4 patarimai, kaip išlikti ramiems, kai nesiseka
0 (0)

x ) / Unsplash

Amerikietė psichologė Alice Boyes dalinasi patarimais, kaip nepalūžti susidūrus su sunkumais. Anot jos, svarbu nepulti daryti skubotų išvadų, skirti mažas problemas nuo didelių, prireikus pasikalbėti apie sunkumus ir mokytis iš klaidų, jei tik yra ko mokytis, rašoma portale Psychology Today.

1. Neskubėkite daryti išvadų, kol neturite pakankamai informacijos

Psichologė A. Boyes duoda puikų pavyzdį iš savo gyvenimo: kartą ji gavo pranešimą, kad kažkas bandė patekti į jos banko sąskaitą. „Žinoma, tai tiesiog išvedė mane iš proto“, – rašo psichologė. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad tai buvo susiję su jos pačios naudojama finansų priežiūros ir skaičiavimo programa, kuri bandė automatiniu būdu surinkti informaciją. „Trumpas skambutis į banką buvo viskas, ko reikėjo išsiaiškinti kas vyksta“, – patirtimi dalinasi A. Boyes.

Anot psichologės, su panašiomis situacijomis susiduria beveik visi – kas nors mus išgąsdina, tačiau greit paaiškėja, kad tai iš tikrųjų nėra taip baisu. Ji ragina nepulti į paniką, kai atrodo, kad vyksta kažkas keisto.

2.  Skirkite kliūtis kelyje nuo kelio pabaigos

Psichologės A. Boyes teigimu, visiškai normalu patirti įtampą, negalint išspręsti visų problemų ar pasiekti visų norimų rezultatų. Žmonės dažnai susiduria su situacijomis, kurios reikalauja papildomų pastangų ar emocinio tvirtumo, net jei tai yra klausimai, nevaidinantys didelio vaidmens jų gyvenimo kelyje.

Pavyzdžiui, pati psichologė atostogaudama kartą gavo baudą, nes savo automobilį pastatė netinkamoje vietoje – ji nepastebėjo kelio ženklo, įspėjančio, kad kelias valandas per savaitę gatvėje vyksta valymo darbai, dėl kurių negalima ten statyti transporto priemonių. „Buvo labai nemalonu, bet juk tai tik penkiasdešimčia dolerių padidino atostogų kainą“, – prisimena A. Boyes. Ji sako, kad nors šis įvykis ir buvo kliūtis, ji nebuvo kelio pabaiga. Ji siūlo tokią pamoką: reikia stengtis atpažinti įvykius, kurie, nors ir yra nemalonūs, nedarys didelės įtakos jūsų gyvenimui ilgalaikiu laikotarpiu.

3. Paklauskite savęs, kokią pamoką reikia išmokti, ir judėkite toliau

Kai kuriose emociškai sudėtingose situacijose yra pamoka, kurią reikia išmokti, kad galėtumėte nekartoti klaidų, teigia A. Boyes. Vis dėlto, priduria ji, kartais tokios pamokos nėra. Perfekcionistai, kurie labai sunkiai priima savo nesėkmes, gali ilgai laužyti galvą, mąstydami, ką daryti, kad nekartotų savo klaidų, tačiau nepagalvoja, kad kartais ne viskas priklauso vien nuo jų.

Psichologė dar kartą primena savo istoriją apie baudą, gautą už netinkamoje vietoje pastatytą automobilį. Ilgai galvojusi, kodėl taip nutiko, ji priėjo prie išvados, kad jai reikia būti atidesnei, tačiau vėliau suprato, jog tai vienintelis toks atvejis per dešimt metų ir dėl to jaudintis tikrai neverta.

Jos patarimas yra toks: jei yra kas nors, ką jums akivaizdžiai reikia išmokti, pasistenkite, bet priimkite, kad ne visos nesėkmės rodo, kad jums ką nors būtinai reikia keisti, todėl neverta dėl jų jaudintis. Atminkite, kad yra riba, kiek savo gyvenimo galite skirti klaidų vengimui, nes klaidų bus, net ir nepaisant pačių didžiausių pastangų jų išvengti.

4. Pagalvokite, ar jums nereikia trumpai pasikalbėti 

Nuolat skųsdamiesi dėl savo nesėkmių neišspręsime problemų, o tam, kas mūsų klausosi, tai bus nemalonu ir tik kels stresą. Iš kitos pusės, trumpai pasidalinti savo patirtimi gali padėti nuo pernelyg ilgų svarstymų apie savo trūkumus.

Stenkitės pažinti, kiek kalbėjimas apie stresą padeda jums. Stebėkite, ar pasikalbėję apie savo problemas dėl jų jaudinatės daugiau ar mažiau. Galvokite ir apie žmogų, su kuriuo dalinatės savo išgyvenimais, ir stenkitės neprašyti emocinės pagalbos dažniau, nei ją gaunate.

Parengė Bernardinai.lt

Įvertinkite!
[Balsavo: 0 Vidurkis: 0]

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.