pixabay.com

Įvertinkite!
[Balsavo: 1 Vidurkis: 5]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.